Izvor:Bloomberg

Istraživanje koje uliva nadu: Stvorena antitijela koja potpuno neutralizuju korona virus

Naučnici su usjeli da stvore u laboratorijskim uslovima antitijela koja ubijaju novi korona virus, što je rani ali ohrabrujući korak u naporima da se nađu tretmani koji će zaustaviti širenje pandemije, prenosi Bloomberg.

Eksperimentalna antitijela neutralizovala su virus u ćelijskim kulturama. I pored toga što je to jedan od prvih i ranih koraka u razvoju lijeka, prije nego li počne ispitivanje na životinjama a zatim i ljudima, antitijela mogu pomoći u prevenciji i tretmanu Covid-19 i sa njime povezanih bolesti u budućnosti, davanjem oboljelima samo njih ili u kombinaciji sa drugim ljekovima, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications

Potrebno je dodatno istraživanje kako bi se ustanovilo da li će se nalazi potvrditi i u kliničkim uslovima i na koji način antitijela ubijaju virus, rekao je Beren Jan Boš sa Univerziteta u Utrehtu koji je sa svojim kolegama objavio studiju.

Antitijelo poznatije kao 47D11 cilja na vrhove proteina koji daju novom korona virusu oblik krune i omogućavaju mu da uđe u ljudske ćelije. U eksperimentu rađenom na Univerzitetu Utreht, antitijela nisu samo neutralizovala korona virus već i njegovog “rođaka” koji ima identične proteinske vrhove, koji izazivaju SARS.

Monoklonalna antitijela su laboratorijski kreirani proteini koji liče na one koje tijelo stvara kada krene u borbu protiv bakterija i virusa. Izuzetno potentni, oni ciljaju na određeno mjesto u virusu. U ovom slučaju naučnici su koristili genetski modifikovane miševe kako bi proizveli različita antitijela protiv proteinske strukture korona virusa. Nakon određenog vremena testiranja, 47D11 se pokazao kao jedini koji neutralizuje virus. Naučnici su zatim reformatizovali antitijelo kako bi stvorili njegovu ljudsku verziju.

“Monoklonalna antitijela, koja ciljaju na slabe tačke viralne površine proteina, sve više su prepoznata kao obećavajuća klasa novih ljekova protiv infektivnih bolesti i pokazale su terapeutsku efikasnost protiv velikog broja virusa”, stoji u studiji Boša i njegovih kolega.

Inače, monoklonalna antitijela su već dovela do revolucije u liječenju kancera, sa ljekovima poput Kejtruda i Herceptina. Dva slična antitijela su pokazala obećavajuće rezultate u borbi protiv Ebole.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare