Izvor:Beta

Eksplozije na Krimu pokazuju ranjivost ruskih snaga

Niz eksplozija i požara pretvorio je Krim od sigurne ruske baze u novo bojno polje i pokazao kako ranjivost Rusa, tako i sposobnost Ukrajinaca da napadaju duboko iza neprijateljskih linija, piše agencija Asošiejted pres (AP).

Devet ruskih ratnih aviona uništeno je prošle nedjelje u vazdušnoj bazi na Krimu, a skladište municije na poluostrvu eksplodiralo je u utorak. Ukrajinske vlasti su prestale da javno preuzimaju odgovornost.

Rusija je anektirala poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. godine i iskoristila ga kao polaznu bazu za napade u ratu koji je počeo 24. februara.

Ukrajinske vlasti obećale su da će ponovo zauzeti Krim i druge okupirane teritorije.

Napadi na Krimu mogu označiti otvaranje novog fronta koji bi predstavljao značajnu eskalaciju u ratu i mogao bi dodatno da “rastegne” ruske snage.

“Ruski komandanti će vrlo vjerovatno biti sve više zabrinuti zbog očiglednog pogoršanja bezbjednosti širom Krima, koji funkcioniše kao pozadinska baza za okupaciju”, napisalo je britansko Ministarstvo odbrane na Tviteru.

Kao rezultat napada na aerodrome, Rusija premješta desetine ratnih aviona i helikoptera na dublje položaje na Krimu i u ruske baze na drugim mjestima, izvijestili su ukrajinski vojni obavještajci.

Dva civila su ubijena, a sedam ranjeno u ruskom granatiranju nekoliko gradova i sela u regionu Donjecka na istoku, koji je trenutno žarište ofanzive Kremlja.

Na jugu, ruski ratni avioni su tokom noći ispalili krstareće rakete na Odesku oblast i ranili četiri osobe, rekao je portparol regionalne administracije Oleh Bračuk.

U Nikolajevu, takođe na jugu, dvije ruske rakete oštetile su zgradu univerziteta, ali niko nije povrijeđen.

Ruske snage su tokom noći granatirale i Harkov i okolni region na sjeveroistoku, oštetivši stambene zgrade i civilnu infrastrukturu, ali bez žrtava, saopštile su vlasti.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Murić: RTS se potrudio – u izbornoj kampanji dobili...

Iz Srbije ka Crnoj Gori, odavno su skoro sve oči uprte u crnogorske izbore. Naročito oči političara,...

Uljarević: Insistiranje na ostavci Brđanina pokazalo da je priča...

Na opasku da se odavno šuška da Abazović želi da skloni Brđanina sa mjesta direktora UP, te...

Bećirović: Đukanović dokazani borac za crnogorsku državu, u nedjelju...

"Nije svejedno šta ćete odlučiti u nedjelju. Nije svejedno ni nama u Bosni i Hercegovini kakav ćete...

Bez preminulih, još 58 slučajeva koronavirusa

Analizirana su 624 uzorka. Nije prijavljen nijedan smrtni ishod. https://twitter.com/ijzcg/status/1641065897832898560?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1641065897832898560%7Ctwgr%5E12c3ef4c4f933586ae9b6681f7f8d55c1329bf7d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.portalanalitika.me%2Fclanak%2Fbez-preminulih-jos-58-slucajeva-koronavirusa

Predsjedništvo: Liberali će pružiti snažnu podršku pobjedi Đukanovića 2....

"Shvatajući važnost ovog trenutka koji će opredijeliti budućnost crnogorskog društva i njegov dalji razvoj i evropsku perspektivu,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare