Izvor:Beta

Fronteks: Za pet mjeseci na Zapadnom Balkanu 40.000 ilegalnih prelazaka granice

Agencija EU za graničnu i obalnu zaštitu (Fronteks) objavila je da je u periodu od januara do maja ove godine na zapadnom Balkanu, prema preliminarnim podacima, registrovano 40.675 ilegalnih prelazaka granice, što je skoro tri puta više nego u istom periodu prošle godine.

Tokom prvih pet mjeseci ove godine, najaktivnije migrantske rute ka EU bile su zapadno-balkanska, centralna i istočna mediteranska ruta. Balkanskom rutom najviše su prolazili Sirijci i Avganistanci.

Centralna mediteranska ruta ostala je relativno stabilna, sa 16.828 ilegalnih prelazaka, a njome su najviše prolazili Egipćani, Bangladeštanci i Tunižani.

Broj detektovanih prelazaka istočno-mediteranskom rutom nastavio je da raste i u analiziranom periodu iznosio je 13.668, što je za 116 odsto više nego prošle godine. Porast je bio najveći na Kipru, i to za 213 odsto. Ovom rutom najviše su prolazili migranti iz Nigerije, Sirije i Demokratske Republike Kongo.

Na istočnoj granici EU, broj ilegalnih prelazaka ove godine do sada je porastao na 2.155, što je četiri puta više nego prošle godine. Na toj ruti najviše je bilo građana Ukrajine, Bjelorusije i Iraka.

Fronteks nije uračunao ljude koji bježeći iz Ukrajine ulaze u EU preko graničnih prelaza. Prema posljednjim podacima Fronteksa, više od 5,5 miliona državljana Ukrajine ušlo je u EU iz Moldavije i Ukrajine od početka ruske invazije u februaru.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare