Izvor:Beta

Bjelorusija: Za 12 opozicionih aktivista od 2,5 do 25 godina zatvora

Dvanaest bjeloruskih opozicionih aktivista osuđeno je na kazne od 2,5 do 25 godina zatvora na suđenju zbog ''terorizma'', kako je nazvan veliki protestni pokret iz 2020. godine, javila je danas organizacija za odbranu ljudskih prava ''Vesna'' (Proljeće).

Nikolaj Autukovič, vođa grupe prema optužnici, osuđen je na 25 godina zatvora na kraju procesa koji je počeo u maju. Još 11 aktivista u Bjelorusiji osuđeni su na zatvorske kazne od dve i po do 20 godina.

Autukovič je bio otpužen za čin “terorizma” i pripremu čina “terorizma” u organizovanoj grupi, veleizdaju i zavjeru za preuzimanje vlasti, navela je organizacija Vesna.

Autukovič je 59-godišnji bivši oficir i veteran sovjetskog rata u Avganistanu. On je pomogao opoziciji da prikupi sredstva za napore da se suprotstavi predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku koji čvrstom rukom vlada više od 28 godina.

Lukašenko je brutalno ugušio proteste poslije predsjedničkih izbora 2020. kada je on, po zvaničnim podacima, osvojio šesti uzastopni predsjednički mandat, dok su mnogi smatrali da su izbori namješteni.

Vođa organizacije “Vesna”, Ales Beljacki koji je u zatvoru u Bjelorusiji, jedan je od ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Milatović: Najbolji mogući odnosi sa Srbijom u interesu svih

Ističe da mu znači podrška svih učesnika na izborima pred drugi krug predsjedničke trke, uz napomenu da...

(VIDEO) Jevrejski ekstremisti upali u Grčku pravoslavnu crkvu u...

Bilal Abu Nab, prodavač koji radi u blizini crkve, rekao je za AFP da su napad počinila...

Zenka: Veliki broj naših glasača nije izašao u prvom...

“Nismo očekivali ovoliko glasova, ipak je ostvarena značajna brojka.Očekivali smo da dobijemo dovoljno glasova da naš kandidat...

Crnogorski penzioneri uputili skoro 90.000 eura pomoći Turskoj i...

Fond PIO je nakon što su dostavljeni potpisane odluke svih mjesnih i opštinskih udruženja penzionera donio odluku...

Damjanović: Uvođenje jedinstvenog šaltera pojednostaviće usluge u prekograničnoj trgovini

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Mapa puta je pripremni dokument koji sadrži set izvještaja o sprovedenim...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare