test

Izborna Skupština Karate saveza bez kvoruma, Krstajić poručio: Politika umiješala prste i diskreditovala sport

Standard

19/06/2021

16:58

Danas je održana prvo redovna a zatim i izborna Skupština Karate saveza Crne Gore na kojj je trebao da se izabere predsjednik saveza, do čega međutim nije došlo jer nije bilo kvoruma. Prema riječima aktuelnog predsjednika Karate saveza, koji je danas bio jedan od dva kandidata na izbornoj Skupštini, Ivana Krstajića, došlo je do uplitanja politike, što ne služi na čast i ponos ovome sportskom savezu.

Karate savez održao je danas redovnu sjednicu Skupštine na kojoj su jednoglasno usvojeni Izvještaj o radu i finansijski Izvještaj za prošlu godinu, te plan o radu za 2021. godinu.

Nakon toga, predsjednik Skupštine Karate saveza, inače predsjednik SNP-a Vladimir Joković zakazao je izbornu sjednicu na kojoj je Skupština trebala da izabere novog predsjednika saveza, a za kandidate su predloženi aktuelni predsjednik Ivan Krstajić i Predrag Perković.

Međutim, 16 delegata nije prisustvovalo izbornoj Skupštini, između ostalih i četiri delegata koja su predložila Perkovića kao kandidata za novog predsednika Saveza.

Aktuelni predsjednik Ivan Krstajić je u izjavi za Standard opisao današnju situaciju na izbornoj Skupštini kao opstrukciju, dodavši da je politika umiješala svoje prste.

“Predsjednik Skupštine Karate saveza Vladimir Joković, koji je ujedno i predsjednik SNP, je odmah zakazao izbornu skupštinu posle redovne i na toj izbornoj Skupštini, bili su fizički prisutni tu, vidjeli su da nemaju većinu i ostavili su bukvalno svog kandidata bez ljudi koji su ga kandidovali. Tako da četiri kandidature koje je dobio od četiri kluba i ostali klubovi koji su bili na redovnoj Skupštini bojkotovali su i nisu se pojavili na izbornoj Skupštini tako da 16 delegata koji su imali pravo glasa nisu ostali i nisu ispunili kvorum da ih bude 17, sa 17 bi imali kvorum i rad izborne skupštine bi bio legitiman. Klasična priča vezana za ovu izbornu skupštinu, jedna svjesna opstrukcija i ništa više. Mislim da sve što treba da priča Karate savez treba to da radi kroz svoju instituciju i kroz svoje službe, a Skupština kao najveće tijelo morala je da ima isti takav odnos i na izbornoj skupštini i da iskaže svoju volju. Međutim politika je uradila nešto što nije sport i nešto što nije prikladno Karate savezu a ni drugim sportskim savezima, da se na taj način odnose prema tome”, rekao je Krstajić.

Sa druge strane predsjednik Skupštine Karate saveza Vladimir Joković rekao je Standardu da na izbornoj Skupštini nije bilo kvoruma te da nije podržao nijednog kandidata te da želi da na čelo saveza dođe neko ko bi vratio jedinstvo u ovaj sportski savez.

“Održana je redovna sjednica i sve je proteklo uredu, a onda je trebala da bude redovna izborna Skupština i nije bilo kvoruma za tu Skupštinu, bila su dva kandidata i nije bilo kvoruma za tu Skupštinu. Ja nijesm nikoga zvanično podržao. Predsjednik Skupštine i ne treba da podržava nikoga. Ja sam podržao samo one koji će se izboriti za jedinstvo Karate saveza. Ne može predsjednik Skupštine da predlaže kandidata to predlažu klubovi, dakle nije predsjednik Skupštine saveza predlagao nikoga, niti se izjašnjavao pošto nije bilo kvoruma. Predsjednik skupštine podržava svakoga ko će donijeti jedinstvo u Karate savez Crne Gore”, rekao je Joković.

Međutim, Krstajić navodi da je današnja izborna Skupština posebno prizemna jer je došla u trenutku kada su karatisti Crne Gore ostvarili najbolje rezultate u proteklih nekoliko godina i postali vice šampioni Evrope.

“Ovo što se desilo danas je nešto što diskredituje sport, ne diskredituje pojedice i toga očigledno nijesu bili svjesni oni koji su namjerno, pod lošim mentorstvom, napuštili Skupštinu i uvrijedili i obezvrijedili svog kandidata koji je danas sjedio na izbornoj skupštini pored mene, a oni koji su ga kandidovali nijesu bili tu, nego su svjesno odsustvovali i to je nešto što je jako ružno prema mojem protiv kandidatu”, poručio je Krstajić.

On smatra da se problemi moraju rešavati unutar organa Karate saveza, ali je današnja izborna Skupština poprimila oblike koji nemaju veze sa sportom.

“Institucije i organi Karate saveza trebaju da rješavaju stvari unutar saveza a ne da se to rešava van, međutim poprimilo je širu priču koja nije karate. Karate je posebno nakon nezavisnosti donijeo toliko medalja Crnoj Gori i mi smo umnogome obradovali Crnu Goru i mi smo kao olimpijski sport ušli u prvu kategoriju i zavrijedili sva moguća priznanja državna. Mislim da zato ovo nije bila prilika da se miješaju politika i pojedinci u ono što je sport”, zaključio je Krstajić. V.K.

Ostavite komentar

Komentari (3)

Libero7

19 Jun. at 17:41

jokovic nista roba neupucen u desavanja a glavni organizator mesetar

Libero7

19 Jun. at 17:39

jokovic nista roba

Vladimir

19 Jun. at 16:32

Ovo se nije trebalo desiti, a posebno ne u KARATE sportu, koji je uvijek vaspitavao da se poštuju prave vrijednosti. Pobjedniku uvijek čestitaj i budi dostojanstven u svim prilikama.
Sve što se napiše biće kritika na ovaj postupak.
Svim pravim karatekama, karate pozdra,
OSS !