Zaracin: Trenutna ustavna i politička kriza ozbiljna prijetnja za pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji

Specijalni izaslanik Vlade SR Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Zaracin boravi danas u Crnoj Gori, saopšteno je iz njemačke ambasade.

“Moja posjeta Crnoj Gori ima za cilj da zajedno pogledamo u budućnost. Zato želim da stupim u intenzivan dijalog neposredno sa poslanicima, političkim strankama i donosiocima odluka, a takođe i sa stručnjacima iz civilnog društva”, kazao je Zaracin.

Kako je istakao, u ovim geopolitički i ekonomski zahtjevnim vremenima, Njemačka, kao članica Evropske unije, ostaje posvećena opredjeljenju Crne Gore da se pridruži Evropskoj uniji i snažno
podržava evroatlatsku orijentaciju Crne Gore.

“Međutim, istovremeno, ostajem vrlo zabrinut zbog prolongiranja političke i ustavne krize i poteškoća koje imaju politički akteri u njenom prevazilaženju”, navodi Zaracin.

Ponavlja da je funkcionalan Ustavni sud od izuzetne važnosti za demokratiju i vladavinu prava u Crnoj Gori.

“Na Skupštini Crne Gore je da izborom sudija za mjesta za koja je raspisan konkurs što prije povrati funkcionalnost tog suda kako bi se osiguralo efikasno pravosuđe. Bez funkcionalnog Ustavnog suda pravosuđe Crne Gore ostaje paralizovano i vladavina prava duboko oslabljena. Zato hitno pozivam sve stranke zastupljene u Skupštini da demonstriraju političku zrelost i da konstruktivno pristupe uspostavljanju dogovora najkasnije do početka februara 2023. godine”, navodi Zaracin.

Kako je naglasio, političke stranke u Crnoj Gori sada trebaju da radi dobrobiti budućnosti Crne Gore stave po strani dnevnopolitičke interese i lične ambicije i da prevaziđu ovu krizu.

“Uspjeh ili neuspjeh razvoja Crne Gore i njene demokratije zavisi od njihovog postupanja. Velika većina građana Crne Gore želi da se njihova domovina pridruži Evropskoj uniji. Trenutna politička i ustavna kriza predstavlja ozbiljnu prijetnju za ostvarivanje tog cilja”, poruka je Zaracina.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bez preminulih, još 58 slučajeva koronavirusa

Analizirana su 624 uzorka. Nije prijavljen nijedan smrtni ishod. https://twitter.com/ijzcg/status/1641065897832898560?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1641065897832898560%7Ctwgr%5E12c3ef4c4f933586ae9b6681f7f8d55c1329bf7d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.portalanalitika.me%2Fclanak%2Fbez-preminulih-jos-58-slucajeva-koronavirusa

Predsjedništvo: Liberali će pružiti snažnu podršku pobjedi Đukanovića 2....

"Shvatajući važnost ovog trenutka koji će opredijeliti budućnost crnogorskog društva i njegov dalji razvoj i evropsku perspektivu,...

NEZVANIČNO SAZNAJE STANDARD: Kojoviću određeno tužilačko zadržavanje, kriminalna grupa...

Kako je kazao Lekić, Tužiteljka je naredbom proglasila postupak tajnom zato nije u mogućnosti da saopšti više...

Evo đe neće biti struje u petak

Kako su saopštili iz kompanije CEDIS, u slučaju loših vremenskih uslova radovi će biti odgođeni.

Rusija prestaje da dijeli informacije o nuklearnom oružju sa...

Rjabkov je rekao da je Moskva zaustavila svaku razmjenu informacija sa Vašingtonom nakon što je prethodno suspendovala...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare