Istražuje se lijek koji bi mogao spriječiti teške posljedice koronavirusa

Američka farmaceutska kompanija 'Merck Sharp i Dohme' (MSD) objavila je u petak vijesti o obećavajućim testovima lijeka molnupiravir u liječenju koronavirusa. To su pokazale kliničke studije.

Prema firmi MSD, u studiji je učestvovalo 775 pacijenata visokog rizika, kada se radi o Covidu-19.

Primarni cilj studije bilo je ispitivanje efikasnosti kandidata za lijek u odnosu na placebo. Mjeren je procenat pacijenata hospitalizovanih ili umrlih – od početka davanja molnupiravira ili placeba u trajanju od 29 dana.

Rezultat je pokazao da je 14,1 odsto (53/377) ispitanika koji su dobijali placebo u roku od 29 dana – moralo da bude hospitalizovano ili su umrli. Među onima koji su dobijali molnupiravir, ta brojka je bila 7,3 odsto (28/385).

Do 29. dana nije prijavljen nijedan smrtni slučaj kod pacijenata koji su primali molnupiravir, u poređenju sa 8 smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su primali placebo.

Međutim, rezultati još nisu nezavisno provjereni, odnosno verifikovani.

Prema proizvođaču MSD, lijek pomaže samo ako se uzme u roku od pet dana od početka simptoma.

Još u aprilu ove godine MSD je saopštio da lijek molnupiravir nije dovoljno efikasan kod pacijenata koji su već hospitalizovani – odnosno teško bolesni. Studije koje su u toku trebalo bi da se usredsrede na ne-hospitalizovane pacijente.

Molnupiravir funkcioniše uz pomoć enzima koji koronavirus koristi za kopiranje svog genetskog koda i reprodukciju. Molnupiravir (MK4482, EIDD-2801) je prolijek sintetičkog derivata nukleozida N4-hidroksicitidina. Samo aktivni metabolit može biti ugrađen u virusnu RNK kako bi se generisala greška u kopiranju i poremetile polimeraze, a time i njegova replikacija.

U prvim reakcijama stručnjaci pozdravljaju pozitivne rezultate studije, ali upozoravaju od pretjerane euforije i podsjećaju na lijek protiv gripa koji je svojevremeno bio precijenjen. Niko ga ne pominje po imenu, ali se vjerovatno radi o lijeku oseltamiviru, koji se prodaje pod imenom Tamiflu.

Ovaj lijek je zapravo trebalo da bude odobren za liječenje gripa. Studije su sada pokazale da nije efikasan samo protiv Sars-CoV-2, već i protiv drugih virusa iz grupe koronavirusa, poput Sars-CoV i Mers-CoV.

MSD želi da se što prije prijavi za odobrenje molnupiravira i saopštio je da već postoje ugovori sa vladama širom svijeta. Kompanija bi do kraja godine mogla da proizvede deset miliona doza.

Ako molnupiravir odobri FDA, nadležna agencija za lijekove SAD-a, američka Vlada planira da kupi 1,7 miliona doza. Berza je već u petak veoma pozitivno reagovala na vijest o uspješnom rezultatu studije.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Odličan trik za testiranje parfema u trgovini

Već vam je poznat onaj osjećaj kada uđete u trgovinu ili parfimeriju te počnete njuškati razne mirise...

Migranti proveli 11 dana na kormilu teretnog broda

Na fotografiji su prikazana tri slijepa putnika kako sjede na kormilu tankera za naftu i hemikalije Alithini...

Povodom Dana Crvenog krsta Milenijum u crvenoj boji

“Zajedno putem humanosti”, navodi se u objavi Crvenog krsta na Facebook-u.

Đurović: Po Ustavu mogu preuzeti funkciju predsjednice države

Ipak, nada se da do toga neće doći. “Zaista se nadam da je dovoljno...

Sjutra oblačno, popodne slabe padavine

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, ujutru, na sjeveru, po kotlinama moguća magla.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare