Živković i Bojović: Sudije Ustavnog suda poslale poruku da njihova odbrana ustavnosti prestaje tamo gdje počinju interesi aktuelne vlasti

Crnogorska politička klasa je u više navrata pokazala da je za nju Ustav 'mrtvo slovo na papiru'. Time je odavno devastiran crnogorski konstitucionalizam, pri čemu je aktuelna parlamentarna većina u posljednje dvije godine tome dala upečatljiv negativan doprinos, ocijenili su predsjednik Savjeta Građanske inicijative 21. maj Miodrag Živković i programski koordinator Rade Bojović.

Kako su istakli, pored učestalog kršenja ustavnih normi partije su se notorno potrudile da izvrgnu ruglu i postupak izbora sudija Ustavnog suda.

“Tako je sudska zaštita ustavnih normi mjesecima izostajala da bi se na kraju izabrale sudije po stranačkoj naklonosti. Time je Crna Gora konačno dobila funkcionalan Ustavni sud ali period od njegovog uspostavljanja do danas ne upućuje i na formiranje Ustavnog suda koji razumije sopstveni posao”, smatraju Živković i Bojović.

Ovo se, dodaju, ilustrativno vidi na neprihvatljivom kašnjenju sa ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore.

“Time je Ustavni sud omogućio da trenutno prisustvujemo potpunom ustavnom bezumlju koje se najbolje ogleda u nastavku zasjedanja i odlučivanja raspuštene Skupštine Crne Gore”, ocjenjuju članovi GI 21. maj.

Prema njihovim riječima, umjesto da prvi radni zadatak Ustavnog suda bude ocjena ustavnosti Zakona kojim se derogiraju ovlašćenja predsjednika države pa samim tim i kontroverzna odluka o raspisivanju vanrednih paralamentarnih izbora svjedoci smo da se sudije Ustavnog suda bave manje važnim pitanjima.

“Na ovaj način su sudije poslale poruku javnosti da njihova odbrana ustavnosti prestaje tamo gdje počinju interesi aktuelne vlasti. Nema sumnje, ako ovako nastave da štite Ustav sudije Ustavnog suda će se brzo i nepovratno diskreditovati”, zaključuju Živković i Bojović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

ŠĆEKIĆEV PREDIZBORNI BLIC KRIG: “Punjenje” zdravstvenog sistema partijskim kadrovima...

Prvo mjesto je upražnjeno odlaskom Dejana Pavličića u penziju, koji se inače nije pojavljivao na posao niti...

Evo zašto je voda u venecijanskom kanalu postala fluorescentno...

Stanovnici su primijetili da je dio venecijanskog Velikog kanala u nedjelju postao fluorescentno zelen, što je navelo...

Milatović danas u Briselu sa evropskim zvaničnicima

Istog dana Milatović će posjetiti sjedište NATO-a, gdje će razgovarati sa Mirčeom Džoanom, zamjenikom generalnog sekretara i...

Vlahović poručio Injac: Zar su “nož, žica, Podgorica” navijački...

Vlahović je reagovao nakon što je Injac poručila da osuđuje "ovakvo ispoljavanje navijačkih stavova i pozivam vinovnike...

DNEVNI HOROSKOP ZA 30. MAJ: Ovnovi se upoznaju sa...

OVANVi ste napravili plan aktivnosti, ali je vjerovatno da ćete morati da ga mijenjate u hodu. Mnoštvo...

NAJČITANIJE

2 KOMENTARA

guest

2 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Chedo
Chedo
21/03/2023•10:12 10:12

Nijesu to sudije,to su obične sluge političarima.
Zastiđe.
Pi

Chedo
Chedo
21/03/2023•10:14 10:14

Nijesu to sudije,to su sluge (kuriri) političarima.
Zastiđe…pi