Francuska: Demontirana najveća fabrika falsifikovanih cigareta

U jednom malom gradu na zapadu Francuske pronađena je ilegalna fabrika cigareta. Bilo je svega za proizvodnju, pakovanje i otpremu falsifikovanih cigareta, uključujući stambenu jedinicu za radnike da ne bi izlazili iz ilegalne fabrike.

Žandarmi su u složenoj višednevnoj akciji u blizini Ruana demontirali najveću tajnu fabriku cigareta nadjenu do sada u Francuskoj.

Zaplijenjeno je više od 100 tona proizvoda– 55 tona cigareta, 50 tona etiketa, filtera, papira, ambalaže… i 18 tona ostataka duvana i otpada od cigareta.

Preprodajna cijena falsifikovanog duvana procjenjena je na 13,7 miliona eura, saopštila je Nacionalna žandarmerija. Po tome je to bila najvažnija tajna fabrika do sada otkrivena u Francuskoj, prenosi Beta.

Počelo je otkrićem falsifiovanih cigarreta u decembru 2021. na carini u Poansiju, u regionu Pariza. Potom su otkrivene dvije tajne radionice: mjesto za pakovanje u La Longvilu (na severu) i skladište ponovo u Poansiju.

Žandarmi su 12. januara, upozoreni od strane Evropske policijske kancelarije (Europol) krajem 2022. godine na prisustvo međunarodne trgovine cigaretama u industrijskoj zoni Sen-Oben-lez-Elbef, u blizini Ruana, otkrili pravu integrisanu fabriku.

Fabrika, u koju je ušlo šezdesetak žandarma, obuhvata tri pogona: proizvodni pogon sa dve linije, jedan za pravljenje cigareta od sirovog duvana i drugi za pakovanje u pakete, a zatim u paklice s nazivom poznatog proizvođača.

Tu je i prostor za skladištenje gdje se kutije cigareta pakuju u karton na paletama obloženim filmom, sve spremno za isporuku.

Fabriku upotpunjavaju dnevni boravak i spavaonica sa petnaest kreveta i kuhinjski dio, što je omogućilo radnicima-kriminalcima da žive neometano i nezapaženo.

Svi zaplijenjeni proizvodi su odmah uništeni, kao i mašine za proizvodnju, saopštila je Žandarmerija.

Uhapšeno je devet osoba od 21 do 55 godina, sve stranci, većina Moldavci.

Istraga ukazuje da ogromni profiti pobuđuju apetit kriminalnih organizacija često specijalizovanih za narkotike, te teže diverzifikaciji, nvoj robi

„Proizvodni trošak je jedan euro po pakovanju, ostalo je njihova dobit“, rekao je početkom decembra Kristof Pero, direktor Odjeljenja za sudske istrage u finansijama (SEJF), zadužen za slučaj.

AFP piše da „kriminalne organizacije u Istočnoj Evropi, od baltičkih zemalja do Balkana, imaju uporište u švercu duvana. Prethodno uspostavljene u Ukrajini, a zatim u Poljskoj, te fabrike su, poslije ruske ofanzive na Ukrajinu, počele da se smještaju bliže francuskim granicama, posebno u Belgiji“, a sada su u Francuskoj, gdje crno tržište predstavlja približno 30 odsto duvana u opticaju, sa željom da približe proizvodnju i potrošnju kako bi se optimizovali troškovi transporta.

„Jedna tajna fabrika radi najviše tri mjeseca“, objasnio je početkom decembra šef carinske obavještajne službe Florijan Kolas. Njene proizvodne linije proizvode u prosjeku 700 paketa u minutu, 4.200 „boksova“na sat.

„Svaka mašina košta između 50.000 i 200.000 eura, otplate se i počnu da donose profit već za nekoliko dana, a dobt je zapanjujuća“, dodao je on, prenosi Beta.

Računajući samo na rado vrijeme od po sam sati dnevno, ilegalne fabrike donose, po podacima carine, od 80.000 do 120.000 eura dnevno, odnosno sedam miliona eura za tri mjeseca.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Stoltenberg od Prištine zatražio da ne vuče jednostrane poteze

„Priština i Beograd moraju da se angažuju u dijalogu kojim rukovodi EU kao jedinom načinu za mir...

Državljanin BiH u automobilu krijumčario 12 Kineza

Policija iz Slavonskog Broda saopštila je da su u mjestu Slobodnica u petak, 26. maja, uveče prilikom...

Dugoročna prognoza: Još nije gotovo sa kišom

Tako makar govore dugoročne računarske prognoze, koje predviđaju kako sa kišom još nije gotovo.

Dukljani posjetili plavu grobnicu Crnogoraca, simbol hrabrosti i žrtve...

Na Badnje jutro 1916, brod Brindizi koji je prevozio crnogorske dobrovoljce iz Sjeverne Amerike prema Crnoj Gori,...

Stigli prvi gosti sa Baltika: U Tivat sletjelo 116...

Njih su na Aerodromu Tivat dočekali predsjednik Odbora direktora To Montenegro - Air Montenegro Pavle Ljesar, član...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare