Izvor:AFP

Finska će ‘značajno’ ograničiti ulazak državljana Rusije

Helsinki je u petak 23. septembra najavio da će ''značajno ograničiti ulazak ruskih državljana'', nakon što je Finska bila izložena prilivu na istočnoj granici nakon naredbe o djelimičnoj mobilizaciji u Rusiji.

Navodeći “ozbiljnu štetu međunarodnom položaju Finske”, odbor ministara za inostranu i sigurnosnu politiku takođe je zaključio da će nove vize biti ograničene, navela je finska vlada u saopštenju.

Broj Rusa koji ulaze u Finsku se udvostručio, s više od 6.000 Rusa koji su ušli u četvrtak (22. septembar), otkako je Moskva objavila mobilizaciju za rat u Ukrajini, rekao je u petak glasnogovornik granične agencije za AFP.

Nakon ublažavanja ograničenja vezanih uz COVID-19 u julu, takođe je došlo do porasta broja ruskih putnika, kao i sve većeg otpora u Evropi protiv dopuštanja putovanja ruskim turistima dok bjesni rat u Ukrajini.

U četvrtak je premijerka Finske Sanna Marin rekla da: “Ruski turizam i putovanja moraju biti zaustavljeni, uključujući tranzit kroz Finsku.”

Finska je tražila odluku Evropske unije (EU) o ograničavanju viza za Ruse, ali finski ministar inostranih poslova u srijedu rekao da se “ne može garantovati da će se taj potez brzo dogoditi”.

Baltičke države Latvija, Estonija i Litvanija, koje graniče s Rusijom, već su pooštrile vlastita pravila o izdavanju viza ostavljajući Finsku kao posljednjeg susjeda Rusije u EU gdje oni koji imaju schengenske vize mogu proći.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

“Snus” lako dostupan tinejdžerima, nadležni ne znaju otkud u...

Kada je maloljetni sin Lidiju Janković pitao za mišljenje i dozvolu da proba...

AUTO-PUT DAJE REZULTATE; UP za Standard: Od otvaranja auto-puta...

Uprava policije, u odgovorima dostavljenim portalu Standard, navodi da  se od otvaranja auto-puta...

Danas oblačno, povremeno kiša

Na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku biće uglavnom suvo. Kako je...

Kun: Da zajednički stvaramo bolju budućnost Kine i Crne...

Piše: Fan Kun, ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Razvoj...

Putin proglasio aneksiju: Rusija od sada ima četiri nove...

Putin na Crvenom trgu: Pobijedićemo, Rusija ovim ljudima otvara svoje srce  Ruski lider Vladimir...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare