Vukotić Jelušić: Pozdravljamo inicijativu opštine, pretvaranje zgrade JRB-a daće Budvi novu vrijednost i mogućnosti

Pozdravljamo inicijativu rukovodstva Opštine Budva za učešće države na tenderu za otkup zgrade Jugoslovenskog riječnog brodarstva, a posebno osviješćenost i stav da je treba sačuvati u postojećim gabaritima i valorizovati kao javno dobro i u funkciji opšteg interesa, saopštila je danas članica Predsjedništva Građanskog pokreta URA i potpredsjednica budvanske URE, Milijana Vukotić Jelušić.

Kako je istakla, lokalitet zgrade JRB-a je jedan od rijetkih koji je odolio masovnoj i neracionalnoj gradnji, a posebno je značajno što nije poslužio zadovoljavanju tajkunskih i interesa krupnog kapitala, izuzev činjenice da se sada prodaje po više nego dvostrukoj cijeni u odnosu na onu po kojoj je kupljen.

,,Iako su se godinama megalomanski i divlji objekti gradili zahvaljujući bliskosti sa političkim moćnicima uz tarife koje su planersku struku uvele u zonu korupcije na visokom nivou, ostaje ipak neotkriveno da li su se na ovom lokalitetu sukobili različiti graditeljski interesi ili je strah od “zavalskog i avalskog” scenarija, a time i partijske pozicije, držao donosioce odluka na oprezu. I pored toga što trenutno planirani budžet može biti prepreka, donošenje vitalnih odluka za opštinu jeste u nadležnosti Odbora povjerenika, jer zakon ne prepoznaje drugačije njegove nadležnosti do skupštinske. To potvrđuje i imenovanje potpredsjednika opštine, a nakon toga i predsjednika“, kazala je Vukotić Jelušić.

Zato, kako je još navela, budvanska URA poziva i Opštinu i državu da, ako je moguće, zajednički učestvuju u povraćaju vrijedne imovine u državno odnosno opštinsko vlasništvo.

,,Time će se doprinijeti rezilijentnosti prostora Budve i očuvanju zelenih i ambijentalnih gradskih orijentira u odnosu na preurbanizovane i centar i zaleđe. Kasnijim pretvaranjem ovog vrijednog lokaliteta u kulturni i kreativni kutak daće Budvi novu vrijednost i mogućnosti. Da Budva ne bi ostala opština koja je višedecenijski Grad teatar izbacila na ulicu, biblioteku smjestila u zgradu bez upotrebne dozvole i daleko od očiju javnosti, a bioskop ugovarala kroz neodržive aranžmane zbog čega mu sada prijeti zatvaranje, obaveza je i opštinskog i državnog rukovodstva da strateški i transparentno planiraju kulturne politike i promišljaju nove turističko-kulturne koncepte“, zaključuje Vukotić Jelušić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Niko u Crnoj Gori ne treba da nosi...

Abazović je istakao da, po njegovom sudu, niko u Crnoj Gori ne treba da nosi oružje, naglašavajući...

Đurović domaćin večere za članove Stalnog odbora Parlamentarne skupštine...

“Ovaj događaj predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, te su na...

Uprava za igre na sreću postaje samostalni organ

Iz Vlade su ocijenili da će to dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u toj...

Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice

Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mješovitih djelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa...

Plantažama milion i po iz tekuće budžetske rezerve

U Informaciji se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna 2022. pogodilo Glavni grad i opštinu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare