test

Podvig košarkaša u ‘Morači’: Crna Gora srušila Francusku

Standard

01/07/2022

21:29

Konačno je Francuska pala u mečevima sa Crnom Gorom – naši košarkaši savladali su večeras u 'Morači' olimpijskog vicešampiona 70:69 i napravili veliki korak u borbi za plasman na Mundobasket.

Koš odluke dao je Nemanja Radović 27 sekundi prije kraja, a potom su Francuzi promašili tri šuta u posljednjem napadu.

Prva četvrtina je potvrdila da će utakica biti borbena a meč izjednačen. Francuzi su na krajuprve četvrtine i početkom druge zaokružili seriju 8:0 za vođstvo od 21:15.

Tada su našu selekciju razdrmali Fedor Žugić i naročito najmlađi član reprezentacije Aleksa Ilić koji je brzo vezao šest poena, a krilni centar, koji je dugo bio van terena zbog dvije teške povrede, ofanzivnim skokovima obezbjeđivao nove napade, a zakucavanjima podizao atmosferu do usijanja.

Na 25:25 je Vensan Kole uzeo tajm-aut, a Radović pokušao da zbuni njega i njegove igrače zonom 2-3.

To je uspjelo, ali su i „trikolori” zaigrali bolje u defanzivi, pa do velikog odmora niko nije imao više od plus dva, koje je na isteku napada, na 10 sekundi do kraja, donio Nemanja Radović svojim devetim poenom (33:31).

Reprezentacija Crne Gore je 10 minuta prije kraja vodila sa osam razlike (56:48), da bi već poslije 105 sekundi Radović uzeo tajm-aut, jer su Francuzi prišli na minus četiri.

Nije pomoglo – gosti su za manje od tri minuta posljednje četvrtine vrlo visokom petorkom (u igri bila dva diva, Poarije i Mamadu Žaite) anulirali zaostatak.

Crna Gora je vodila i 59:56 i 61:59, ali su „trikolori” preko Elija Okoba preokrenuli na 63:61 i natjerali Radovića da potroši pretposljednji minut odmora na 2:57 do kraja.

Mihailović je izjednačio svojim najjačim oružjem, ulazom, a Radebou preokrenuo trojkom 112 sekundi prije kraja (66:65).

Francuzi su dva puta izjednačili, a potom i preokrenuli 43 sekunde prije kraja jednim od dva bacanja Žaitea.

Odgovornost je preuzeo Radović, koji je 27,4 sekunde prije kraja flouterom vratio prednost.

Izvor (naslovna fotografija):

Nikolić u duelu sa Žaiteom; grafije: FIBA

Ostavite komentar

Komentari (0)