BDP Velike Britanije potonuo skoro 10 odsto

Bruto domaći proizvod (BDP) Velike Britanije pao je 9,9 odsto u prošloj godini, prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku (ONS).

Do toga je došlo usljed razornog uticaja pandemija koronavirusa na ekonomsku aktivnost, što je najveća stopa pada otkako je počela da se vodi ovakva evidencija, prenosi B92.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, britanski BDP je zabilježio porast od jedan odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, iako je zemlja ponovo uvela mjere zaključavanja u nastojanju da se izbori s novim talasom epidemije covid-19.

U poređenju sa četvrtim kvartalom 2019, BDP je bio 6,6 odsto manji.

Godišnji privredni pad od 9,9 odsto je više nego dvostruko veći od onog zabilježenog 2009. godine tokom globalne finansijske krize.

Statistički pokazatelj o rastu u trećem kvartalu prošle godine revidiran je naviše na 16,1 odsto, što je rezultat ublaženih mjera ograničenja društvenih događaja, putovanja i poslovnih aktivnosti.

Engleska je i dalje u režimu lokdauna bez jasnog datuma kada će blokada biti okončana, mada je britanski premijer Boris Johnson rekao da je otprilike svaka četvrta odrasla osoba u zemlji, što je približno 13 miliona ljudi, do sada primila prvu dozu vakcine protiv covida.

Što se tiče mjesečnih pokazatelja, privreda Britanije je u decembru porasla 1,2 odsto u odnosu na novembar, ali je ostala 6,3 odsto ispod nivoa iz februara prošle godine.

Sektor usluga je zabilježio rast od 1,7 odsto decembru, nakon novembarskog pada od 3,1 posto, dok se proizvodnja povećala osmi mjesec uzastopno, ali po najmanjoj stopi od maja prošle godine, naveli su britanski statističari.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Podgorička policija tokom maja rasvijetlila 11 imovinskih delikata: Tri...

"I.I. (36) iz Podgorice tereti se za dva krivična djela teška krađa. Djela je izvršio na štetu...

Retrospektivna izložba Mikrokozmi Ilije Šoškića u Kolektoru

Izložba Mikrokozmi Ilije Šoškića je nastala u produkciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada u okviru...

U Biljelom Polju uhapšen Ranko Rovčanin zbog prodaje kokaina:...

Kako navode iz UP, operativnim radom kriminalistička policija je došla do saznanja da Ranko Rovčanin (57) iz...

Sve utakmice CFL u noćnom terminu

Iskra, koja na posljednjih 11 prvenstvenih mečeva nije osjetila slast pobjede, ugostiće u Danilovgradu novog-starog prvaka Budućnost.

Đurašković: Cetinje će uvijek njegovati antifašizam

Đurašković je poručio da je Vujović primjer pravih cetinjskih, crnogorskih, antifašističkih vrijednosti. “Vi ste...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare