Ambasador SAD: Kurti nije odgovorio na naše zahtjeve za smanjenje tenzija na sjeveru, analiziramo naše dalje akcije

Otkazivanje učešća Kosova u vježbama ''Defender Europe 2023'' prva je posljedica za Vladu Kosova, zbog situacije na sjeveru, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer.

Danas nije bilo aktivnosti za ‘Defender Europe ’23’ i neće ih biti. Za Kosovo su te vježbe završene”, rekao je Hovenijer.

On je citirao američkog državnog sekretara Antonija Blinkena koji je rekao da će ove akcije uticati na odnose SAD i Kosova.

“Zatražili smo od (premijera Kosova Aljbina) Kurtija da preduzme korake ka smanjenju tenzija na sjeveru. On nije odgovorio na ove zahtjeve. Analiziramo koje će biti naše sljedeće akcije“, dodao je.

Naglasio je da Vlada Kosova nije koordinisala sa Sjedinjenim Državama akcije preduzete u petak, 26. maja kada su novoizabrani gradonačelnici u tri opštine na sjeveru ušli u opštinske zgrade.

Tog dana su novi albanski gradonačelnici opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova – Zubin Potok, Leposavić i Zvečan – uz pomoć kosovske policije ušli u zgrade opština, uprkos otporu lokalnog srpskog stanovništva.

“Kada smo saznali, oštro smo reagovali protiv toga. Odluka je negativno uticala na reputaciju Kosova i preokrenula napore ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”, rekao je Hovenijer.

Hovenijer je u susretu sa novinarima u Prištini govorio i o trenutnom raspoloženju SAD prema Kosovu.

“Moram da kažem da SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova u ovom trenutku, kao što je aktivan rad na unapređenju pozicije Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je došlo do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savjet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na sjeveru“, rekao je ambasador.

Prema njegovim riječima, smanjenje tenzija skreće pažnju na punu primjenu Sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Kosovo i Srbija su se o ovom sporazumu dogovorile u februaru ove godine u Briselu, a o implementacionom aneksu u martu, u Ohridu.

Dva zahtjeva za Kosovo

Američki ambasador je rekao da SAD imaju dva zahtjeva od Vlade Kosova: da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da povuče policajce iz tri opštinske zgrade na sjeveru.

“Ne razumijemo zašto se alternativne lokacije, ili druge javne zgrade, ne mogu koristiti za obavljanje svojih funkcija”, rekao je Hovenijer, navodeći primjer da su se načelnici opština na sjeveru zakleli na alternativnim lokacijama.

“Smatramo da je prisustvo kosovske policije u zgradama, u koje se nasilno ušlo, veliki izazov, pa smo zatražili od Vlade da povuče policiju iz ove tri opštinske zgrade“, rekao je on.

Prema Hovenijeru, ove akcije bi pomogle da se smanje tenzije.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sindikalna organizacija Višeg suda: Omogućiti nadležnima da bez pritiska...

Kako je saopšteno nakon današnje sjednice Sindikalne organizacije Višeg suda, zaposleni su iskazali...

Dodik: Šmit nema prava da drži predavanja

Dodik je rekao da Šmit “igra igru” i da “ni sam ne zna...

(VIDEO)Mladunče lava pronađeno kod Subotice

Naime, lavića je zapazio vozač koji se Čantavirskim putem jutros uputio na posao.

Oficir ruske mornarice poginuo tokom granatiranja u Nagorno-Karabahu

Klub podmorničkih veterana u Sankt Petersburgu je potvrdio izvještaje, rekavši da je Kovgan ubijen kada su azerbejdžanske...

Eskobar traži da Vlada Kosova promijeni pristup dijalogu

Ovaj američki diplomata u Njujorku boravi povodom zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija gdje...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare