FOTO: Pogledajte najljepši kanjon na svijetu od kog zastaje dah

Kanjon Antilope je najfotografisaniji na svijetu, poslije Petre u Jordanu.

Kanjon Antilope (Antelope Canyon) nalazi se u, možda najfotogeničnijoj, američkoj državi – Arizoni. Egzotičnosti kanjona doprinosi i činjenica da se nalazi u zemlji Navaho Indijanaca.

Ovaj kanjon je poznat i kao slot-kanjon (kanjon-prorez) najfotografisaniji je na svijetu, poslije Petre u Jordanu. Dijeli se na dva dijela – Gornji (The Crack, Pukotina) i Donji (The Corkscrew, Vadičep). Navahosi imaju svoje, teško upamtivo ime za kanjon, Ce Bighanilini, što znači “Mjesto gdje voda teče kroz stijene”, piše Travel Magazine.

Danas se Kanjon Antilope, sa nestvarnim crvenim talasastim stijenama i svijetlom koje izdašno sunce Arizone sipa pod neobičnim uglovima u “proreze” kanjona, svrstava u najljepše prizore na planeti. Zanimljivo je da je pristup dopušten tek 1997. godine, kada su u rezervatu Navahosi stvorili park za turiste, što im je donijelo veliki prihod od turizma.

Gornji kanjon je češće posjećen iz dva razloga: put kojim se ide nalazi se na nivou zemlje i nema penjanja, a zraci svjetlosti koji stvaraju spektakularne efekte mnogo su češći u Gornjem, nego u Donjem kanjonu. Oni se dešavaju uglavnom ljeti i uglavnom sredinom dana, kada se sunce nalazi najviše na nebu, pa je to omiljeno vrijeme za posjete turista, iako je vrućina često nesnosna. Zraci se ne pojavljuju između 15. marta i 7. oktobra.

Donji kanjon se na navaho jeziku naziva Hazdistazi i u prevodu znači “Spiralni stjenoviti lukovi”. Nalazi se nekoliko kilometara dalje. Prije postavljanja metalnih stepenica moralo se veoma umiješno planinariti i pentrati merdevinama. I sada je to zahtjevnija dionica od Gornjeg kanjona. Donji kanjon je duži, uži i negostoljubiviji; samo za prave avanturiste. Pa opet, ovdje je svijetlo bolje rano ujutro i kasno popodne, pa je lako napraviti dobar plan za posjetu oba kanjona.

Američki Jugozapad smatra se zemljom koja je divlja, pitoreskna i koja oduzima dah. Nisu evropski režiseri uzalud bili oduševljeni ovim dijelom svijeta: Arizona Dream, Baghdad Café, Paris, Texas. Sjetite se samo ovih naslova i biće vam jasno. Bićete i vi oduševljeni igrom prirode u pustinji i stijenama.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Miljanić: Katnić da kaže šta se desilo Bulatoviću

Glavni specijani tužilac Katnić je preuzeo uviđaj, iako su kaže Miljanić samoubistva u...

Đukanović o Izvještaju EK: Depresivna slika koju pod hitno...

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa uručila je danas Đukanoviću posljednji...

Joković: Želimo rekonstrukciju Vlade, ne vanredne izbore

Naglašavajući da je SNP za rekonstrukciju Vlade, a ne vanredne izbore, Joković kaže da niko ne može...

Bošković: Anticivilizacijska Vlada čini sve da CG predstavi nesposobnom...

Uništili su, prema njegovim riječima, sve čega su se dotakli. ''Obrazovanje, zdravstvo, ekonomiju, bezbjednost,...

MVP: Petar Marković dugogodišnji poznavalac evropskih politika

U Markovićevoj biografiji se navodi da je gostujući profesor u Briselu i dugogodišnji poznavalac evropskih politika, čije...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare