Izvor:Pobjeda

Vrhovni sud Sjedinjenih država: Amerikanci imaju pravo da nose oružje izvan doma

Vrhovni sud Sjedinjenih Država jasno je prvi put potvrdio da Amerikanci imaju pravo na nošenje oružja izvan doma, u odluci koja bi mogla da oteža napore u borbi protiv alarmantnog porasta nasilja vatrenim oružjem.

Šest konzervativnih sudija preglasalo je trojicu progresivnih kolega i poništilo zakon države Njujork, donešen pijre više od 100 godina kojim se u toj saveznoj državi ograničava pravo na nošenje oružja.

Odluka je donesena u vrijeme kada su stanovnici Sjedinjenih Država šokirani nizom smrtonosnih napada među kojima je i počinjen 24. maja u osnovnoj školi u Teksasu u kojem je ubijeno 19 učenika i dvije učiteljice, što je podstaklo inače republikanske senatore da pristanu na skromne reforme.

”Duboko sam razočaran – objavio je demokratski predsjednik Džozef Bajden i izrazio žaljenje zbog odluke koja ‘ide u suprotnom smjeru’ i koja ‘sve nas treba da zabrinjava’ ”.

Guvernerka Njujorka, demokratkinja Kathy Hochul je osudila odluku koja je ”sramotna u vrijeme kada nacija osvještava nasilje vatrenim oružjem”.

Uticajni lobi za vatreno oružje (National Rifle Association, NRA), pozdravio je ‘veliku pobjedu’ i ‘prekretnicu’ koja je ”rezultat decenija borbe”.

U državi Njujork zakonom iz 1913. državljani koji žele da nose oružje moraju da dobiju dozvolu lokalnih vlasti pri čemu moraju da dokažu da su prisiljeni da se brane, zbog posla koji rade ili prijetnje.

Prema odluci Vrhovnog suda sada takve dokaze više neće morati da podnose.

Zakon su osporile dvije osobe vlasnici vatrenog oružja kojima su njujorške vlasti odbile da daju dozvolu, a pomogla im je NRA koja snažno zagovara dosljednu primjenu drugog amandmana američkog ustava.

Drugi amandman američkog Ustava štiti pravo na posjedovanje i nošenje oružja.

Odluka Vrhovnog suda potvrđuje pravo “nošenja vatrenog oružja izvan doma”.

”Ništa u drugom amandmanu ne upućuje na razliku između doma i javnog mjesta kad je riječ o nošenju oružja”, napisao je konzervativni sudac Clarence Thomas.

SAD ima najvišu stopu smrtnih slučajeva odvatrenog oružja među bogatim zemljama.

Ove je godine u Sjedinjenim Državama bilo najmanje 239 masovnih pucnjava, prema podacima neprofitne istraživačke skupine Gun Violence Archive koja definiše masovnu pucnjavu kao onu u kojoj su pogođene najmanje četiri osobe.

U 2020. godini 45.222 Amerikanaca bilo je ubijeno vatrenim oružjem.

Gotovo 400 miliona komada oružja bilo je u opticaju među civilima u SAD u 2017., što je 120 komada na 100 osoba, navodi grupa Small Arms Survey.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Demokrate: Na Mrvaljevića nožem nasrnuo prijatelj jednog od šefova...

Kako je saopšteno iz te partije, Danila Mrvaljevića nožem je napao prijatelj jednog od šefova balkanskog narko-kartela.

Nakamura: Tokom nastupa u Podgorici osjetio sam koliku moć...

On je održao koncert u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore (MCCG), a...

U Podgorici nestao Nikola Nedeljković

O nestanku Nedeljkovića obaviještena je policija. Porodica moli građane ako su vidjeli Nikolu da...

SDP URI: Manje gledajte Vučićeve Pink i Hepi TV,...

Oni su ocijenili da je tvrdoglavo insistiranje na pitanjima pojedinih vjerskih zajednica i...

Carlosu Santani pozlilo usred nastupa, srušio se na pozornici

Snimak incidenta pojavio se na društvenim mrežama gdje je više korisnika podijelilo trenutak kada se 74-godišnjak srušio...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare