test

Zbog čega Vladimir Novović politički štiti Oliveru Injac?

Standard

20/06/2023

06:46

Specijalni državni tužilac Vladimir Novović indirektno je uticao na izbor novog rukovodstva Podgorice kada je 12. aprila ove godine, samo dan prije izbora Olivere Injac za gradonačelnicu Glavnog grada, donio drugo obavezujuće uputstvo u istom predmetu kojim je naložio postupajućoj tužiteljki Lidiji Mitrović da povuče optužnicu koja je već bila predata i zavedena na pisarnici tužilaštva i trebalo je da, shodno zakonskoj proceduri, bude proslijeđena Višem sudu, saznaje Pobjeda.



U namjeri da dobijemo zvaničnu potvrdu informacije, naš list je pokušao da kontaktira portparola Specijalnog tužilaštva Vukasa Radonjića, ali do zaključenja ovog broja nije bilo odgovora. Istovremeno, na više poziva i poslatih poruka iz redakcije, tužiteljka Lidija Mitrović se nije oglašavala. 

Dva nezavisna izvora Pobjede, međutim, potvrdili su da je Novović, 12. aprila, nakon što je optužnica protiv sadašnje gradonačelnice Podgorice zavedena u pisarnici Tužilaštva, zaista napisao obavezujuće uputstvo i vratio optužnicu.

DVOSTRUKI PRESEDAN 

Tako je u istom ,,slučaju Injac“ specijalni tužilac Novović dva puta izdavao obavezujuće uputstvo, oba puta nakon što je optužnica već bila zavedena u pisarnici, što je nezabilježen slučaj od formiranja Specijalnog državnog tužilaštva 2015. godine, ali i u praksi kompletne tužilačke organizacije. 

Jedina razlika je u Novovićevim obrazloženjima. Prvi put je, 1. decembra 2022, obavezujuće uputstvo donijeto ,,radi jedinstvene primjene zakona“, a portparol SDT-a Radonjić je tada konstatovao da je uz optužnicu predat ,,samo jedan dio spisa“ i da je ,,postupak još u toku“. U drugom navratu, 12. aprila ove godine, Novović je, prema informacijama izvora Pobjede, ,,ušao u ocjenu izvedenih dokaza“. 

Dakle: dvadeset četiri mjeseca od prve prijave advokata Vladimira Volkova kojom se Olivera Injac, bivša ministarka odbrane u Vladi Zdravka Krivokapića, tereti za nezakonito zapošljavanje i zloupotrebu službenog položaja, slučaj je – i dalje otvoren.

A po svemu sudeći, dok je Novović na čelu SDT-a, gradonačelnica Injac može spokojno da obavlja novi posao.

Prema informacijama Pobjede, dan nakon što je optužnica ,,spuštena“ u pisarnicu SDT-a – za vrijeme dok je tužiteljka Mitrović bila van kancelarije – nestali su svi akti i spisi predmeta, zajedno sa registratorima! Vraćeni su nakon nekoliko dana i za sada nema informacije ko je i po čijem nalogu pokupio dokumentaciju

Brojni detalji ukazuju da se iza formalno-pravnih razloga specijalnog tužioca Novovića kriju drugi motivi – politička zaštita bivše ministarke odbrane, koja je u međuvremenu postala visoka funkcionerka Pokreta ,,Evropa sad“, a nedavno i gradonačelnica Podgorice.

UPAD U KANCELARIJU I ,,ODUZIMANJE“ SPISA

Pobjeda je iscrpno pisala o prvom obavezujućem uputstvu koje je tužilac Novović donio 1. decembra prošle godine, samo nekoliko sati nakon što je tog jutra Portal Analitika objavio izjavu tužiteljke Mitrović da je ,,kao postupajući tužilac podigla optužnicu protiv Olivere Injac, bivše ministarke odbrane u Vladi Crne Gore“. Ona je tada istakla da je optužnica sa dokumentacijom predata pisarnici Specijalnog tužilaštva ,,koja će u najkraćem roku istu dostaviti Višem sudu u Podgorici“.

Međutim, niko tada nije znao što se događalo od časa kada je Mitrović predala optužnicu. 

Prema informacijama Pobjede, dan nakon što je optužnica ,,spuštena“ u pisarnicu SDT-a – za vrijeme dok je tužiteljka Mitrović bila van kancelarije – nestali su svi akti i spisi predmeta, zajedno sa registratorima!

Teško je pretpostaviti da je ,,nestanak spisa“ mogao da se desi bez znanja glavnog specijalnog tužioca. Za sada nema informacije ko je i po čijem nalogu pokupio dokumentaciju. Pravnici koje je Pobjeda konsultovala ocjenjuju da oduzimanje spisa, bez znanja postupajuće tužiteljke Mitrović, predstavlja ,,teški disciplinski prekršaj, koji je precizno opisan odredbama Zakona o državnom tužilaštvu“.

– O svemu tome niko ne želi da priča unutar tužilaštva, pa neću ni ja reći ništa konkretnije. Svakako, riječ je o ozbiljnom presedanu, koji bi morao da se nađe na dnevnom redu neke od sjednica Tužilačkog savjeta jer se radi, ukoliko se ispostavi da je sve tačno, o rušenju kredibiliteta jedne važne institucije, ali i o narušavanju samostalnosti nosilaca tužilačke funkcije – tvrdi izvor Pobjede iz Specijalnog tužilaštva.

ISTORIJA ,,SLUČAJA“ 

O „slučaju Injac“, osim našeg lista, izvijestili su i drugi nezavisni crnogorski mediji, još od podnošenja prve prijave advokata Volkova, krajem marta 2021. godine. Kada je sredinom aprila Volkov podnio još jednu prijavu, bilo je jasno da će Specijalno državno tužilaštvo morati da reaguje, jer su optužbe protiv visoke državne funkcionerke, ministarke odbrane, bile vrlo teške.

Injac je prijavama terećena za nezakonito zapošljavanje i zloupotrebu službenog položaja, u slučajevima angažovanja penzionisanog zastavnika Miodraga Jokanovića u obavještajnoj službi Ministarstva odbrane i protivzakonitog i neustavnog imenovanja aktivnog oficira, potpukovnika Veljka Mališića za državnog sekretara, potom i za vršioca dužnosti direktora Direktorata za logistiku Ministarstva odbrane.

LIČNI KONFLIKT

Zanimljivo, sama Olivera Injac je, u slučaju nezakonitog zapošljavanja potpukovnika Veljka Mališića u Ministarstvu odbrane, priznala – sredinom 2021. godine, u emisiji ,,Načisto“ novinara Petra Komnenića na Televiziji Vijesti da je ,,bilo malog kršenja Ustava“?!

Koji mjesec kasnije, protiv ministarke odbrane su podnijete još dvije krivične prijave. Pobjeda je već pisala kako je ministarka odbrane nezakonito kažnjavala oficira Igora Kneževića koji je poslije podnio krivičnu prijavu zbog ,,zloupotrebe položaja i ustavne diskriminacije“.

No, putevi Olivere Injac i tužiteljka Lidije Mitrović ukrstiće se još jednom. U poznatoj aferi ,,kadeti“ Injac je osumnjičena da je, nezakonito, osporila mogućnost Marku Mitroviću – sinu tužiteljke Lidije Mitrović – da se školuje na Vojnoj vazduhoplovnoj akademiji ,,Ikarion“ u Grčkoj. I to se sve dešavalo kada je Mitrović preuzela slučaj Olivere Injac! 

Dvije opisane krivične prijave nijesu, iz razloga mogućeg konflikta interesa, predate tužiteljki Mitrović. Ali joj, sasvim izvjesno, time nije olakšana pozicija, kao postupajućem tužiocu.

Naprotiv: ponašanje čelnika Specijalnog državnog tužilaštva pokazuje da je na tužiteljku nastavljen pritisak, ali ne samo od Olivere Injac koja je bila predmet prijava.

IMA LI ODGOVORA 

Kakav će biti krajnji epilog sage o dešavanjima u Specijalnom tužilaštvu povodom krivičnih prijava protiv bivše ministarke odbrane, teško je naslutiti. Kao što za sada nije poznato hoće li ,,slučaj“ dospjeti do rasprave na Tužilačkom savjetu.

Izvjesno je da, nakon 24 mjeseca, nema razrješenje – ni optužnice niti odbacivanja krivičnih prijava. Insajderske informacije neminovno otvaraju i sumnje o prikrivenom – ali često i presudnom – uticaju politike na crnogorsko tužilaštvo.

To nije dobro za funkcionisanje sistema, tužilačkog, pravosudnog, ali i političkog. Kao ni za budućnost aktera: i za aktuelnu gradonačelnicu Oliveri Injac, kojoj ,,na vratu“ visi afera nezakonitosti u radu i kršenja Ustava, ali i za tužiteljku Lidiju Mitrović koja je pod velikim pritiskom i javnosti i vrha Specijalnog državnog tužilaštva.

Zato bi valjalo da glavni specijalni tužilac izađe iz sjenke tišine i otvoreno progovori. Ukoliko to ne uradi, javno i zvanično, na vlastitim plećima će nositi teret sumnje da se trudio da se epilog krivičnih prijava nikada ne dogodi. 

 Milan Knežević prvi progovorio o dvostrukom obavezujućem uputstvu!

U jeku kampanje za vanredne parlamentarne izbore medijima je nekako ,,ispod radara“ prošla jedna važna informacija: predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević je prvi obznanio da u slučaju Olivere Injac postoji dvostruko obavezujuće uputstvo Vladimira Novovića!

Govoreći na promotivnom skupu u Budvi 3. juna, Knežević je otvoreno progovorio o nedosljednosti u radu Specijalnog državnog tužilaštva.

– Kako je moguće da Olivera Injac dobije dva obavezujuća uputstva da bi bila izuzeta od krivičnog gonjenja, iako je bio formiran predmet protiv nje, a Milo Božović nema pravo da ostvari uvid u spise predmeta – upitao je predsjednik DNP-a okupljene pristalice.

Odgovor za sada, kao ni crnogorska javnost, nije dobio.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)