Živković: Blokada Skupštine nije iznuđen potez, već osmišljena akcija, Crna Gora nema vremena za gubljenje

Koliko god narativ o potrebi usvajanja evropskog sistema vrijednosti djelovao kao politički kliše, jasno je da Crna Gora mora u kratkom roku postati članica EU, jer to je jedan od garanata da na Zapadnom Balkanu nećemo svjedočiti ukrajinskom scenariju.

Da su kojim slučajem, nakon referenduma o spoljnopolitičkim prioritetima odlučivali akteri koji su bili protiv evroatlantskih integracija, danas bi nas svakako progutala kratkovidost balkanske političke šizofrenje, čije smo najgore lice vidjeli devedesetih godina, saopštio je šef Kluba poslanika DPS-a Danijel Živković.

“Kako je izgledala demokratija u režiji ,,oslobodilaca” nakon 30. avgusta, mogli smo svjedočiti prethodnih godinu dana. A kako se demokratija razumije danas u Parlamentu, najočitije vidimo kroz režiju DF”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, da blokada Skupštine nije nikakav iznuđen potez, već osmišljena akcija, potvrdio je Andrija Mandić, koji je preduhitrio potpredsjednika Skupštine Strahinju Bulajića, i prije njega saopštio takav stav.

“Iz izjave uvijek ratobornog lidera DF-a bilo je jasno da su Ustav i Poslovnik, što se njih tiče, suspendovani. Ovim je poslao poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti, da je upravljanje Skupštinom u njegovoj volji. Prepoznao je Mandić da je baš sada pravi trenutak da ostvari svoju svetu dužnost i osveti se za sve neuspjele pokušaje uništavanja države. Zamislite samo da lider DF raspolaže nuklearnim oružjem?!”, kaže Živković.

On ističe da bi se lako obistinile prognoze bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa o Trećem svjetskom ratu koji bi potekao iz Crne Gore.

“Šalu na stranu, umjesto demokratskog, ostao je onaj stari front za širenje ruskog uticaja, samopregornih boraca za nestanak Crne Gore. Ko ne vjeruje u rečeno, neka provjeri mišljenje Agencije za nacionalnu bezbjednost o diplomati ruske ambasade koji je proglašen personom non grata. Iste one Agencije na čijem čelu se nalazi direktor izabran od ove odlazeće vlasti, da slučajno ne bude zabune u javnosti, odnosno da neko ne pomisli da DPS ima neke veze sa odlukom ANB-a. Nažalost, umjesto poštovanja Ustava i Poslovnika potpredsjednik Bulajić se opredijelio za partijske direktive. Ništa neobično ili neočekivano, samo što u aktuelnom bezbjednosnom ambijentu, na međunarodnom nivou, takvo ponašanje proizvodi ozbiljne posljedice po stabilnost Crne Gore. Ako na to dodamo blokadu rada Savjeta za odbranu i bezbjednost onda je jasno da instrukcije dolaze iz Moskve kako bi se nanijela šteta NATO članici i posljedično potpuno degradirao međunarodni ugled i povjerenje sa partnerskim zemljama”, naglašava šef Poslaničkog kluba DPS-a.

Imajući u vidu, dodaje Živković, da Bulajić iskazuje zabrinutost za globalni poredak i dešavanja u Ukrajini, začuđujuće djeluje njegova želja da ne zakaže sjednicu Skupštine.

“Pretpostavljamo da ne vjeruje kako se sigurnost obezbjeđuje blokadom države. Očigledno su se upalili radari u DF svjesni da se stabilnost Crne Gore može lakše poremetiti kada nema funkcionalnih institucija. Tako da se ovaj zicer ne smije propustiti. Licemjerno, destruktivni elementi, pravdaju svoje ponašanje licemjernim argumentom o narušenoj izbornoj volji naroda?! A posljedično njihovoj logici, kako je izborna volja samo ona koja DF drži u vlasti, onda sjednicu nema potrebe ni zakazivati dok traje mandat Skupštini naredne tri godine?! Demokratski od fronta! Glasno jadikovanje nad sada već čuvenom voljom građana od 30. avgusta ne prestaje. A volja je, što sada svi znamo, produkt inženjeringa SPC koja je uspjela da spoji nespojivo, kako bi obezbijedila političku kontrolu nad izvršnom vlašću”, kaže on.

Ipak, jasan je Živković, neophodno je podsjetiti na kratku hronologiju dešavanja u Skupštini Crne Gore kako bi se potpuno otkrila uloga pojedinih političkih subjekata.

“Brzo se zaboravilo da su 44 poslanika izabrana na “prvim fer i demokratskim izborima” formalizovala zahtjev za održavanje sjednice koja je bila zakazana za 3. mart 2022. godine. U skladu sa Poslovnikom trebalo je ponovo glasati o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i obaviti izbor predsjednika Skupštine. Na sjednici Kolegijuma koju je zakazao potpredsjednik Bulajić, šest šefova klubova koji predstavljaju 49 poslanika su zatražili zakazivanje sjednice kako bi se izjasnili o ovim i drugim važnim temama. Ipak, tumačenje je bilo drugačije, ne postoji ona većina koja bi preslikala izbornu volju građana sa parlamentarnih izbora koji su održani 2020. godine. Ne mare izvođači radova na destabilizaciji Crne Gore što smo u 2022. godini, bez predsjednika parlamenta i sa vladom kojoj je izglasano nepovjerenje i što 49 poslanika zahtijeva da im se omogući vršenja dužnosti. Manjina je u njihovom univerzumum većina. Ipak, treba podsjetiti na baražnu paljbu po “autokratsko-diktatorskom režimu” DPS, koji će tenkovima i svim sredstvima braniti pozicije vlasti. A kako se bumerang uvijek vrati na mjesto sa kog je bačen, vidimo u izvedbi DF na primjeru “skupština to sam ja” pravo lice autokratije”, napominje on.

Živković naglašava da ako bismo sada pomenuli da je neophodno usvojiti izmjene zakona o akcizama, zbog najavljenog povećanja cijena goriva i to naveli kao važan razlog za zakazivanje sjednice, sigurno bi obrazloženje bilo, sačekajte da se dogovorimo unutar prethodne većine koja ne postoji još od juna mjeseca 2021. godine.

“Otkud bilo kome pravo na kritiku potpredsjedniku Skupštine koji je sebe stavio na stub odbrane izborne volje naroda, čuvene krilatice preuzete od sljedbenika demagoško-populističke škole? Zar DF može imati konstruktivnu ulogu?! Nema je, nije je imao, neće je ni imati. Još jednom su sebe distancirali od mogućnosti da učestvuju u procesu sazrijevanja demokratske svijesti. Ulica, blokada, opstrukcija, destrukcija zbog potreba šireg političkog konsenzusa predstavljaju dobar lajtmotiv za novu pjesmu Beogradskog sindikata kako bi se podigao moral za nastupajuće događaje. Ko ne vidi da se Crna Gora želi destabilizovati po svaku cijenu, samo se namjerno sakrio u prikrajak i čeka da se situacija sama od sebe razriješi. Put za izlazak iz krize je teži uz poštovanje pravila koja su propisana, ali ćemo i na taj način opet edukovati one koji žele blokadu države”, kaže Živković.

On upozorava da je urušavanje pravnog poretka najveća opasnost.

“Disfunkcionalnost sistema pogoduje rušiteljima ustavnog poretka. Sve je dozvoljeno bez bilo kakve odgovornosti za sprovođenje antiustavnog i nakaradnog djelovanja. Nema ključnih legitimnih donosilaca odluka, dok oni u privremenom statusu gledaju kako da pričine što veću štetu. Ekonomija doživljava šokove, raste inflacija, cijene, broj nezaposlenih. Umjesto deblokade institucija koje bi trebalo u prvom redu da obezbijede siguran i stabilan ambijent, iz skupštine se šalju poruke da su partijski interesi preči od državnih. Zbog toga je neophodan odlučan, jedinstven i brz odgovor političkih subjekata koji žele naprednu, građansku, sekularnu, dostojanstvenu i evropsku Crnu Goru. Oni koji to ne žele, već su se sami izopštili iz procesa dalje izgradnje društva. Vremena za čekanje nema, izazovi se svakodnevno gomilaju, a Crna Gora ne smije dozvoliti novo restartovanje i vraćanje dvije decenije unazad”, zaključio je Živković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Radulović: Nadamo se da saobraćaj neće biti ponovo zaustavljen

To je, sa Simpozijuma Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva koja...

Biserko: Srbija pokušava da ostvari dominaciju na ZB, preko...

„Ne samo Srbija i Crna Gora, nego i Srbija i cijeli region s obzirom na to da...

RADNICI “POŠTE CG” NAKON POLITIČKOG PROGONA: “Rekli su...

"Dok ih ja tužim, pa dok se to vuče po sudovima, može proći...

Begić tražio hitan sastanak sa Abazovićem Sindikat UP prijavio...

Organizator protesta policajaca koji su prvi put u istoriji ispred Vlade protestovali 15. juna, komandir stanice za...

Izručen optuženi turski terorista, uhapšen u Crnoj Gori

Turska policija je u saopštenju navela da je Gezer deportovan u Tursku i da je stigao u...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare