Zvezda se oglasila: Jasno smo stavili do znanja da nećemo nositi baner u bojama zastave bilo koje države

Košarkaši Crvene zvezde su odbili da juče pred duel sa Žalgirisom u Kaunasu drže baner na kojem je u bojama ukrajinske zastav pisalo stop ratu.

Beogradski klub je zbog toga na meti kritika, sada se oglasio saopštenjem:

“KK Crvena zvezda mts u cilju sprječavanja bilo kakvih spekulacija i politizacije gesta naših igrača prije početka utakmice u Kaunasu i košarke u cjelini, primoran je da se oglasi povodom svih dešavanja tokom zaostale utakmice 21.kola Evrolige protiv Žalgirisa u Kaunasu.

KK Crvena zvezda kao sportski klub i predstavnik Republike Srbije koja je zauzela jasnu poziciju povodom sukoba u Ukrajini, i slijedi zvanične stavove naše države, u zvaničnoj komunikaciji sa Evroligom i čelnicima Žalgirisa, jasno su stavili do znanja nekoliko dana prije utakmice u Litvaniji, da neće dozvoliti politizaciju i nositi baner u bojama zastave bilo koje države jer bi time bili učesnici u manipulaciji i politizaciji jedne od najhumanijih i univerzalnih parola “STOP RATU”.

Igrači i stručni štab KK Crvena zvezda slijedili su, i ponašali se u skladu sa odlukom najviših organa kluba koji su takvu odluku donijeli, uključujući i prvotimca našeg kluba Erona Vajta koji se bez zamjerki povinovao odluci kluba i svojim primjerom pokazao da je dio tima i kluba.

Zato i ovim saopštenjem KK Crvena zvezda staje u odbranu svog igrača koji se neopravdano našao na udaru dijela javnosti, jer se zalaže za iste vrijednosti kao i klub čije boje nosi, a to je mir, prestanak ovog rata i stradanje nedužnih civila i djece! Upravo slučaj Erona Vajta koji je igrao i za Žalgiris (koji je kao klub ovu situaciju zloupotrijebio) i trenutno nastupa u dresu Crvene zvezde, pokazuje svu apsurdnost i težinu situacije u kojoj smo se svi našli, ali i opasnost miješanja politike u sport!

Zato apelujemo na sve Zvezdaše da ne osuđuju Erona Vajta i ne miješaju ga u politiku ( i relacije koje možda i ne razumije), već da ga podrže kao sportistu, igrača Crvene zvezde koji se od svog dolaska u naš klub ponaša kao vrhunski profesionalac, i koji je u nedjelju uveče bezpogovorno stao uz svoj tim i učinio što mnogi u njegovoj (specifičnoj) situaciji ne bi uradili!

Na našu veliku žalost, naša molba da ne nosimo baner koji nije neutralan nije uslišena (da li pod nečijim pritiscima), a sve nakon toga predstavljalo je politički performans a ne sport, i ozbiljno je narušilo osnovna načela Evrolige i košarke!

KK Crvena zvezda ne može drugačije da protumači skandiranja „Fuck you Serbia“, napad i izbacivanje navijača Crvene zvezde samo zato što su nosili zastavu naše zemlje, oduzimanje zastave Republike Srbije koja je suverena država, isticanje zastave NATO (koja u našoj zemji iz već poznatih razloga i Nato agresije predstavlja provokaciju) i promociju parole „Slava Ukrajini“ koja u našoj zemlji ima potpuno drugačiju istorijsku konotaciju i smisao!

Da li danas 2022. godine onda treba da se upitamo zašto 1999.godine u toku NATO agresije i ubijanja hiljada nevinih civila i jdece, dok su osvajali ovo takmičenje košarkaši Žalgirisa nisu nosili baner „Zaustavite agresiju na Jugoslaviju“?

Da li po ugledu na jučerašnje događaje, sada KK Crvena zvezda sa istim pravom može da zahtijeva od svih aktera utakmica u Beogradu da nose transparent „Kosovo je Srbija“ kako bi još više internacionalizovali problem pokušaja otimanja naše južne pokrajine i 17 odsto dijela teritorije Republike Srbije?

KK Crvena zvezda se uvijek trudio da bude dobar domaćin gostujućim klubovima i da ih zaštiti od bilo kakve politizacije, ali i promovisao mir, što smo nošenjem banera sa antiratnim porukama i tokom ove sezone potvrdili na više utakmica od početka sukoba u Ukrajini!

Zato sada imamo svako moralno i drugo pravo da očekujemo da Evroliga hitno reaguje, pokrene disciplinski postupak i na adekvatan način sankcioniše ovo kršenje osnovnih načela i Bylaws-a Evrolige i da, u skladu sa njim, kazni odgovorne za ispolitizovane i očigledno unaprijed pripremljene incidentne situacije i maltretiranje naše ekipe, naših navijača i uvrede na račun naše zemlje i našeg kluba u Kaunasu.

U suprotnom, otvaraju se vrata i mogućnosti da svi učesnici Evroliginih takmičenja koriste svoje utakmice za promociju politike, svojih problema i nezadovoljstava, a ne sporta. Jasno je ka čemu to vodi…

KK Crvena zvezda će bez obzira na sve događaje u Kaunasu, nastaviti da promoviše prave vrijednosti košarke i takmičenja u kojima učestvuje”, navodi se u saopštenju “crveno-bijelih”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Jovaniću i pripadnicima njegove grupe blokirana isplata skoro 900.000...

Odluku o privremenoj blokadi bankovnih računa ovih optuženih za malverzacije u stečajnim postupcima donio je sudija za...

Danas novi sastanak šefova svih poslanika: Ima li dogovor...

Nije poznato gdje se stiglo sa pregovorima nakon prošlog sastanka i da li su stavovi o sudijama...

Nacija na zrnu graška: Prva prava srpska bajka

Djeca, kaže reklama u Novostima, s oduševljenjem reaguju na knjigu čim vide korice. (slika gore)

Abazović demantovao i da će Temeljni ugovor biti potpisan...

DPS izmisli nešto da skrene pažnju. Jedna te ista priča - rekao je Abazović.

SNIMAK RAZOBLIČIO KNEŽEVIĆEVU LAŽ, Martinović: Zastrašujuće je što bi...

Ivan Gardašević pritvoren je u srijedu popodne, po nalogu osnovnog državnog tužioca u Podgorici Harisa Šabotića, nakon...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Anon
Anon
04/04/2022•16:28 16:28

Zna se da je Gasprom glavni sponzor cigančićima.