Grčka paralisana cjelodnevnim opštim štrajkom

Grčki radnici stupili su u danas cjelodnevni opšti štrajk, zahtijevajući veće plate kako bi se izborili sa rastućom inflacijom, koji je doveo do prekida rada i u drumskom, vazdušnom i trajektnom saobraćaju.

Hiljade ljudi su u protestnoj povorci u Atini i ispred Skupštine Grčke je bilo i uobičajenih sukoba provokatora koji su bacili “molotovljeve koktele” i policije koji je ispalila suzavac.

Rastuća kriza zbog troškova namirnica i rastuće cijene energije od ruske invazije na Ukrajinu, doveli su do protesta ovog mjeseca u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji i Njemačkoj, najvećoj ekonomiji Evrope.

Grčka ekonomija ove godine porasla je skoro dvostruko više od stope rasta u evrozoni zahvaljujući oporavku turizma, ali je inflacija na 12 odsto što je najviše u protekle skoro tri decenije i među najvišim u 19 država članica zone.

Sindikat Generalne konfederacije grčkih radnika (GSEE), koji predstavlja radnike u privatnom sektoru, saopštio je da su sindikati pozvali na štrajk u znak protesta “protiv inflacije i uslova nalik džungli na tržištu rada”.

Trajekti ni javni prevoz ne saobraćaju što je paralisalo glavni grad. Neki letovi su obustavljeni jer su kontrolori letenja saopštili da planiraju da se pridruže štrajku na šest sati.

GSEE zahtijeva povećanje minimalne zarade, koja sada iznosi oko 713 eura mjesečno i vraćanje kolektivnog zakona o radu zbog visokih cijena energije i osnovnih namirnica.

Grčka konzervativna vlada je od septembra 2021. potrošila više od devet milijardi eura na subvencije za struju i druge mjere za ublažavanje rastućih troškova za poljoprivrednike, domaćinstva i preduzeća.

Ona je obećala da će sljedeće godine povećati penzije prvi put od nekadašnje domaće ekonomske krize i dodatno povećati minimalnu platu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Salams Connect je najbolje ocijenjena aplikacija za upoznavanje među...

Kako navode na svojoj web stranici, aplikacija je posvećena međusobnom povezivanju naprednih, pametnih, zabavnih i zanimljivih muslimana.

Podgoričanin optužen da je gorivo platio falsifikovanim novcem

Kako je predstavljeno optužnicom, on je 07. febrara 2023. godine, oko 00.20 časova, na benziskoj pumpi „Eko“...

Dukaj: Težimo profesionalnoj, transparentnoj i otvorenoj javnoj upravi

Sastanak je, kako je saopšteno iz tog resora, bio prilika da sa tradicionalnim međunarodnim partnerima i predstavnicima...

Šćekić: Država ima poseban senzibilitet prema onima koji brinu...

U ime Zadruge Ugovor je potpisala v.d.direktorice Stambene zadruge zdravstvenih radnika ''Zdravstvo'' Maja Radišević.

Intelektualci podržali Đukanovića: Za Crnu Goru u EU

"Pobjedom Mila Đukanovića, Crna Gora dobila bi šansu da se vratiti na trasu demokratije, međunacionalnog i međuvjerskog...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare