Evropski parlament će usvojiti rezoluciju o situaciji na Kosovu

Na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u Strazburu poslanici su sa 296 glasova prihvatili prijedlog da EP usvoji rezoluciju o situaciji na Kosovu.

„Svi znamo šta se događalo na sjeveru i smatramo da je važno usvojiti rezoluciju za dvije nedjelje“, rekao je poslanik Tonino Picula, predlagač u ime poslaničke grupe Socijalista i Demokrata, prenosi EWB.

Sjednica na kojoj će se o rezoluciji raspravljati biće održana na drugom plenarnom zasjedanju u oktobru, koje će se održati za dvije nedjelje.

Podsjećamo, Evropski poslanici će u utorak 3. oktobra sa Evropskom komisijom i Evropskim savjetom razgovarati o odnosima Beograda i Prištine, nakon pogoršanja situacije usljed najnovijih sukoba na sjeveru Kosova.

„Visoki predstavnik EU je najoštrije osudio napad naoružane grupe na kosovske policijske službenike na sjeveru Kosova od nedjelje 24. septembra, u kome su poginuli jedan policajac i trojica napadača“, navodi se u saopštenju EP.

Iz Evropskog parlamenta podsjećaju da su u dva izveštaja koja su usvojena u maju, poslanici „pozvali Srbiju i Kosovo da se uključe u dijalog pod pokroviteljstvom EU i da bez odlaganja osiguraju postizanje sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, na osnovu načela uzajamnog priznanja“.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare