Živković: Neuvođenje sankcija Rusiji nanijeće štetu Crnoj Gori

Neuvođenje sankcija Rusiji sigurno će nanijeti štetu Crnoj Goru, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković, navodeći da je Vlada premijera Zdravka Krivokapića u najvećem procentu doprinijela da se zaustavi put države ka Evropskoj uniji (EU).

Živković je, komentarišući to što Vlada ni na jučerašnjoj sjednici nije usvojila odluku o sankcijama Rusiji, kazao da nije nikakvo izneneđenje kako se ponaša Vlada u tehničkom mandatu, po principu „poslije nas potop“.

On je agenciji MINA rekao da je Krivokapićeva Vlada u najvećem procentu doprinijela da se zaustavi put Crne Gore ka EU i da zbog toga i ne iznenađuje takvo ponašanje.

– Sjetićete se da je Krivokapić kazao da je to prva demokratski izabrana vlada od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i da će se ona veoma gorljivo zalagati za ispunjavanje obaveza koje država ima u evroatlantskoj agendi – naveo je Živković.

On je ukazao da Crna Gora danas nema funkcionalan Savjet za odbranu i bezbjednost, zbog čega ne može da donosi odluke koje proističu iz članstva u NATO-u.

Prema riječima Živkovića, Crna Gora zbog takve vlasti nije u stanju da uskladi politiku sa bezbjednosnom politikom EU, koja bi podrazumijevala uvođenje sankcija Rusiji, koja je pokrenula ratnu i vojnu invaziju protiv suverene i nezavisne države.

On je kazao da su prije godinu i po ukazivali na kleronacionalistički narativ pod kojim je došla vlada, koja je, kako je rekao, rasporedila službenike i funkcionere na različite pozicije.

– Zbog toga i danas trpimo ozbiljne posljedice koje podrazumijevaju da će i naši međunarodni partneri drugačije gledati na Crnu Goru u odnosu na ono kako je država funkcionisala u prethodnim godinama – smatra Živković.

On je naveo da ne iznenađuje to što Vlada nije uvela sankcije Rusiji.

– Sigurno će to nanijeti dodatno štetu Crnoj Goru – rekao je Živković.

Vlada Krivokapića, kako je ponovio, prevashodno je zaslužna za zaustavljanje puta Crne Gore ka EU.

– Sjetite se samo pitanja formiranja pregovaračkih timova, da je ukinuta kancelarija Crne Gore u Briselu i dobijen izvještaj Evropske komisije koji je najlošiji od momenta kada je Crna Gora započela pregovore sa EU – naveo je Živković.

On je kazao da su Vlada i njen premijer pokazali pravo lice godinu i po od kada su izabrani.

– Danas Crna Gora trpi ozbiljnu štetu i u nikad je većoj institucionalnoj, ekonomskoj, socijalnoj i bezbjednosnoj krizi – ocijenio je Živković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vojinović održao sastanak sa predstavnicima udruženja crnogorskih iseljenika ‘Asocijacijom...

Pored ministra Vojinovića i ambasadora Crne Gore u Francuskoj Ivana Ivaniševića sa saradnicima,...

Vojinović-Becker: Višestruka korist od besplatnog srednjeg obrazovanja za djecu...

Becker je predstavila ministru Vojinoviću inicijativu za proširenje aktuelnog međunarodnog pravnog okvira...

Ponovljen oglas za prijem 70 vojnika po ugovoru

Kandidati moraju, kako se navodi u saopštenju, ispuniti...

Manje akcize na gorivo do kraja avgusta, Majbah od...

Na početku sjednice premijer Dritan Abazović je poslanicima uputio...

Nikola Jokić dobio najveći ugovor u istoriji NBA lige

Dvostruki uzastopni MVP će potpisati novi petogodišnji ugovor vrijedan 264 miliona dolara, takozvani...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare