Izvor:Danas

Biserko: Revizionizam u Srbiji doveo do toga da su Srbi jedine žrtve

Ne iznenađuje me to što Skupština Srbije nije htjela da raspravlja o rezoluciji koja bi osudila i zabranila negiranje genocida u Srebrenici, zato što što je to u skladu sa revizionizmom koji je došao do te tačke da su Srbi jedine žrtve, ističe za Danas Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Komentarišući odluku poslanika da glasaju protiv rasprave o srebreničkoj rezoluciji, koju su u utorak, 19. oktobra, predložili poslanici poslaničke grupe Ujedinjena dolina-SDA Sandžak, Biserko kaže da je to “prirodna reakcija jednomišljenika koji sjede u Narodnoj skupštini”, dodajući da nije sigurna da bi opozicija drugačije reagovala.

“Treba obratiti pažnju na to kako akademski krugovi i mediji u Srbiji negiraju genocid u Srebrenici, i koji cijelu interpretaciju raspada bivše Jugoslavije svode na to da su za raspad odgovorni strani faktori, Hrvatska, Slovenija… Sve dok ne bude intervencije ili pritiska sa strane nastaviće se ratnohušačka politika i veličanje ratnih zločinaca u Srbiji. Još ne znamo kakva će biti američka administracija s obzirom na nova imenovanja, ali su ta imenovanja svakako ohrabrujuća”, navodi Biserko.

Prema njenom mišljenju, Evropska komisija je u najnovijem izvještaju o napretku Srbije ka članstvu u Evropsku uniju izbjegla da bude kritičnija prema zvaničnom Beogradu, zato što smatraju da je Srbija i dalje na evropskom kolosjeku.

“To je pogrešna procjena EU, jer Srbija više nije na tom kolosjeku”, naglašava Sonja Biserko za Danas.

Žene u crnom: U Srbiji i dalje na djelu kontinuitet negiranja genocida

Žene u crnom saopštile su danas da se u Srbiji nastavlja kontinuitet negiranja genocida u Srebrenici nakon što su poslanici odbili da raspravljaju o srebreničkoj rezoliciji.

“Podsjećamo – genocid u Srebrenici je najveći ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata u Evropi. Režim Slobodana Miloševića saučesnik je genocida pružanjem ogromne političke, vojne i logističko-finansijske pomoći Vojsci Republike Srpske”, naglašavaju Žene u crnom. Kako navode, ne iznenađuje ih odluka Skupštine Srbije, “jer je poznato da apsolutnu skupštinsku većinu čine predstavnici stranaka koje su 90-ih godina direktno učestvovale u ratovima i u organizovanju ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici”.

“Te stranke i dalje imaju ratnohuškačku retoriku a za njih su ratni zločinci najugledniji članovi društva. Pomenutim odbijanjem Skupština Srbije je još jednom potvrdila da je Srbiji na djelu kontinuitet negiranja genocida. Na taj način se sve građanke i građani Srbije drže u poziciji saučesnika u genocidu, što će imati dugoročne posljedice u moralnom slomu društva, otvarajući prostor za propast društva u svakom pogledu”, ukazuju Žene u crnom.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Skupština Crne Gore u plavom: Sjećanje na žrtve Holokausta

"Na ovaj način, crnogorski parlament se priključio kampanji koju je, povodom ovog važnog datuma, pokrenuo Svjetski jevrejski...

I Muk napustio Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije

“Razrješava se član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na vidokom nivou Stevo Muk, zbog podnošenja ostavke”,...

YIHR: Veličaju se zločinci, a murala Srđana Aleksića nema

Prije 29 godina na današnji dan, Srđan Aleksić je od Vojske Republike Srpske branio svog prijatelja, Alena...

Sijarić razriješen, Joksimović v.d. direktorica Zavoda za školstvo

Rješenja o razrješenju Sijarića i imenovanju Joksimović objavljena su danas u Službenom listu Crne Gore.

Završen protest ispred Skupštine protiv manjinske vlade

Prethodno su se građani okupili ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici odakle su krenuli u protestnu šetnju...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare