Dogovor Putina i Erdogana: Evropa može da koristi ruski gas preko Turske

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je postigao dogovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o gasnom čvorištu. On je na sastanku svoje Stranke pravde i razvoja u turskom parlamentu rekao da Evropa može da koristi ruski gas preko Turske.

Erdogan je napomenuo da Evropa trenutno razmišlja kako da osigura energetsko snabdijevanje tokom sljedeće zime, ali da Turska nema takav problem.

„Mi, hvala Bogu, nemamo takav problem. Štaviše, na našem posljednjem sastanku sa Putinom saglasili smo se da napravimo gasno čvorište u Turskoj. Kao što je on saopštio, Evropa može da koristi ruski gas preko Turske“, istakao je Erdogan.

Ranije je Putin izjavio da bi Rusija mogla da premjesti tranzit gasa sa Sjevernih tokova u region Crnog mora i Turske. On je tu ideju razmotrio i sa Erdoganom i dati su nalozi da se detaljno i po hitnom postupku razmotri ovo pitanje.

Isporuka gasa preko Sjevernog toka 1 kojim se ruski gas doprema do Njemačke prekinuta je 26. septembra kada se desila eksplozija koja je, kako je utvrdio norveški dron, raznijela 50 metara gasovoda u Baltičkom moru.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upoznala je ranije danas poslanike Evropskog parlamenta s predlozima za smanjenje cijena gasa koje je Komisija objavila u utorak, a o kojima će se razgovarati na predstojećem samitu EU, a nakon toga ministri energetike na svom sastanku 25. oktobra.

Komisija je predložila paket mjera koje predviđaju zajedničku kupovinu gasa, uvođenje mehanizma za ograničavanje cijena na berzi gasa, nove mjere za transparentnu upotrebu infrastrukture i solidarnost među državama članicama, uz kontinuirane napore za smanjenje potražnje za gasom.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Jonica: Milatović da uspostavi komunikaciju sa Mandićevim i Bečićevim...

“Tada ćemo imati mnogo bolju ponudu. Ishod ovih izbora je nezadovoljstvo, i nezadovoljnih ima na obje strane....

Nikolić: Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat, opsjednut je predsjednikom...

“Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat Jakov Milatović sebi diže cijenu samoobmanom da je niko drugi do Milo...

Klikovac: Žalosno da se Milatović nije odrekao podrške ratnog...

„Sad je još i jasnija izjava kad se desio Belveder“, poručio je Klikovac na Twitteru.

(VIDEO i FOTO) Haos u Francuskoj: Milioni na ulicama,...

Dan je protekao u blokadama željezničke pruge, puteva i dijela pariškog aerodroma Charles De Gaulle.

Direktor TikToka saslušan pred američkim Kongresom nakon višesatnog ispitivanja...

Kako je ranije objavljeno, Shou Zi Chew je uputio apel zakonodavcima da je aplikacija sigurna za američke...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare