test

USVOJEN PREDLOG ZAKONA O POPISU, Rade Vojvodić novi direktor UIKS-a, akcize na gorivo se smanjuju za dodatnih 10 odsto

Standard

02/06/2022

10:36

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova sa izvještajem sa javne rasprave.

Na sjednici Vlade usvojen je Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova sa Izvještajem sa javne rasprave.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da su na sjednici komisije imali ozbiljnu, dužu raspravu vezano za ovaj akt i dobio je prohodnost na komisiji.

“Kao ni u periodu godine koji je karakterističan po vremenskim uslovima koji otežavaju pristup domačistvima”.

Vlada je iz skupštinske procedure ranije povukla Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova, koji je utvrdila prethodna vlast, a ministar finansija Aleksandar Damjanović je pojasnio da je to urađeno iz tehničkih razloga.

U odnosu na sam prijedlog, u komunikaciji sa predstavnicima Zavoda za statistiku Monstat, kako je dodao, definisali su i zaključak koji bi pratio prijedlog akta, a na bazi je međunarodnih standarda.

Uz prijedlog teksta ide i zaključak kojim se predviđa da se Vlada obavezuje da će u saradnji sa Skupštinom Crne Gore period sprovođenja popisa i referentni momenat utvrditi u skladu sa međunarodnim preporukama koje predviđaju da se sprovođenje popisa ne poklapa se većim političkom događajima, poput državnih ili lokalnih izbornih kampanja, kao ni u periodu godine koji je karakterističan po vremenskim uslovima koji otežavaju pristup domaćinstvima – precizirao je Damjanović zaključak.

Za sprovođenje popisa je, ističe, važno stabilno političko i društveno okruženje.

Vlada će odluku iz člana 2 zakona donijeti nakon konsultacija sa nadležnim skupštinskim odborom – dodao je Damjanović.

Ministar odbrane Raško Konjević kratko je dodao da je zaključak usaglašen.

Takođe, usvojen je i Predlog carinskog zakona sa Izvještajem sa javne rasprave, kao i Predlog odluke o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju redovne sječe u 2022. 

Potpredsjdnik Vladimir Joković je kazao da se zaista kasnilo sa ovim zakonom, te da imaju ozbiljne primjedbe od drvoprerađivača. Kaže da će brzo biti raspisan tender, te da će na osnoviu njega biti podijeljene gazdinske jedinice za sječu šuma u ovoj godini.

Za sprovođenje popisa je, ističe, važno stabilno političko i društveno okruženje.

Vlada će odluku iz člana 2 zakona donijeti nakon konsultacija sa nadležnim skupštinskim odborom – dodao je Damjanović.

Usvojen je i Predlog programa podsticanja projekata u vodoprivredi za 2022.

Usvojen je i Predlog programa za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike s Predlogom akcionog plana za sprovođenje Programa za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike za period od 2022. do 2024. 

Ministarstvo javne uprave predložilo je Vladi da donese zaključak kojim će sazvati sjednicu novoizabrane Skupštine opštine Berane, za utorak 7. jun sa početkom u 10 časova, a da se na dnevnom redu nađe samo jedna tačka – izbor predsjednika Skupštine.

Informacija o stanju u Skupštini opštine Berane u pogledu njenog konstituisanja, u smislu člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi, takođe je usvojena na sjednici Vlade.

Usvojena je i informacija o ispunjenosti obaveza iz Ugovora o Agentu registracije domena.me i hronologiji aktivnosti na upravljanju nacionalnim domenom.me za period od 2008. do danas sa Izvještajem o realizaciji Ugovora o Agentu registracije domena „.me“ za 2021. 

Informacija o Ugovoru o pristupanju investicionoj obavezi između HTP „Ulcinjska rivijera“ AD Ulcinj i „Sunny Palace“ DOO i Predlog ugovora o pristupanju investicionoj obavezi između HTP „Ulcinjska rivijera“ AD Ulcinj i „Sunny Palace“ DOO, usvojena je na sjednici.

Sekretar Ministarstva finansija kazao je da ćemo dobiti na plaži Galeb u Ulcinju hotel s pet zvjezdica, “bolji nego što smo imali”.

Premijer Abazović kazao je da će ta investicija da premaši ono što su ugovorne obaveze, te da očekuje da uskoro “imamo idejno rješenje za hotel “Galeb” i da to konačno bude jedan veliki podstrek da hotelska privreda u Ulcinju dobije brendove”.

Informacija o finansijskoj pomoći Crnogorskom olimpijskom komitetu, Karate savezu, Džudo savezu i Biciklističkom savezu, takođe je usvojena na sjednici Vlade.

Ministar sporta Vasilije Lalošević kazao je da je ovo “uspjeh svih nas, ono što je obećano je i učinjeno”.

“Mi smo ovim ugasili požar i omogućili da se svi crnogorski sportisti takmiče na međunarodnim takmičenjim, 80 hiljada smo opredijelili za Crnogorski olimpijski komitet, 60 hiljada za Karate savez, a 50 hiljada džudo savezu, a 15 hiljada dobiće Biciklistički savez“, pojasnio je Lalošević.

Usvojena je i Informacija o potrebi podnošenja Zahtjeva za proširenje dnevnog reda redovne Skupštine akcionara Željezničke infrastrukture Crne Gore AD – Podgorica i Zahtjev za proširenje dnevnog reda redovne Skupštine akcionara Željezničke infrastrukture Crne Gore AD – Podgorica.

Izvještaj o javnim nabavkama za 2021, takođe je usvojen.

Takođe je usvojena i Odluka o usvajanju Izvještaja o realizaciji Programa rada i finansijskog plana sa finansijskim izvještajem za period od 1. januara do 31. decembra 2021. DOO „Project-Consulting“ – Podgorica sa Odlukom o pokriću gubitaka.

Abazović na čelu koordinacionog tima za zaštitu i spašavanje

Vlada je na današnjoj sjednici za državnog sekretara u Ministarstvu kulture i medija imenovala Vatroslava Belana, a u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Astrida Hodžu.

Za državnog sekretara u Ministarstvu finansija imenovan je Agron Ibrahimi, u Ministarstvu javne uprave Dragiša Janjušević i ministarstvu odbrane Krsto Perović.

Na čelu koordinacionog tima za zaštitu i spašavanje će biti premijer Dritan Abazović, zamjenik je ministar MUP Filip Adžić.

Članovi tog tijela su ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović, ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković, potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, ministar bez portfelja i predsjednik Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Zoran Miljanić i zamjenik generalnog sekretara Vlade Ilir Harasani.

Za zamjenika zaštitnika imovinsko-pravnih poslova Crne Gore imenovan je Aleksandar Veljović, a za savjetnicu potpredsjednika Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku Ana Rašović.

Imenovana ja komisija za sprovođenje postupka po javnom konkursu za imenovanje glavnog revizora revizorskog tijela u čijem su sastavu Ana Raičević, Mila Kasalica i Miloš Medenica.

Za savjetnike potpredsjednika vlade za regionalni razvoj imenovani su Emina Mujević Kara i Izet Ćorović. Konstatovan je prestanak mandata direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu (UIKS) Milanu Tomiću, a za vd UIKS-a imenovan je Rade Vojvodić.

Akcize na gorivo se smanjuju za dodatnih 10 odsto

U cilju zaštite životnog standarda, na period tri mjeseca, smanjuje se iznos akciza za još deset odsto.

Ministar Damjanović kazao je da ta odluka traje do 5. jula, a “Vlada će procijeniti da li imamo prostora da pomognemo još građanima i privredi”. 

“Ovom odlukom akcize na gorivo će sada biti umanjene 50 odsto, umjesto dosadašnjih 40”, kazao je Damjanović.

Damjanović je naveo da će Ministarstvo finansija danas ili sjutra donijeti pravilnik prema kojem će se vratiti obaveza naplate akciza na gorivo za jahte za rekreaciju.

“Nema nikakve potrebe da gorivo za jahte za rekreaciju bude oslobođeno od akcize. Smatramo da je to elementarno solidarno”, rekao je on.

Ostavite komentar

Komentari (0)