Zeković: Tužilačke zakone usaglasiti sa EK, a ne sa DF

Socijaldemokratska partija poziva Vladu da što prije dostavi Skupštini tužilačke zakone koje je usaglasila sa parlamentarnom većinom, kako bi javnost imala priliku da se upozna sa sadržajem predloženih izmjena, kazao je potpredsjednik SDP Bojan Zeković.

Zeković dodaje da je potrebne promjene u Tužilaštvu neophodno sprovesti uz poštovanja naših evropskih obaveza, standarda i mišljenja Evropske i Venecijanske komisije, kako bi garantovali samostalnost Državnog tužilaštva i omogućili nastavak našeg evropskog puta.

”Stagnacija u integracionom procesu i značaj koji ovi zakoni imaju za ključna pregovaračka poglavlja 23 i 24 obavezuju na konsultacije sa Evropskom komisijom, kako bi promjene doprinijele samostalnosti institucija i našem evropskom putu. Zbog toga je zakon potrebno uskladiti sa Evropskom komisijom, a ne politički isplatiti DF.

Potpredsjednik Abazović je najavljujući zakone saopštio da ostaju “maksimalno otvoreni za sve kritike, sugestije i komentare NVO sektora, međunarodnih organizacija koje se bave tom problematikom ili domaće stručne javnosti”, a to je nemoguće ukoliko tekst izmjena koji je pripremljen i dalje nije dostupan ni poslanicima”, ističe Zeković.

On dodaje da je dosadašnji način bavljenja vladajuće većine ovom važnom materijom bio do kraja netransparentan i neinkluzivan i svodio se uglavnom na partijske sastanke iza zatvorenih vrata, što je stvaralo opravdan osjećaj dijela javnosti da su ovi zakoni samo dio unutrašnje partijske trgovine i namirivanja partijskih interesa, kako bi se zadovolji DF, a ne ubrzale evropske integracije.

”Socijaldemokratska partija još jednom poziva predsjednika Skupštine Crne Gore da pokrene dijalog o potrebnom izboru novih nosilaca pravosudnih funkcija, podsjećajući da naš stav o dijalogu dijele i svi naši međunarodni partneri. Bez najšireg političkog dijaloga nema stabilizacije političkih prilika, kao ni cjelovitog, ustavnog i evropskog načina rješavanja izazova u pravosuđu i drugim važnim oblastima”, zaključuje Zeković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U izraelskim napadima za pet dana ubijeno 145 Palestinaca,...

Prema podacima Palestinskog društva Crvenog polumjeseca, 17 povrijeđenih ljudi ustrijeljeno je bojevom municijom, a osam gumenim mecima....

CNP: Komemoracija povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića u utorak

Dedivanović je rođen 1939. godine u Zatrjepču kod Podgorice. Osnovnu školu završio je u Zmajevu (Vojvodina), a...

Ministarstvo zdravlja: Dato preko 140 hiljada doza vakcina

Tokom 15. maja dato je 2.889 doza, od kojih je 2.668 prvih i 211 drugih doza.

UP: Identifkovane osobe koje su uništavale sadnice u parku

"Uvidom u video snimak i preduzetim aktivnostima na terenu policija je došla do sumnje da su osobe...

DPS: Krivokapić da prestane da se ponaša u maniru...

U suprotnom, kako navode pozivaju ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare