Moj Lab pedijatrija – dr Branka Samardžija Jovanović: Doktorima za djecu, roditelji povjeravaju svoje najdragocjenije blago

U dugogodišnjem radu sa najmlađim pacijentima, sa posebnim senzibilitetom i posvećenošću je radila sa bebama jer kao što stihovi kažu: 'Bebe su kao san i ptičije krilo, one su prve bijele rade. Bebe su nešto beskrajno drago i milo i sve mamine radosti i nade…'

Rođena sam u Sarajevu, gdje sam završila osnovnu i srednju medicinsku školu. Započela osnovne studije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, koje sam potom završila na Medicinskom fakultetu u Nišu. Svoj radni angažman započela sam kao doktor opšte medicine u DZ Mojkovac a potom nastavila u DZ Kolašin. Usavršavanje i specijalistički staž sam obavila u Institutu za bolesti djece KCCG, potom UDK-Tiršova u Beogradu nakon čega sam na Medicinskom fakultetu u Beogradu odbranila završni rad specijalističkih studija iz pedijatrije. Nakon završene specijalizacije kao izabrani pedijatar nastavila sam radni angažman u DZ Podgorica. Kontinuirano sam se usavršavala prateći najnovija dostignuća i trendove u pedijatriji kako na domaćim tako i na inostranim kongresima. Posebno bih izdvojila sertifikate završenog Seminara o IMC, kao i škole Urgentne pedijatrije i Kurs edukacije za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Usavršila sam, kroz edukaciju u okviru Ministarstava zdravlja CG, oblast UZ kukova kod djece što je postalo neizostavni dio mog budućeg profesionalnog angažmana. Bila sam aktivno uključena u realizaciju Projekta podsticanja praćenja rasta i razvoja u svrhu ranog otkrivanja zdravstvenih poremećaja djece mlađe od pet godina. Autor sam i koautor brojnih radova koji su objavljeni u stručnim medicinskim časopisima i prezentovani na Kongresima u zemlji i inostranstvu. Član sam Ljekarske Komore Crne Gore – sa aktivnom licencom za rad i ljekarsku praksu. Član sam Asocijacije za preventivnu pedijatriju CG i dobitnica Prve nagrade Kongresa sa tri objavljena rada. Član sam Udruženja Pedijatara Crne Gore i donedavno član Upravnog odbora.

Posebno sam ponosna na to što sam kao jedan od osnivača Škole roditeljstva u okviru Savjetovališta za reproduktivno zdravlje Doma zdravlja Podgorica okupila trudnice i mlade majke sa ciljem informisanja o pravilnom rastu i razvoju djeteta kao i o dojenju, imunizaciji, njezi kože i ostalim pitanjima od važnosti za uspješno roditeljstvo. Nastavila sam dalji rad kroz predavanja u organizaciji BioSave-a.

Roditeljstvo je spontan čin koji prerasta u zahtjevnu i kompleksnu ulogu roditelja što je praćeno posebnim osjećanjima koja ispunjavaju i roditelje i djecu. Poziv pedijatra je specifičan i kompleksan kako zbog prirode same populacije odnosno uzrasta pacijanata, tako i zbog dodatnih očekivanja koja proizilaze iz našeg rada, a prvenstveno se misli na stvaranje zdravog podmlatka za uspješno i napredno društvo. Pored toga, nama, ”doktorima za djecu”, roditelji povjeravaju svoje najdragocjenije blago i naša je ljudska i profesionalna obaveza da ih naučimo kako da otklone svoje strahove, da liječe i njeguju svoju djecu, a posebno da ih savjetujemo kako da čuvaju i unapređuju njihovo zdravlje. Dobar pedijatar mora imati sposobnost da ostvari dobru komunikaciju i sa djetetom i sa roditeljem, a dijete koje se vezuje za svog pedijatra omogućava bolju saradnju i samim tim i liječenje.

Nadam se da ću svojim angažovanjem i radom u Moj Lab pedijatriji dati značajan doprinos u očuvanju zdravlja, savjetovanju i liječenju djece. Kao pedijatar, osim neophodnog teorijskog znanja, vještina i prakse nastojaću da i dalje razvijam profesionalne sposobnosti i lične osobine koje ću stalno ugrađivati u komunikaciju sa djecom i naći zadovoljstvo u druženju, liječenju i njihovom oporavku.

Dr Branka Samardžija Jovanović, specijalista pedijatrije

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare