Izvor:Agencije

Bolsonaro prvi put sa Bajdenom: Imamo veliki interes da se približimo SAD-u

Brazil i Sjedinjene Države trebali bi uspostaviti bolje odnose nakon što su se dvije zemlje udaljile iz ideoloških razloga, rekao je desničarski predsjednik Brazila Žair Bolsonaro na prvom zvaničnom sastanku s američkim kolegom Džo Bajdenom.

Na brzinu dogovoreni sastanak između dvojice čelnika uslijedio je na američku inicijativu dok Vašington pokušava učiniti vidljivijim Samit Amerika, koji je potresen djelimičnim bojkotom. Populist Bolsonaro poznat je kao obožavatelj Bajdenovog republikanskog suparnika na izborima, bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

“Imamo veliki interes da se približimo SAD-u”

Dvojica čelnika sjedela su u malo razmaknutim foteljama dok su novinari ulazili u prostoriju, a činilo se da izbjegavaju kontakt očima dok su razgovarali preko prevodica tokom sastanka na marginama samita koji se održava u Los Anđelesu.

“Imamo veliki interes da se približimo SAD-u”, rekao je Bolsonaro, koji je, poput Bajdena, uglavnom gledao ravno naprijed dok je njegov kolega govorio.

“Povremeno smo se distancirali zbog pitanja ideologije. Ali siguran sam da od našeg dolaska u brazilsku vladu nikada nismo imali veće prilike zbog afiniteta koje naše vlade imaju”, rekao je Bolsonaro.

U saopštenju Bijele kuće objavljenom nakon sastanka navodi se da su se dvojica čelnika dogovorila zajednički raditi na sprječavanju daljnjeg krčenja šuma Amazone. Pitanja o osnovanosti sastanka intenzivirala su se nakon što je Bolsonaro u utorak ponovno hvalio Trampa i nazvao Bajdenov izbor “sumnjivim” kao odjek Trampovih neutemeljenih optužbi.

Bajden je nastojao iskoristiti regionalni samit da popravi odnose s nekolicinom latinoameričkih zemalja, ugrožene tokom Trampove ere, te da se suprotstavi rastućem uticaju Kine u regiji. Međutim, njegova odluka da isključi američke protivnike Kubu, Nikaragvu i Venecuelu na osnovu toga što nisu demokratske zemlje podstakla je kritike i djelimični bojkot nekih latinoameričkih saveznika tih triju država.

Bolsonaro rusku invaziju na Ukrajinu nazvao “epizodom”

Za Bolsonara je sastanak bio prilika da poboljša svoj imidž dok ulazi u tešku predizbornu kampanju. Osim što podržava Trampa, aktuelni brazilski predsjednik takođe je izrazio sumnje u brazilski glasački sistem, nazivajući ga podložnim prevari bez pružanja dokaza.

Njegovi pokušaji da diskreditira izbore u otobru izazvali su bojazan da možda neće prihvatiti poraz. Visoki dužnosnici Bajdenove administracije pozvali su Bolsonara da ne potkopava povjerenje u izborni proces.

Međutim, tokom sastanka se činilo da je Bolsonaro sugerisao da će prihvatiti ishod izbora u Brazilu.

“Mene je izabrala demokratija i siguran sam da će i to biti na demokratski način kada odem iz vlasti”, rekao je.

Bolsonaro je takođe predložio saradnju s Vašingtonom na izradi rješenja za ono što je nazvao “epizodom” Rusije i Ukrajine, misleći na invaziju Moskve na susjednu zemlju. Dvojica čelnika dogovorila su “blisku koordinaciju” u Vijeću bezbjednosti Ujedinjenih nacija oko ukrajinske krize, prema saopštenju Bijele kuće.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Glasao Andrija Mandić

U Crnoj Gori se danas održava drugi krug redovnih predsjedničkih izbora. Biračka mjesta su...

Aleksa Bečić glasao u Podgorici

U Crnoj Gori se danas održava drugi krug redovnih predsjedničkih izbora. Biračka mjesta su...

Bokan: Ovo je prva nagrada koju osvajam u Crnoj...

Prvi put su se za trofej u nacionalnom Kupu borila dva kluba iz Herceg Novog, a kao...

DPS: Izborni proces protiče uz opstrukcije i pokušaje zastrašivanja

“Dok aktivisti kandidata Jakova Milatovića u Baru prijete “ćeranjem”, u Nikšiću se upada u štabove našeg predsjedničkog...

OEBS: Procjenu izbornog dana strani posmatrači će iznijeti sjutra

“Zadovoljan sam što smo ovde i u drugom rugu predsjedničkih izbora. Radićemo isto što i u prvom....

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare