Američka policija pojačala mjere sigurnosti pred očekivano hapšenje Donalda Trumpa

Policija u većim američkim gradovima priprema se za potencijalne nemire u slučaju da bivši predsjednik Donald Trump bude uhapšen ove sedmice u sklopu istrage o nezakonitim isplatama.

Vlasti u New Yorku, Washingtonu i Los Angelesu pojačavaju prisutnost policijskih snaga.

Tužitelj na Manhattanu mogao bi optužiti Trumpa zbog sumnji da je platio porno zvijezdi da ćuti o aferi koju su navodno imali. Bio bi to prvi krivični postupak pokrenut protiv bivšeg američkog predsjednika.

Čelične barikade podignute su u ponedjeljak ispred Krivičnog suda na Manhattanu, gdje bi Trump mogao biti optužen, odnosno gdje bi mu mogli biti uzeti otisci prstiju i gdje će biti fotografisan ako optužnica bude podignuta ove sedmice, kao što američki mediji naširoko očekuju.

Pojačana prisutnost policije takođe je primjetna ispred Trump Towera u New Yorku.

Svim pripadnicima njujorške policije (NYPD), uključujući detektive u civilu, naređeno je da u utorak nose punu uniformu i stavljeni su u pripravnost za mobilizaciju, rekao je policijski izvor za CBS.

Slučaj Stormy Daniels usredotočen je na to kako je Trump nadoknadio svom bivšem advokatu, Michaelu Cohenu, nakon što je on platio Daniels 130.000 dolara da šuti uoči predsjedničkih izbora 2016. o navodnoj aferi s Trumpom koja se dogodila nekoliko godina ranije.

Bivši predsjednik je negirao bilo kakvu takvu vezu s Daniels. Odbrana također tvrdi da Trump nije znao da je Cohen platio Daniels da ne izlazi u javnost.

U zapisniku o nadoknadi plaćanja Cohenu stoji da se radilo o “pravnim troškovima”, no vjeruje se da je to zapravo nadoknada za novac koji je Cohen platio Daniels.

Tužitelji bi mogli tvrditi da to predstavlja falsifikovanje poslovne dokumentacije što je prekršaj u New Yorku, iako bi moglo biti tretirano i kao krivično djelo.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare