Direktor najveće naftne evropske kompanije: Plina godinama neće biti dovoljno

Ben van Beurden, direktor naftnog giganta Shell, upozorio je da bi Evropa mogla biti suočena s ograničenim pristupom energentima i duže od samo jedne zime.

Čelnik najveće evropske naftne kompanije smatra da bi kriza mogla potrajati nekoliko godina, nakon što su cijene plina prošle sedmice skočile na rekordne nivoe, u jeku dodatnih smanjenja ruskih isporuka, što je signal da bi cijeli Stari kontinent mogao zapasti u duboku recesiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Kriza će dovesti na iskušenje solidarnost država članica Evropske unije, s obzirom na to da će svaka pojedina vlada biti prisiljena odlučivati o načinu na koji će osigurati nastavak rada ključnih industrijskih sektora.”

“Pritisci na opskrbljivanje energentima vjerovatno neće biti ograničeni na samo jednu zimu”, smatra Van Beurden.

“Sasvim je moguće da je pred nama nekoliko zima tokom kojih ćemo morati iznalaziti rješenja kroz uštede, redukcije i vrlo brz pronalazak alternativa”, kazao je on.

“Da će razdoblje pred nama biti na neki način lako ili da će se sve brzo završiti, mislim da je to fantazija koju bismo trebali ostavitio po strani”, zaključio je prvi čovjek Shella.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Italijanski spasioci nastavljaju potragu za nastradalima u klizištu

Jedno tijelo je izvučeno juče dok su dvije porodice sa djecom među 11 nestalih u gradu Kazamičoli,...

Bogdanović: Ima nas i biće nas sjutra ispred Skupštine

“Sjutra će građani iz svih krajeva države još jednom dostojanstveno poručiti koga smatraju odgovornim za urušavanje građanskih...

Adžić: Netačno je odgovornost adresirati policiji, tužilaštvo efikasnije da...

“Državno tužilaštvo mora da reaguje, radnjama iz svoje nadležnosti, te da u punoj saradnji sa policijom, preduzme...

Neredi u Briselu poslije pobjede Maroka nad Belgijom

Kako su objavili mediji, okupljeni su gađali policiju kamenicama, uništavali automobile koji su se nalazili u blizini...

UNDP pokreće dijalog o rodnoj ravnopravnosti u crnogorskom društvu

Kako navode u saopštenju UNDP-a, napredak koji je ostvaren ka postizanju rodne ravnopravnosti u posljednjih četvrt vijeka,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare