IBRAHIMOVIĆ ZA STANDARD: Nema evropske, građanske i stabilne Vlade bez Bošnjačke stranke, povećaćemo broj mandata u Skupštini CG

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibnrahimović je u razgovoru za portal Standard rekao da će ta stranka biti jača u odnosu na prošle izbore, te da će povećati broj mandata u Skuštini Crne Gore. On je dodao da nema stabilne vlade bez Bošnjačke stranke i očekuje da će građani na ovim izborima jasno prepoznati ko stoji iza pokušaja ponovnog predizbornog podizanja nacionalnih tenzija i ogromne štete koju svima u Crnoj Gori takva postupanja stvaraju

STANDARD: Kampanja za vanredne parlamentarne izbore krenula je relativno kasno. Hoćete li imati vremena da objasnite potencijalnim glasačima stavove Vaše partije?

IBRAHIMOVIĆ: Bošnjačka stranka je, nakon što se pokazalo da aktuelna Vlada nije ispunila ključni prioritet za Crnu Goru – odblokiranje procesa evropskih integracija i nakon što smo zbog partikularnih političkih interesa nekih konstituenata Vlade propustili istorijsku šansu da, prošle godine, zbog geopolitičkih događaja, ubrzano zakoračimo kroz širom otvorena vrata Evropske Unije tražila, insistirala i učinila sve da našim građanima vratimo u ruke odluku o daljem načinu upravljanja državom.
Bošnjačka stranka zadnjih 14 godina izlazi samostalno na izbore, a to mogu samo stranke koje su čvrsto utemeljene u svom biračkom tijelu, koje vode ispravnu politiku i koje stalno komuniciraju sa građanima, a ne samo pred izbore.
Naše aktivnosti u interesu građana realizujemo jednakim tempom i mjesec dana pred izbore kao i mjesec dana poslije izbora. Stavovi Bošnjačke stranke su konzistentni i ne mijenjaju se mjesec dana pred izbore, zato građani znaju na čemu su sa nama. Građanima naše stavove saopštavamo jasno i pridržavamo se toga što smo saopštili.
Zato za nas kampanja nije kratka – jer za nas građani nisu samo birači koji nam trebaju na dan izbora već su to ljudi koje predstavljamo i sa kojima tokom čitavog mandata razmjenjujemo mišljenja, slušamo prijedloge, sugestije i kritike i radimo na rješavanju njihovih problema.

STANDARD: Šta su osnove programa koje nudi BS potencijalnim glasačima?

IBRAHIMOVIĆ: Ubrzanje procesa evropskih integracija, poštovanje i unapređenje prava bošnjačkog naroda, ravnomjerni regionalni razvoj, jačanje vladavine prava, jačanje države socijalne pravde, poboljšanje životnog standarda i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.
Naglasio sam ubrzani proces evropskih integracija, jer mu Bošnjačka stranka svakodnveno doprinosi na svim nivoima – počev od pune posvećenosti i rada eksperata iz Bošnjačke stranke u pregovaračkim grupama, preko konstantnog insistiranja na što skorijem obezbjeđivanju dvotrećinske većine za ključna imenovanja koja pravosudni sistem treba da izvedu iz VD stanja, do korišćenja u tom cilju naših međunarodnih veza i izuzetne saradnje koju imamo u okviru Evropske narodne partije koja je najmoćnija i najuticajnija politička grupacija u Evropskom parlamentu.
Podsjetiću da je Bošnjačka stranka jedina stranka iz Crne Gore koja je članica EPP, a da ovoj političkoj grupaciji pripadaju i Ursula von der Lajen, predsjednica Evropske komisije, kao i Vladimir Bilčik, predsjedavajući u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje.
Prije par dana sam bio u prilici da se na seriji sastanaka u okviru EPP sa predsjednikom EPP Manfredom Weberom, njegovim zamjenikom McAllisterom, generalnim sekretarom Bacolasom uvjerim u podršku Bošnjačkoj stranci i konzistentnosti našeg doprinosa evropskom putu Crne Gore.
Poznata je da je kontinuitet politike Bošnjačke stranke naša posvećenost poboljšanju životnog standarda naših građana i ravnomjernom regionalnom razvoju.
Jasno je da Crna Gora može biti u pravom smislu riječi država socijalne pravde tek kada prosječna plata bude ista i na sjeveru i na jugu, kada nam broj zaposlenih u opštinama na sjeveru bude veći od broja penzionera i primalaca socijalnih davanja.
Jasno je da je sjever Crne Gore bogat resursima i ljudima koji te resurse svojim znanjem i marljivošću mogu da pretvore u bogatstvo cijele Crne Gore.

STANDARD: Najavili ste da je moguće da povećati broj mandata u Skupštini CG. Jeste li i dalje optimista, i na čemu temeljite taj optimizam?

IBRAHIMOVIĆ: Moram vas malo ispraviti, nisam najavio da je moguće nego da je sasvim sigurno da će Bošnjačka stranka povećati broj mandata u Skupštini Crne Gore.
Na nedavno održanim lokalnim izborima bili smo jedina stranka iz aktuelne Vlade koja je ostvarila rast.
Na ovim izborima bićemo ne samo jedina stranka iz Vlade koja će porasti nego i jedina stranka iz ovog parlamentarnog saziva koja će ostvariti povećanje broja mandata.
Optimizam se zasniva na činjeničnom stanju- ispravnosti naše politike i svakodnevnom rastu podrške širom Crne Gore.
Naši skupovi su posjećeniji nego ikada, punimo sale širom Crne Gore u vrijeme kad drugi izbjegavaju da se testiraju na taj način, svakog dana nam se pridružuju novi članovi i simpatizeri, dolaze nam nezadovoljni birači drugoh stranaka, a u kampanji aktivno učestvuje ogroman broj mladih ljudi.

STANDARD: Istraživanja govore da će skoro izvjesno PES imati najveći broj mandata te da će činiti okosnicu buduće izvršne vlasti. Uz njih i koalicija Demokrate i Ura. Da li vidite sebe u takvoj vladi/izvršnoj vlasti?

IBRAHIMOVIĆ: Istraživanja govore i da je Crnoj Gori potrebna evropska, građanska i stabilna Vlada- da su to ključna očekivanja građana, a jasno je da takve Vlade ne može biti bez Bošnjačke stranke.

STANDARD: Podržali ste Erdogana na predsjedničkim izborima u Turskoj. Da li će neko iz njegove partije doći da BS-u da podršku?

IBRAHIMOVIĆ: Bošnjačka stranke ima kontinuiranu podršku predsjednika Erdogana i njegove partije, pa će je naravno imati i na ovim izborima.
Gospodin Erdogan posebno cijeni način na koji Bošnjačka stranka zastupa bošnjački narod u Crnoj Gori i održava veze i brine o bošnjačkom narodu i dijaspori.
Posebno cijenim to partnerstvo jer je zasnovano na iskrenim i ravnopravnim odnosima, u kojima predsjednik Erdogan na naše inicijative za jačanje ekonomske i privredne saradnje reaguje odmah i najdobronamjernije ne tražeći zauzvrat bilo šta i ne miješajući se ni u unutrašnju politiku Bošnjačke stranke ni u unutrašnju politiku Crne Gore.

STANDARD: Da li ste u Tursku putovali o trošku partije ili Vlade jer ste tamo predstavljali BS?

IBRAHIMOVIĆ: U Tursku sam, ako pitate za poslednji odlazak zbog učešća u izbornoj kampanji predsjednika Erdogana, putovao kao predsjednik Bošnjačke stranke o trošku Bošnjačke stranke.
Ipak, kao i do sada nastaviću da koristim mogućnost da od mojeg ličnog prijateljstva sa predsjednikom Erdoganom i od partnerstva Bošnjačke stranke sa vladajućom partijom u Turskoj korist ima čitava Crna Gora mnogo više nego sama Bošnjačka stranka.
Naša dobra saradnja treba da bude most za jačanje ekonomske i privredne saradnje sa Turskom, kao i za stimulaciju značajnih investitora iz Turske za ulaganje u Crnu Goru naročito za investicije na sjeveru Crne Gore.

STANDARD: Očekujete li podršku dijaspore?

IBRAHIMOVIĆ: Dijaspora je kontinuirana podrška Bošnjačke stranke od njenog osnivanja i to se ne ogleda samo kroz dolazak na glasanje, za nas je podrška i sve ono sto dijaspora radi za Crnu Goru, za nas je podrska i to sto nasa dijaspora predstavlja najboljeg i najdobronamjernijeg investitora u CG i što je Bosnjacka stranka upravo taj faktor kojeg naši građani u dijaspori smatraju faktorom sigurnosti neophodnim za odlučivanje o svojim ulaganjima u Crnoj Gori.
Dakle, imamo različite vidove podrške iz dijaspore, od glasanja do podrške koje ovih dana stiže od uglednih Bošnjaka sirom svijeta do najave značajnih investicija ukoliko nakon ovih izbora dođe do fromiranja stabilne evropski i gradjanski orijentirane Vlade.

STANDARD: Svjedoci smo nacionalističke eskalacije. Nedavno smo sa ulica glavnog grada dobili poruku od nikšićkih navijača Nož, žica, Podgorica“. Da li Vas to plaši?

IBRAHIMOVIĆ: Buđenje duhova prošlosti i nacionalistička eskalacija predstavljaju veoma negativne pojave koje bude zabrinutost kod bošnjačkog naroda, bude duhove prošlosti i čine štetu čitavoj Crnoj Gori.
Iskustvo mi govori da se ovakve pojave naročito ciljano dešavaju uvijek u susret izborima i da su kanalisane iz političkih centara koji su navikli godinama unazad da grade svoj politički rejting na podignutim nacionalnim tenzijama.
Mislim da će građani na ovim izborima jasno prepoznati ko stoji iza pokušaja ponovnog predizbornog podizanja nacionalnih tenzija i ogromne štete koju svima u Crnoj Gori takva postupanja stvaraju.
Naši građani su siti tih opasnih igara, i dovoljno mudri da prepoznaju ko stoji iza njih i zašto.
Zato sam uvjeren da će baš oni koji svojim direktnim ili indirektnim djelovanjem žele da nas vrate u ružnu prošlost platiti cijenu toga što rade tako što će oni na ovim izborima postati politička prošlost Crne Gore.

STANDARD: Riječi osude takvog čina stiglo je sa puno adresa ali vaši partneri iz Vlade se nijesu baš pretrgli u jasnom stavu po tom pitanju već to nazivaju „navijačkim stavovima“. Kako to komentarišete?

IBRAHIMOVIĆ: Nije poenta u tome ko će napisati kakvo saopštenje već šta ćemo svi zajedno u Crnoj Gori uraditi da obesmislimo takve pojave.
Dužnost svih nas, naročito političara, je da svojim konkretnim radom a naročito javnim djelovanjem stvaramo ambijent u kojem će biti nezamislivo da se takve poruke uopšte šalju.
Način na koji svako od nas tretira ovaj događaj najbolji je pokazatelj koliko ko od nas u budućnosti može doprinijeti da ovakve pojave postanu prošlost i da se više nikad ne ponove.
Uvjeren sam da su građani prepoznali i dobre i loše doprinose – a građani će 11.juna dati i konačnu riječ o tome u kakvom društvenom ambijentu žele da žive.

STANDARD: Da li se slažete sa ocjenom da je 2020 godine zapravo pušten duh iz boce i da se talas govora mržnje, nacionalne i vjerske netolerantnosti širi munjevitom brzinom?

IBRAHIMOVIĆ: Rekao sam vam već, u Crnoj Gori se jačanje nacionalnih tenzija i vjerske netolerancije oduvijek pojačavalo baš pred izbore sa ciljem da se skrene pažnja sa ključnih životnih problema.
Bošnjaci su se sa govorom mržnje i nacionalnom i vjerskom netolerancijom suočavali decenijama unazad, i kad bi nam to bio reper za saradnju vjerovatno bi teško našli partiju na političkoj sceni Crne Gore s kojom bi mogli sarađivati.
Ali cilj svih nas mora da bude da jednom zauvijek pošaljemo u prošlost politiku koja je zasnovana na nacionalnoj nadmoći jednih u vlasti i diskriminaciji drugih, jer takav pristup vlasti sa obje strane, kakvom smo u raznim periodima – od devedesetih pa do danas svjedočili, predstavlja platformu za govor mržnje i buđenje duhova prošlosti.
Bošnjačka stranka zato stalno radi na pomirenju, trudimo se da budemo spona između posvađanih, zaštitnik diskriminisanih i pozivamo da se gleda u budućnost, a da iz ružne prošlosti zapamtimo samo lekcije koje će nas naučiti da ne dozvolimo da se više ikad ponove ta vremena.
Crna Gora će moći da se smatra državom jednakih šansi za sve tek kad vršenje vlasti prestane da se obavlja po onom modelu “mi imamo većinu, može nam se”, već kad se na vršenje vlasti počne smatrati odgovornošću, ispunjavanjem očekivanja građana, a ne svojih očekivanja.
Crna Gora mora biti država u kojoj Muhamed i Marko imaju ista prava i na koju imaju ista prava.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjedništvo PES-a: Jevrosima Pejović nije više član naše partije,...

"Za period od mjesec dana sa uvaženom poslanicom Pejović je više funkcionera našeg Pokreta obavilo razgovor i...

Uhapšeno 145 osoba nakon napada u Ankari

Hapšenja su uslijedila dva dana nakon bombaškog napada u Ankari, za koji je odgovornost preuzela Radnička partija...

Kragujevac: Veliki požar u soliteru, dvije osobe stradale,vatrogasci i...

Kako javljaju srpski mediji požar je izbio oko 21 sat na 11. spratu solitera u centru Kragujevca.

I sjutra sunčano, temperatura do 29 stepeni

Na sjeveru ujutru po kotlinama očekuje se magla. Prijepodne biće uglavnom sunčano, a u drugom dijelu dana...

Tragedija u Italiji: Autobus sletio sa nadvožnjaka i zapalio...

Kako prenose italijanski mediji, sve se dogodilo kod Venecije oko 20 časova. Tamo je...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare