Izvor:Beta

Fronteks: Za pet mjeseci na Zapadnom Balkanu 40.000 ilegalnih prelazaka granice

Agencija EU za graničnu i obalnu zaštitu (Fronteks) objavila je da je u periodu od januara do maja ove godine na zapadnom Balkanu, prema preliminarnim podacima, registrovano 40.675 ilegalnih prelazaka granice, što je skoro tri puta više nego u istom periodu prošle godine.

Tokom prvih pet mjeseci ove godine, najaktivnije migrantske rute ka EU bile su zapadno-balkanska, centralna i istočna mediteranska ruta. Balkanskom rutom najviše su prolazili Sirijci i Avganistanci.

Centralna mediteranska ruta ostala je relativno stabilna, sa 16.828 ilegalnih prelazaka, a njome su najviše prolazili Egipćani, Bangladeštanci i Tunižani.

Broj detektovanih prelazaka istočno-mediteranskom rutom nastavio je da raste i u analiziranom periodu iznosio je 13.668, što je za 116 odsto više nego prošle godine. Porast je bio najveći na Kipru, i to za 213 odsto. Ovom rutom najviše su prolazili migranti iz Nigerije, Sirije i Demokratske Republike Kongo.

Na istočnoj granici EU, broj ilegalnih prelazaka ove godine do sada je porastao na 2.155, što je četiri puta više nego prošle godine. Na toj ruti najviše je bilo građana Ukrajine, Bjelorusije i Iraka.

Fronteks nije uračunao ljude koji bježeći iz Ukrajine ulaze u EU preko graničnih prelaza. Prema posljednjim podacima Fronteksa, više od 5,5 miliona državljana Ukrajine ušlo je u EU iz Moldavije i Ukrajine od početka ruske invazije u februaru.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare