Izvor:RSE

Erdogan: Više ništa ne očekujemo od EU, 40 godina čekamo

Turska više ništa ne očekuje od Evropske unije pred čiji vratima čeka već 40 godina, rekao je u nedjelju turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan.

“Ispunili smo sva obećanja koja smo dali Evropskoj uniji, ali oni nisu gotovo niti jedno”, rekao je Erdogan na inauguralnoj sjednici turskog parlamenta, dodajući da “neće tolerisati nove zahtjeve ili uslove u pristupnom procesu”, prenosi AFP.

“Ako se ne povuku u pogledu nekih nepravdi kao što je uvođenje viza, koje koriste kao latentne sankcije, ako ne isprave svoje pogreške…. s naše će strane posve izgubiti pravo izražavanja političkih, socijalnih, ekonomskih i vojnih očekivanja”, upozorio je.

“Ako EU namjerava prekinuti pristupni proces koji postoji samo na papiru, to će biti njihova odluka”, dodao je.

Turski predsjednik ljut je i zbog nove ovosedmične presude Evropskog suda za ljudska prava protiv Turske.

Sud mu je predbacio što je osudio čovjeka zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji samo na osnovu njegovog korištenja aplikacije za slanje kriptovanih poruka ByLock.

ByLock Ankara smatra komunikacionim alatom čelnika neuspjelog puča 2016. godine, u kojem je poginulo 250 ljudi, nakon čega su uslijedila masovna hapšenja i čistke bez presedana u modernoj istoriji Turske.

Turska vlada puč je pripisala organizaciji Feto propovjednika Fethulaha Gulena, koji je nekad bio Edoganov saveznik.

“Odluka Evropskog suda za ljudska prava posljednja je kap koja je prelila čašu”, rekao je Erdogan.

“Pripadnici terorističke organizacije i njihove pristaše koji su ohrabreni ovom odlukom ne trebaju se uzalud nadati. Ta odluka neće donijeti nikakvo olakšanje kriminalnim pripadnicima Feta. Turska neće popustiti u borbi protiv te bande izdajnika. Neće dopustiti nikakav povratak u prošlost”, naglasio je.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare