Evropski parlament traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji

Evropski parlament (EP) traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu i jasno se opredjeli želi li u Evropsku uniju ili ne, stoji u dokumentu koji je u srijedu objavila srbijanska državna televizija.

Uz ranije primjedbe vezane uz vladavinu prava i normalizaciju odnosa s Kosovom, u izvještaju o Srbiji navodi se da će “usklađenost s vanjskom politikom EU-a, uključujući i sankcije prema Rusiji, odrediti dalji tok pristupnih pregovora”, prenosi Hina.

U tekstu, o kojemu je postignut dogovor vodećih političkih skupna u EP-u, ističe se “potreba usklađivanja Srbije sa stajalištima EU-a prema ratu u Ukrajini, vladavini prava, borbi protiv korupcije i medijskim slobodama”.

Europarlamentarci ističu da podržavaju članstvo Srbije u EU, ali da to ovisi o političkoj volji srbijanskih vlasti i spremnosti na “nepovratne reforme, prije svega u vladavini prava”.

Zastupnici traže “hitno uvođenje sankcija”, izražavajuči zabrinutost što je Srbija “među rijetkim zemljama Evrope koja se nije uskladila s pozicijom EU-a” i da je po tome “na posljednjem mjestu u regiji” po usklađenosti s euroblokom.

“Zalažemo se da nova pregovaračka poglavlja budu otvorena tek kad Srbija poduzme potrebne mjere u tom pogledu, uključujući i područje vladavine prava”, piše u izvještaju.

Vojna saradnja Srbije i Rusije

Dodaje se i da EP “žali zbog kontinuiranih letova između Beograda i Moskve” u vrijeme kad je zračni prostor EU zatvoren za letove iz Rusije.

Zastupnici su pozvali Srbiju da razmotri svoju ekonomsku saradnju s Rusijom i prekine vojnu saradnju s Moskvom, uključujući projekte poput ruskog humanitarnog centra u Nišu koji kritičari smatraju direktnim ruskim strateškim projektom u Srbiji.

Zabrinuti su i zbog kupnje vojne opreme iz Rusije, Bjelorusije i Kine, navodeći da na nju odlazi 70 posto ukupne nabavke u Srbiji.

U tekstu se kritizira i širenje dezinformacija o ruskoj agresiji na Ukrajinu, uključujući angažman medija bliskih vladi, a srbijanske vlasti pozivaju se da poduzmu “odlučne korake u borbi protiv najprisutnijih lažnih vijesti”.

O izvještaju će se glasati na sjednici Vanjskopolitičkog odbora EP-a 14. juna, a trebao bi biti usvojen na plenarnoj sjednici EP-a, navodi RTS.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medvedev posjetio separatistički region na istoku Ukrajine

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posjetila istočnu Ukrajinu od...

Estonija će zabraniti ulazak Rusima sa turističkim vizama

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je nakon sjednice vlade 11. avgusta...

Vremenska prognoza za petak – 12. avgust

Više padavina u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren...

U Portugalu izgorjelo 10.000 hektara šume

Prema privremenoj procjeni Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima, izgorjela je desetina od...

SAD pozvale na stvaranje demilitarizovane zone oko elektrane u...

„Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne“, izjavio je neimenovani portparol...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare