test

Vlahović: Protok vremena umanjuje mogućnost Spajića da formira proevropsku Vladu

Standard

24/07/2023

19:36

Dok je Crna Gora u istorijskoj, dramatičnoj krizi, kako vrijeme bude odmicalo lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću će biti sve teže da sastavi proevropsku Vladu, ocijenio je diplomata i predsjednik Crnogorskog Helsinškog odbora Miodrag Vlahović.

On je u emisiji „Aritmija“ autorke Tamare Nikčević, ocijenio da bi, ukoliko bi partije bivšeg DF-a ušle u novu Vladu, bila kompromitovana pozicija Crne Gore u NATO-u, a sama vlada bila u nekoj vrsti bojkota od strane Zapada.

“Protok vremena, bez vlade koja bi bar u naznakama bila proevropska, umanjuje mogućnost gospodina Spajića da završi taj posao i umanjuje njegov uticaj u okviru političke strukture koju reprezentuje”, navodi Vlahović.

Moguće je, dodaje, i da Spajić pregovara sa Mandićem i Kneževićem kako bi zadovoljio struju u Evropi sad koju predvodi predsjednik države Jakov Milatović, te stiče da predsjedniku Milatoviću nije posao da licitira ko treba da bude u novoj Vladi i poručuje da Crna Gora nema elitu koja ima rješenja za sveukupnu krizu u kojoj se država nalazi.

“Na nekim adresama se projektuje da je ovdje finansijsko-ekonomsko-politički slom neminovan i da ovdje vjerovatno najbolja platforma za oporavak”, naglašava Vlahović.

Ukoliko bi partije bivšeg DF-a ušle u novu Vladu, bila bi kompromitovana pozicija Crne Gore u NATO-u, a sama Vlada u nekoj vrsti bojkota od strane Zapada, poručio je Vlahović.

Abazović uzurpira vlast na najgori mogući način
I da je u punom, pravosnažnom, a ne tehničkom mandatu, Abazović bi za svoje aktivnosti, čije su reperkusije krajnje destruktivne za Crnu Goru, morao da pita Parlament za mišljenje i saglasnost, upozorava Vlahović.

Dodaje da je brutalna zloupotreba policije i pritisak na tužilaštvo, kojima svjedočimo ovih dana, znak panike odlazećeg premijera, ali možda i potvrda da Abazović ostaje na vlasti.

“Obje te pojave su prisutne. Njegov krajnje anksiozan nastup, gdje pokazuje povećan stepen agresije, ukazuje na to da je vrlo blizu kraja svoje političke misije, dok sa druge strane, politička situacija u zemlji i kontekst u kom se sve dešava implicira da Vlada možda neće biti formirana”, objašnjava Vlahović.

Naglašava da je prisutna destrukcija iz centara kojima odgovara da Abazović ostane u ovoj, kako kaže, nedefinisanoj, fluidnoj funkciji.

“Ovako može da radi sve što mu se prohtje jer nema odgovornosti. Institucije, za sada, ne pokazuju kapacitet da svoje ingerencije primijene na građanina koji se zove Dritan Abazović, ni na njegove saradnike”, upozorava Vlahović.

Smatra da tim centrima moći, koji upravljaju Crnom Gorom iz Srbije, odgovara ovakvo ‘među stanje’.

“Ukoliko ne uspiju da formiraju Vladu u kojoj bi možda nominalno ostao gospodin Spajić kao premijer, i u kojoj bi, uprkos svojoj nespretnosti i neiskustvu bio slučajni predsjednik Milatović i partije koje su bile u nekadašnjem DF-u, onda bi njima najviše odgovaralo da se Vlada ne formira”, navodi Vlahović.

Vlahović se osvrnuo i na kampanju koja se poslednjih dana intenzivira protiv Gradske RTV i ostalih nezavisnih medija, NVO-a i svih političkih neistomišljenika, te na činjenicu da je da u završnici protivzakonitog preuzimanja Gradska optužena za govor mržnje.

“Toliko je besmisleno da se za tako nešto optužuju Gradska RTV, dnevni list Pobjeda ili bilo koji drugi medij koji ima jasan, decidan, civilizijski stav prema demokratiji, kršenju ljudskih prava, pozivanju na odgovornost nosioca vlasti.. Čitava stvar može da se sažme u jednoj rečenici: oni žele da vas ućutkaju, da isključe kritičku javnost”, smatra Vlahović.

Ostavite komentar

Komentari (0)