Srbija, Hrvatska, Španija, Portugal i Poljska odbili da nose traku duginih boja

Do početka Munidjala u Kataru je ostalo nešto manje od dva mjeseca, a po svemu sudeći biće to veliki test za svjetsku krovnu kuću fudbala (FIFA) budući da je zemlja organizator turnira poznata po kršenju ljudskih prava.

Jedno od pravila u Kataru je zabrana nošenja i isticanja zastave duginih boja koja predstavlja LGBT zajednicu.

Zbog ovakvog zakona krenula je kampanja koju je pokrenula Holandija, koja će se i naći u grupi A zajedno sa Katarom, pod imenom “Jedna ljubav”, a koja podrazumijeva da kapiteni nacionalnih timova oko ruke nose kapitenske trake duginih boja.

Među prvima koji su podržali ovakvu akciju našla se Engleska, čiji se kapiten slikao sa trakom i kazao da “će ovakva akcija poslati jasnu poruku svijetu”.

Nakon Engleske, i Francuska, Njemačka, Holandija, Švajcarska, Vels, Belgija i Danska su prihvatile da učestvuju u kampanji.

Međutim ostatak predstavnika Evrope na Mundijalu nije prihvatio ovakav poziv, pa tako kapiteni Srbije, Hrvatske, Portugala i Španije neće nositi takvu traku.

Neće nositi ni kapiten Poljske, Robert Levandovski koji će sa druge strane nositi traku u bojama zastave Ukrajine, koju je lično dobio od Andreja Ševčenka.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

UN: Gušenje građanskih i političkih prava u okupiranim djelovima...

Od svog posljednjeg izvještaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini. Novi izvještaj...

Otvorena klinika Džihana Abazovića i partnerke Ane Brnabić

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je veliki broj zvanica. Ova opšta bolnica se prostire na više od 3500 kvm.

Zelenski: Oslobodili smo desetine gradova na jugu i istoku...

"Ukrajinska vojska napreduje na prilično brz i moćan način na jugu zemlje u kontekstu trenutne odbrambene operacije",...

Dvojica državljana Crne Gore optuženi zbog šverca 5,4 tona...

U saopštenju objavljenom na sajtu tužilaštva pomenute države, napominju da su zatražili i zadržavanje mjera pritvora koje...

Berbok odgovara Poljskoj: Pitanje reparacija zbog Drugog svjetskog rata...

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim poljskim kolegom Zbignjevom Rauom, Berbok je, međutim, rekla da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare