Vlada Njegoša stavila na čekanje

Vlada i Demokratska partija socijalista (DPS) skoro godinu nisu prstom mrdnuli da datum Njegoševog rođenja proglase državnim praznikom, iako je Duško Marković prije dvadesetak dana proglasio vladiku Petra II Perovića utemeljivačem zapadnih vrijednosti u Crnoj Gori, pišu Vijesti.

 

Na jučeranji dan, 1813. u Njegušima, kraj Cetinja rođen je Rade Petrović, koji je poslije zavladičenja postao Petar Drugi Petrović Njegoš.

Markovićev kabinet je krajem prošle godine nakon samo nedjelju dana povukao iz skupštinske procedure izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je bilo predviđeno da 13. novembar bude državni praznik. Vlada Mila Đukanovića je izmjene utvrdila još 24. oktobra 2013. ali se o tome nije raspravljalo u prethodnom sazivu crnogorskog parlamenta.

Razlog Markovićeve odluke da povuče predlog izmjena zakona je protivljenje Bošnjačke stranke (BS) bez čijih glasova DPS nema većinu u parlamentu. Skoro sve opozicione stranke oštro su osudile izjavu funkcionera BS Adnana Muhovića koji je ocijenio da je Njegoš genocidni pisac.

“Da vam kažem Crnogorci su mala nacija, Bošnjaka ima više u tuzlanskom kantonu nego Crnogoraca u čitavom svijetu. Ja sam prvi još prije godinu dana rekao da je Njegoš najveći krvnik Bošnjaka i islama”, rekao je Muhović, tvrdeći da većina funkcionera BS ima tako mišljenje.

Predsjednik BS Rafet Husović izvinio se građanima Crne Gore zbog izjava koje je dao Muhović, dok je Đukanović tada kazao da “pričajući o Njegošu pričamo o sebi i o toj našoj nesreći da pokušavamo da zloupotrijebimo svako pitanje za politizaciju, potpuno nepotrebnu”.

On je rekao da novinari vjerovatno nijesu “dovoljno registrovali stav DPS-a oko toga”.

“Zato što je stav normalan i logičan ne mislimo da o tome treba otvarati pitanje i pogađati se da li je Njegoš bio genocidan pjesnik. Pa naravno da nije. Njegoš je vječan kao što je vječna Crna Gora”, kazao je Đukanović.

Njegoš je u međuvremenu pao u zaborav do održavanja Global Sitizen foruma na Svetom Stefanu.

“Njegoš, kao vizionar, pjesnik i filozof morao je biti i građanin svijeta, a današnja Crna Gora je nastavila da nosi Njegoševu luču vezujući budućnost za vrijednosti zapadne civilizacije i opredjeljujući se za pripadnost najmoćnijim bezbjednosnim, ekonomskim i demokratskim zajednicama, NATO-u i Evropskoj uniji”, kazao je Marković na otvaranju tog Foruma.

U obrazloženju izmjena Zakona o državnim praznicima se navodi da je Njegoš reformatorskim duhom uspio da svoj narod izvede iz mraka srednjeg vijeka i uspostavi temelje moderne crnogorske države. Piše da je njegov književni opus i nakon skoro dva vijeka podjednako aktuelan i to ne samo u Crnoj Gori, već i među evropskim i drugim narodima u svijetu. Po Njegošu i njegovom književnom djelu, piše u obrazloženju, se Crna Gora prepoznaje u svijetu. Podsjeća se da je Slovenija dan smrti Franca Prešema zakonom definisala kao državni praznik.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

FDA: Koristi od vakcinacije djece protiv Kovida 19 značajno...

Saopštenje dolazi pošto se očekuje da će panel spoljnih stručnjaka u utorak glasati da li da preporuči...

Regija na rubu sukoba: Bajden šalje moćnu petorku da...

Lidere brine i uloga Rusije koja bi već za nekoliko dana mogla, za početak, zadati težak diplomatski...

BANA: Abazoviću na sastanku predat spisak zahtjeva

Ukazali su da je u posljednje vrijeme, kako tvrde, sve više izraženo podizanje betonskih i metalnih krstova...

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati...

"Na konferenciji je učestvovao 81 delegat i izabran je novi saziv Opštinskog odbora. Osim novoizabranih 50 članova,...

Završen prvi CBCG FinTech Hackaton: Prva nagrada za tim...

Kako je saopšteno iz CBCG, prvu nagradu, u iznosu od 3. 000 eura, osvojio je tim “Budućnost”...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare