Izvor:N1

Do sada poznato devet kandidata za nasljednika Borisa Džonsona

Još tri kandidata ušla su u trku za nasljednika britanskog premijera Borisa Džonsona, koji se povlači poslije tri godine. Među njima je i bivši ministar zdravlja Sajid Džavid. Kandidaturu je najavila i ministarka trgovine Peni Mordaunt, a do sada je poznato ukupno devet kandidata.

Pored Džavida, svoju kandidaturu su u subotu uveče najavili i ministar finansija Nadim Zahavi i predsjednik Odbora za zdravstvo Džeremi Hant, navodi francuska novinska agencija AFP, dok je ministar odbrane Ben Volas odlučio da ne ulazi u trku.

Ministarka trgovine Peni Mordaunt, koja se etablirala kao jedna od najvećih pristalica Bregzita, objavila je svoju kandidaturu, navodi njemačka novinska agencija dpa.

„Naše rukovodstvo mora da se promijeni. Brod bi trebalo da bude važniji od osobe na vrhu“, napisala je ona na Tviteru.

Svoju kandidaturu prvi je najavio šef skupštinskog odbora za spoljne poslove Tom Tugendhat.

Očekuje se da će se kandidovati i bivši ministar finansija Riši Sunak, ministar saobraćaja Grant Šaps, državna tužiteljka Suela Brejverman i bivša ministarka za ravnopravnost Kemi Badenoč.

Riši Sunak među favoritima

Među favoritima je, navodi AFP, Riši Sunak (42), koji je u petak u video obraćanju najavio „vraćanje povjerenja, obnavljanje ekonomije i ujedinjenje zemlje“.

Dugo je važio za favorita da naslijedi Borisa Džonsona u Dauning stritu, ali je njegovu popularnost prije nekoliko mjeseci ugrozilo otkrivanje povoljnog poreskog statusa koji uživa njegova bogata supruga. Kao bivši ministar finansija, takođe se našao na udaru kritike zbog navodno neadekvatnog odgovora na rastuće cijene života u Velikoj Britaniji, koja se suočava sa najvećom inflacijom u posljednjih 40 godina.

Zajedno sa ministrom za zdravstvo Džavidom, Sunak je bio jedan od prvih koji je napustio vladu u utorak uveče, što je dovelo do ostavke Borisa Džonsona na mjesto britanskog premijera. Njegovu vladu poremetio je niz skandala, od kršenja pravila i otkrivanja ilegalnih partija tokom pandemije, do navoda o zloupotrebama od strane njegovih ministara i poslanika.

Džonson je do sada samo podnio ostavku na čelo vladajuće Konzervativne partije i istovremeno imenovao novi kabinet, koji će obavljati tekuće poslove sa njim na čelu, do imenovanja novog premijera na jesen.

Prema pisanju medija, rok za prijavu kandidatura ističe u utorak uveče. Očekuje se da će svoju kandidaturu objaviti i ministarka inostranih poslova Liz Tras.

Zvaničnici stranke se nadaju da će se dvostepeno takmičenje završiti prije godišnje konferencije Konzervativne stranke u oktobru. U prvoj fazi potrage za nasljednikom, 358 poslanika konzervativaca u parlamentu biraće dva kandidata u uzastopnim krugovima glasanja, svaki put eliminišući kandidata sa najmanje glasova. U drugoj fazi, desetine hiljada članova stranke biraće pobjednika tajnim glasanjem.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Crnogorsko vijeće Srbije: Glasajući za Đukanovića glasamo za budućnost...

“Glasajući za Đukanovića glasamo za budućnost Crne Gore, koja će biti lišena nacionalne, rasne, vjerske netrpeljivosti, za...

Kirbi: Rusija traži sporazum “oružje za hranu” sa Sjevernom...

Najnovija je optužba da se Rusija, očajnička za oružjem i ograničena sankcijama i kontrolama izvoza, okreće "odmetničkim"...

Sjutra oblačno, krajem dana moguća kiša

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopšteno je da će vjetar umjeren do jak, južnih smjerova.

Vuletić o izjavi Đukanovića o srpskom svetu: Tačno konstatovao...

Dodaje da vrlo slična sudbina čeka i Putinovu Rusiju u pokušaju zaokruživanja ruskog svijeta.

Putin potpisao ukaz o regrutovanju još 147.000 vojnika

Muškarci od 18 do 27 godina koji nijesu u rezervnom sastavu i “podliježu vojnoj obavezi” biće regrutovani...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare