Izvor:N1

Do oktobra stižu tri lijeka protiv kovida 19

Evropska komisija predstavila je strategiju za razvoj ljekova protiv kovida 19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do oktobra ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.

Slično kao i kod razvoja vakcina, Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije, u identifikaciju novih perspektivnih ljekova i povećanje proizvodnih kapaciteta.

To uključuje i zajedničku nabavku ljekova i stvaranje portfelja perspektivnih ljekova i potpisivanje predugovora sa proizvođačima kao što je to učinjeno i kod vakcina protiv kovida 19.

„Vakcine spašavaju živote, ali same ne mogu da iskorjene kovid 19. Potrebno je da podstaknemo rad na ljekovima kako bismo ograničili potrebu za hospitalizacijom, ubrzali vrijeme oporavka i smanjili smrtnost“, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stela Kirijakides.

„Pacijentima u Evropi i širom svijeta potreban je pristup prvoklasnim ljekovima protiv kovida 19, zbog toga smo odredili tri vrlo jasna cilja: do oktobra ćemo razviti i odobriti tri nova i efikasna lijeka protiv kovida-19 koji potencijalno mogu da promjene tok bolesti“, dodala je povjerenica.

Komisija najavljuje da će napraviti portfelj od 10 potencijalnih ljekova protiv kovida 19 i do juna ove godine identifikovati njih pet koji najviše obećavaju.

„Situacija na mnogim odjeljenjima za intenzivnu njegu širom kontinenta i dalje je kritična. Moramo da se usredsredimo i na vakcine i na ljekove kao na dva snažna i komplementarna načina za borbu protiv kovida 19“, rekao je potpredsjednik Komisije Margiritis Skinas.

Skinas dodaje da EU trenutno ima samo jedan odobren lijek za kovid 19.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

BS: Država mora pokazati kapacitet da zaštiti bezbjednost novinara

" Sloboda izražavanja i generalno, novinarske slobode, ključni su segmenti za potpunu demokratizaciju društva. Crna Gora je...

Damjanović: Kovačević šibicarskim trikom pokušao da prevari upravu Nikšićkog...

Prema njegovim riječima ono što je važno napomenuti radi crnogorske javnosti jeste da je Kovačević vidno uznemiren...

Bošnjak: Krivokapiću, postali ste glavni problem Crne Gore

Pismo prenosimo integralno: “Gospodine Krivokapiću, Neću Vam dozvoliti da na jedan...

Za dan 16 saobraćajnih nezgoda, petoro povrijeđenih

Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali su da se u Podgorici dogodilo osam nezgoda, Nikšiću tri, Kotoru...

Bošković: Vjera i SPC nikako ne idu ruku pod...

"Vjera i SPC nikako ne idu ruku pod ruku(makar ovaj dio “vjernika” u Crnoj Gori)"napisao je Bošković.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare