Izvor:Pobjeda

Vučinić: Joanikije se ruga pravnom i ustavnom sistemu naše zemlje

Zaprepašćen sam da Ustavni sud, po službenoj dužnosti, zbog povrede niza članova Ustava i Zakona o izboru poslanika i odbornika Crne Gore, nije već pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti parlamentarnih izbora 2020. godine istakao je u intervjuu za Pobjedu potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić. On je dodao je istovremeno začuđen, “kad već nije Ustavni sud, da postupak nije iniciralo Udruženje pravnika, neka od nevladinih organizacija ili neko iz pravosuđa, odnosno, tužilačke organizacije”.

Episkop SPC Joanikije rekao je da od nove vlasti očekuju da „aktuelni Zakon o slobodi vjeroispovijest povuče” i dodao da ova crkva ima svojih pravnika koji bi mogli da predlože nacrt togzakona. Kako komentarišete inicijativu da SPC izradi novi zakon?

VUČINIĆ: On se ruga pravnome i ustavnome sistemu zemlje i cijelome dekalogu kojega je ispisao Božji prst na tablicama predatim Mojsiju na Gori Sinaju. Vrijedi ga podšetiti na posljednje tri Božje zapovijesti: osmu ne ukradi, devetu ne šedoči lažno na bližnjega svoga i desetu ne poželi ništa tuđe. One ga obavezuju kao klirika; na njih se zakleo pred Bogom držeći desnicu na jevanđelju. Predlaže donošenje novoga zakona koji će utemeljiti pravni osnov da se naša crkvena imovina i kulturna baština upišu na državu Srbiju, javno svjedoči protiv svojih bližnjih da je njihovo te iste države i želi da nam otme naše u interesu, takođe Srbije. Pa još tvrdi da se nezakonitim i protivustanim upisom državne imovine na državu Srbiju uspostavlja ravnopravnost među svim vjerama. Što reći sem da je kao episkop izdao poslanje, i da se čudim s čim će i kako će jednoga dana pred Gospoda

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve Gojko Perović priznao je da je ova crkva učestvovala u predizbornoj kampanji u Crnoj Gori, uz konstataciju „da se crkva zadesila na političkoj raskrsnici, odnosno nevoljno ušla u doba predizborne kampanje”, zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Kako komentarišete ove navode?

VUČINlĆ: Perović je jasno kazao da se prethodnih mjeseci crkva bavila politikom. Ali i bez njegovoga priznanja, u to se javnost mogla uvjeriti gledajući i slušajući beogradski klir, kako od januara do septembra ove godine, vodi političku kampanju za račun opozicije. Zato sam zaprepašćen da Ustavni sud, po službenoj dužnosti, zbog povrede niza članova Ustava i Zakona o izboru poslanika i odbornika Crne Gore, nije već pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti parlamentarnih izbora 2020. godine.

Istovremeno sam i začuđen, kad već nije Ustavni sud, da postupak nije iniciralo Udruženje pravnika, neka od nevladinih organizacija ili neko iz pravosuđa, odnosno, tužilačke organizacije. Povrijeđeni su članovi 14 i 54 Ustava Crne Gore i član 52 Zakona o izboru poslanika i odbornika.

Član 14 Ustava propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, što Srpska crkva nije poštovala, nego se, takozvanim litijama, direktno uključila u politički život. Iako je članom 54 Ustava izričito zabranjeno političko djelovanje i organizovanje stranaca i političkih organizacija čije je sjedište van Crne Gore, Srpska pravoslavna crkva, sa sjedištem u Ulici kralja Petra 5 u Beogradu, odnosno njene eparhije u Crnoj Gori, u kojima služe stotine klirika koji su strani državljani, stavila se u ulogu promotera, čak i učesnika političke kampanje opozicije.

Povrijeđen je i član 52 Zakona o izboru odbornika i poslanika koji propisuje da su učesnici u predizbornoj kampanji dužni da poštuju Ustav Crne Gore, zakone i kodekse profesionalne etike i obavezuju se na fer ponašanje, koje isključuje uvrede i klevete, kršenje pravila pristojnosti i vrijeđanje osjećanja javnosti. Očito da ni ovaj član Zakona u vezi poštovanja ustavne zabrane političkoga djelovanja Srpska crkva nije poštovala. Pa bi Ustavni sud, na temelju člana 2 Ustava, koji propisuje da se ne može priznati niti uspostaviti vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, koje u ovome slučaju nije bilo zbog miješanja u izbore stranih državljana i organizacije koja ima sjedište van Crne Gore, izbore trebao proglasiti neregularnim. Ovo, naravno, ukoliko je Ustavni sud i ukoliko je Ustavni sud Crne Gore.

Na osnovu ovoga što ste kazali proizilazi da smatrate da je SPC pobjednik parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, što ističe i dio javnosti?

VUČINIĆ: Ne tako davno napisao sam da nikada nijedna država nije kapitulirala pred popovima, pa neće ni ova, i nije. Na rezultate i ovih izbora, kao i onih 1998. godine koji su na vlast doveli DPS presudno su uticali glasovi liberala. Ovoga puta, DPS-ovu administraciju, koja ih je prezirala, sa više hiljada glasova datih koaliciji „Crno na bijelo”, poslali su u opoziciju. Samo na Cetinju Ura je dobila 1.300 glasova. A ta premudra, umišljena, nezahvalna i bezosjećajna administracija, dakle, glupa, odbila je sve moguće pametne savjete. Makijeveli bi kazao da se glup ne može pametno savjetovati, što je ko zna koji put i na ovome primjeru dokazano. Savjetovano joj je da povede kampanju vani, kojom je trebalo da obavijesti inostranu javnost da se ne otima imovina Srpskoj crkvi nego da je ta imovina, u vrijeme srpske okupacije od 1990. do 2006. godine, nezakonito izuzeta iz državnoga vlasništva, što nije poslušala.

Nije poslušala savjet da se od januara vodi ozbiljna organizovana kampanja po svim gradovima, kao svojevrstan odgovor na litije SPC, odnosno da se građanima saopšti istina o Zakonu. Naprotiv, da bi umilostivila Srpsku crkvu admiistracija je spriječila takvu kampanju Crnogorskoga pokreta, koji je početkom godine organizovao nekoliko uspješnih skupova. Usput, državnu politiku administracija je vodila i preko nekih portala koji su bili najobičnije zastiđe, i tako redom. Inače, toj istoj administraciji pošlo je za rukom i da ugasi ili pacifizira sve što su Crnogorci napravili, počev od medija, pa do većine nacionalnih institucija. To je namjerno uradila dabi na komociju mogla da vodi politiku, neometana od tih istih Crnogoraca koji bi mogli štošta da zahtijevaju, što bi u konačnici bilo od koristi i vlastima i državi. Crnogorska administracija nikada ništa nije napravila, i nije umjela da napravi, nego je sve što smo mi napravili ona uništila ili koristila kao trgovačku robu s državnim neprijateljima. Bila je gluva na sva naša dobronamjerna upozorenja i slijepa da vidi stvarnost. Eto joj sad rezultati takve mudre politike.

Očekujete li da će novi skupštinski saziv izmijeniti ili ukinuti Zakon o slobodi vjeroispovijesti?

VUČINIĆ: Svako ko pokuša da ukloni članove 62,63 i 64 iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji temelje pravni osnov da se nezakonito prepisana crkvena imovina na Srpsku crkvu ponovo uzakoni na državu, čini akt veleizdaje. Njime se zemlja dovodi u kolonijalni status, jer se 50 kvadratnih kilometara crnogorske teritorije, 61 manastir i 650 crkava prenosi u vlasništvo Srbiji. Bolje reći, to je ustvari uvertira za„puzajuću“ okupaciju. Znajući da Crnogorci to neće mirno gledati, mislim da nije mudro ovo pitanje pokretati. Na koncu, ni posljedice koje bi se iz toga izrodile nije moguće predvidjeti. Pa bi inicijatori uklanjanja ovih članova iz Zakona i o tome trebalo da razmisle.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Đukanović – Tudik: Kao inspiracija za dalju saradnju ostaje...

“Uvjeren sam da je u prethodnom periodu napravljen pomak, naročito u oblasti bezbjednosti i odbrane. Iskazujem zahvalnost...

Budućnost kompletna, stigao Rid

Budućnost Voli je kompletna. Vili Rid, veliko pojačanje i projektovani startni centar stigao je u Podgoricu.

Darmanović: Pandemija ukazala na potrebu intenzivnije saradnje država regiona

Pored šefova diplomatija i visokih predstavnika država članica CEI-a, na sastanku su učestvovali evropski komesar za susjedsku...

Na pravu himnu montirali lažnu: Umetnuli pjesmu „Oj junaštva...

Snimak koji je objavila Fejsbuk stranica Српска ЧАСТ + Srpska ČAST nije autentičan jer je na originalno...

Ibrahimović pozitivan na koronu

Kako pišu gotovo svi italijanski mediji, napadač Milana Zlatan Ibrahimović pozitivan je na virus korona. To je...

NAJČITANIJE

POGLED IZ BEOGRADA: “Poslije Mila gori od MILA”

Teško da bilo ko od "prosječnih" konzumenata svakakvih medijskih sadržaja i onih koji...

Blagota Mitrić o Bečićevom gafu: IZGLEDA DA JE, IPAK,...

Dragi gospodin bog, a da ko drugi, pa kad ovaj naslov pročitate iz...

DF IZGUBIO DOBIJENE IZBORE: Sada Crnom Gorom vlada 14...

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod...

Đukanović: Nadam se da će u vremenu pred nama...

"Čestitam Dan rudara Crne Gore i Dan Rudnika uglja Pljevlja i izražavam duboko poštovanje za časnu rudarsku...

Osumnjičeni za prodaju droge: Evo ko su uhapšeni u...

Iz Uprave policije je saopšteno da su Službenici Centra bezbjednosti Podgorica u saradnji sa Posebnom jedinicom policije...

Komentari

avatar