Iran uveo nove sankcije EU i Velikoj Britaniji

Iran je objavio danas da je uveo nove sankcije protiv 25 pojedinaca i pravnih lica u Evropskoj uniji i devet u Velikoj Britaniji kao odgovor na sankcije koje su te dvije strane uvele protiv Irana u ponedjeljak.

Teheran, prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, navodi da ti pojedinci i pravna lica “podržavaju terorizam i terorističke grupe… i ohrabruju nasilje protiv iranskog naroda” i “šire lažne vijesti o Iranu”.

Iran je u utorak upozorio da će donijeti recipročne mjere kao odgovor na nove sankcije koje su Brisel i London uveli više od četiri mjeseca od početka protesta izazvanih smrću djevojke Mahse Amini dok je bila u pritvoru zbog kršenja strogih propisa zemlje o odjevanju.

EU je dodala 37 iranskih pojedinaca ili pravnih lica na spisak svojih sankcija zbog kršenja ljudskih prava. Britanci su dodali pet pojedinaca i dva pravna lica na svoju listu.

Na novom spisku iranskih sankcija ima osam Francuza među kojima i socijalistička gradonačelnica Pariza An Idalgo, filozof Bernar-Anri Levi i bivši poslanik Žilber Miteran, sin bivšeg predsjednika Fransoa Miterana.

Takođe su pogođena tri zvaničnika lista Šarl Ebdo, koji je kao pravno lice nalazi na prethodnom spisku iranskih sankcija. Taj satirični list je početkom januara izazvao gnijev u Teheranu objavljivanjem karikatura vrhovnog vođe Irana, Alija Kamneija.

Među sankcionisanim pravnim licima je i Radio J, sa sjedištem u Francuskoj i grupa Evropski prijatelji Izraela (EFI).

Na spisku su i imena šest evroposlanika, dvoje bivših poslanika Evropskog parlamenta kao i švedsko-danski ekstremni desničar Rasmus Paludan koji je u subotu u Švedskoj spalio primjerak Kurana što je izazvalo žestoke proteste u Ankari i više glavnih gradova u muslimanskom svijetu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Netfliks greškom objavio nova pravila o dijeljenju naloga

I dok pretplatnici već neko vrijeme očekuju mjere protiv dijeljenja lozinki, neke je neočekivana objava novih pravila...

Spajić: Nismo spremni za Open Bakan, fokusirati se na...

“Mislim da je ovo jako siromašan region koji je, moramo to da priznamo htjeli ili ne, evropska...

I sjutra sjeverni vjetar, do osam stepeni

Na sjeveru uglavnom suvo, ujutru magla ili niska oblačnost, tokom dana sunčani periodi. Kako...

Podgorica: U toku prikupljanje pomoći u obući i odjeći...

Stvari će se skupljati najkasnije sjutra do 17:30 časova, kako bi se poslale prvim avionom saopštili su...

Snažan zemljotres pogodio i Kazahstan

Iz kazahstanskog Nacionalnog centra za seizmološka posmatranja i istraživanja navedeno je da je zemljotres registrovan u 19.02...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare