Vuković o odluci Vlade: Problematično i pravno neutemeljeno

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da je odluka Vlade da stavi van snage odluku da Crnogorska pravoslavna crkva dobije zemljište za gradnju hrama, u suprotnosti sa temeljnim pravnim načelima na kojima počiva moderna civizilacija.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić rekao je juče da je Vlada donijela je odluku da stavi van snage saglasnost koju je prethodna Vlada dala Skupštini Glavnog grada Podgorice da donese odluku o prenosu prava svojine Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi na građevinskom zemljištu u zahvatu DUP-a “Nova Varoš 2” u Podgorici.

“Mi smo o ovoj odluci Vlade saznali u toku rasprave kad su kolege iz opozicije informisale kolege u sali o tome. Mi nemamo zvaničan dokument da bismo bili obavješteni i to mora biti dostavljeno arhiv,  mora biti zavedeno. Ja sam provjeravao mi takav dokument nismo dobili”, rekao je Vuković, gostujući u Hronici Podgorice na RTCG.

On je kazao da je CPC jedina vjerska organizacija koja nema svoj objekat.

“Tako da postupak vlade i te interpretacije, ne samo da su pravno neutemeljeme nego su vrlo problematične sa stanovišta diskriminacije jednog broja naših sugrađana. Mi u gradskoj se sa posebnom pažnjom odnosimo prema tim pitanjima, bez obzira na to za koju su građani vjersku organizaciju, mi imamo dobu saradnju sa većinom vjerskh organizacija. To što vlada radi je u suprotnosti sa temeljnim pravnim aktima na kojima počiva moderna civizilacija”, navodi Vuković.

Na kapitalne investicije potrošeno 35 miliona

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da je Glavni grad na jučerašnji dan realizovao kapitalni budžet u iznosu od 35 miliona eura, što je za 15 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

Govoreći o rezultatima rada gradske uprave, uoči 19. decembra – Dana Podgorice, Vuković je saopštio i da su premašili ostvarenja budžeta za ovu godinu.

“Na jučerašnji dan ostvaren je budžet u procentu od 101 posto. Dakle, premašili smo inače naša ambiciozna očekivanja. Zvuči paradoksalno, imajući u vidu stanje u drugim lokalnim samoupravama”, rekao je Vuković, navodeći da je do toga je ošlo zahvaljujući angažovanju ljudi u sistemu Glavnog grada.

Projekat vijeka za Podgoricu

Na jučerašnji dan, navodi on, realizovali su kapitalni budžet od 35 miliona eura.

“Poređenja u istom periodu prošle godinu on je bio 20 miliona eura”, rekao je Vuković.

Kad je riječ o projektima, ova godina, kaže prvi čovjek Glavnog grada, ostaće upamćena po projektu vijeka za Podgoricu, jer je krenula realizacija Sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Vuković najavljuje će, ako ne do kraja ove, onda u prvim danima naredne godine biti raspisan tender za izgradnju samog postrojenja, čija je vrijednost 35 miliona eura.

“Do polovine naredne godine mogli bi potpisati ugovor. To će ujedno obilježiti i rad naše uprave i na rok od 50 godina stvaraju se pretpostavke za razvoj grada”, kazao je Vuković.

Novi bulevari, autobusi za javni prevoz…

Radilo se aktivno i na izgradnji putne infrastrukture, pa je u toku izgradnja dva bulevara: “U saradnji s prethodnom Vladom, rade se dvije važne saobraćajnice – Bulver Veljka Vlahovića sa šest traka i Zmaj Jovin bulevar. Takođe, stvaramo pretpostavke da krene izgradnja nastavka Bulevara Vilija Branta na Zlatici i novog bulevara u Gornjoj Gorici”, kaže Vuković.

Jedan od najvažnijih projekata naredne godine biće nabavka između 35 i 40 novih autobusa, za potrebe poboljšanja javnog prevoza u Podgorici. Za te potrebe, Grad će se zadužiti pet miliona eura.

“Unazad 15 godina javnim prevozom se niko nije ozbiljnije bavio. Očekujem da ćemo, ako sve bude kako treba, do kraja naredne godine konačno u Podgorici imati javni prevoz koji će biti zadovoljavajućeg kvaliteta”, rekao je Vuković.

Robna kuća ide na prodaju

Objekat Robne kuće u centru biće oglašen na prodaju. Podsjeća da je bila predmet spora godinama unazad, a sam objekat je u veoma lošem stanju.

“Kad smo pobijedili u sudskom procesu, krenuli smo u procedure, da objekat pretvorimo u centar kulture, ali je statika objekta problematična. I samo rekonstrukcija bi bila između pet i šest miliona”, rekao je Vuković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Radović: Premijer reče da je ovo najbolja Vlada u...

“Isti kaže da su slučajno otkrivene tri pošiljke narkotika, čime smo dokazali da se s kriminalom možemo...

Medojević o Krivokapiću i Abazoviću: Narod ne zaslužuje ovakve...

“Predsjednik Vlade optužio je svog zamjenika da je narko-kartelu dojavio informacije o zapljeni kokaina i da je...

Smrt djevojke i mladića iz Nišića nastupila utopljenjem

Obdukcija je kako saznajemo pokazala da na njihovim tijelima nije bilo bilo kakvih tragova nasilja, te da...

Medijska zajednica Crne Gore želi konkretne reforme medijskog sektora

Anketa je sprovedena putem online upitnika u periodu od sredine decembra 2021. do sredine januara 2022. godine....

Rudan o Đokoviću: Da si silovatelj djevojčica, premijer kriminalac,...

 Ona je, između ostalog, uporedila njegov slučaj sa još jednim koji puni novinske natpise ovih dana: optužbe...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare