Vlada i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma potvrdili da nisu ispunjavali evropske obaveze Crne Gore

Na posljednoj sjednici Vlade je usvojen Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene koji je pripremilo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

 Usvajanjem izvještaja Vlada i Ministarsvo samo su i zvanično potvrdili da nisu bili posvećeni ispunjavanju završnih mjerila iz ovog poglavlja, odnosno ispunjavanju evropskih obaveza Crne Gore, poručili su iz NVO Green Home. 

Ne treba posebno analizirati izvještaj da bi se zaključilo da je u pogledu ispunjavanja završnih mjerila, kako se navodi,  “trud jedino uložen u pripremu izvještaja koji je pripremljen na način da se dođe do što većeg procenta realizovanih aktivnosti u periodu kada ih suštinski nije ni bilo”.

“Najveći broj realizovanih aktivnosti se odnosi na aktivnosti koje su dio nekog projekta i kao takve su realizovane jer je postojala obaveza prema donatorima. Pritom, kako bi se popravila loša slika o radu ovog Ministarstva, aktivnosti koje su zahtjevale više akcija su izvještavane kao realizovane iako su samo dijelom realizovane. Dodatno, izvještava se o aktivnostima koje nisu potpuno završene kao da jesu uz konstataciju da se “realizacija odvija planiranom dinamikom””, dodali su iz Green Home.

Uz sve ovo, navode oni, za period od avgusta 2021. do februara 2022. godine, shodno izvještaju, “realizovano je 63,34 odsto obaveza što je nedopustivo nizak stepen realizacije aktivnosti iz ovog poglavlja”.

Iz NVO podsjećaju da se radna grupa za poglavlje 27 osim konstitutivnog sastanka koji je održan u oktobru 2021. godine nije više sastajala.

“Obzirom da se u izvještaju navodi da je ovo “zadovoljavajući nivo realizacije plana” može se samo zaključiti da je ovom Ministarsvu dupliranje vremena za ispunjavanje završih mjerila iz poglavlja 27 zadovoljavajuća dinamika, što je apsolutno neprihvatljivo”, zaaključili su iz Green Home.   

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Za nešto više od godinu 675 prijema u crnogorsko...

Sredinom februara prošle godine u Službenom listu objavljena je Odluka o izmijenjenim kriterijumima za utvrđivanje osnova za...

Detalji optužnice: Boljeviću prijetili ubistvom na Ćemovskom polju

Okrivljenim policajima stavlja se zvanično na teret da su u maju 2020. godine teškim nasiljem pokušali da...

Novović ti sudi, Novović te tuži?

Ta okolnost moguće ne bi imala toliku težinu i dala bi se pravdati time da sudiji Novoviću...

Abazović i Adžić smjenjuju Brđanina

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i Adžić nekoliko puta tražili su od Brđanina da podnese ostavku,...

Racija u Njemačkoj, pali i dileri iz Crne Gore

Kako prenose mediji, pretreseno je više desetina stanova, a fokus racije je bio na gradu Mesingenu. Tokom...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare