Bajontek: Vakcina protiv kancera mogla bi da bude dostupna do 2030. godine

Bračni par, profesor Ugur Sahin i profesorka Ozlem Turedži, koji je osnovao Bajontek - biotehnološku kompaniju koja je sa Fajzerom razvila efikasnu mRNk vakcinu protiv kovida-19, predvidio je da bi vakcina protiv kancera mogla da bude široko dostupna u narednoj deceniji.

Gostujući u emisiji „Sunday with Laura Kuenssberg“ na BiBiSi (BBC), profesorka Ozlem Turedži rekla je da oni smatraju da je lijek za kancer na dohvat ruke.

Vakcina protiv kancera, koja bi se zasnivala na otkrićima koje su naučnici postigli tokom razvoja vakcine protiv kovida-19, mogla bi da bude široko dostupna u roku od samo osam godina, rekao je profesor Ugur Sahin.

”Vjerujemo da će se to desiti, definitivno, prije 2030. godine”, dodao je on.

Profesor Sahin je takođe istakao da se nada da bi vakcina, koja je trenutno u razvoju, obučila tijelo da prepozna i napadne karcinom koristeći tehnologiju mRNK, piše Biznis Insajder (Business Insider).

”Cilj koji imamo je da možemo da koristimo individualizovani pristup vakcini kako bismo obezbijedili da direktno nakon operacije pacijenti dobiju personalizovanu vakcinu”, objasnio je profesor.

Bajontek se prvobitno fokusirao na razvoj tehnologija zasnovanih na mRNK za specifičan pristup liječenju karcinoma, prema pisanju Njujork Tajmsa (The New York Times).

Profesorka Turedži je rekla da su ih iskustva u radu na odjeljenjima za karcinom, kao mlade ljekare, koji su bili frustrirani što nisu u mogućnosti da ponude liječenje onkološkim pacijentima, navela na njihov rad u istraživanju karcinoma.

”Taj rad je bio „vjetar u leđa“ za razvoj vakcine protiv kovida-19, sada se vraćamo na istraživanje karcinoma ”, rekla je profesorka Turedži.

Kunsberg je pitala bračni par da li „još postoji šansa“ da vakcina protiv kancera ne djeluje.

”Mislim da ne”, odgovorila je Turedži i dodala da sve što su naučili o imunološkom sistemu i o tome šta se postiže vakcinom protiv karcinoma pokazuje, u principu, jasnu aktivnost.

”Možemo da izazovemo te T-ćelije ubice, možemo da ih usmjerimo”, navela je ona.

Ostaje, prema njenim riječima, da se vidi kako će ljekari koristiti druge vrste medicinskih intervencija u kombinaciji sa vakcinom i šta još treba da se podesi kako bi pacijenti bili izliječeni.

”Svaki korak i svaki pacijent kog liječimo u ovim ispitivanjima karcinoma pomaže nam da razumijemo više o tome protiv čega se borimo i kako da to riješimo”, dodala je profesorka.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Britanci “spustili” Dodika: Samo država BiH ima nadležnost donositi...

Britanska ambasada u BiH se oglasila kratkim saopštenjem na svom zvaničnom Facebook nalogu. "Sve...

Udes na Zlatici, oboreni motociklista i suvozač

Kako nam je rečeno, do udesa je došlo u blizini hipermarketa Laković na Zlatici.

Milatović: Vjerujem u pobjedu, imam dvotrećinsku prednost

Siguran je i u pobjedu u drugom krugu. “Jesam siguran, vjerujem u zajedničku pobjedu...

Radman: Zaboravio je Adžić da njegovog šefa pripadnici jednog...

“Zaboravio je Adžić da njegovog šefa pripadnici jednog kriminalnog klana zovu „brat Abaz“. Zaboravio je da su...

Milatović u Danilovgradu: Zapečatimo pobjedu 2. aprila

“Bilo je teško, bilo je trnja u prvom krugu, ali što nas ne slomi, samo nas ojača....

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare