Izvor:Avaz.ba

Je li odluka vlasti u Švedskoj bila ispravna?

Iako je broj umrlih od posljedica Covida-19 posljednjih dana u porastu, još je rano reći je li odluka švedskih vlasti bila ispravna ili pogubna za njihov narod. Službenih informacija o uvođenju strožih mjera još uvijek nema, no švedski je parlament donio zakon koji vladi dozvoljava donošenje određenih mjera kako bi se zaustavilo širenje virusa. Zakon će stupiti na snagu 18. aprila i važi do 30. juna.

Hiljade života bit će izgubljeno

U teoriji, ovo znači da bi vlada mogla dovesti strožije mjere od kojih su do sada zazirali. To bi značilo da mogu, bez konzultiranja parlamenta, zatvoriti škole, restorane, teretane ili bilo koje drugo preduzeće ako misle da bi ta odluka mogla spasiti živote, piše Local.

U praksi, strožije mjere mogu uvesti samo ako se nalaze u situaciji koja je toliko hitna da nemaju vremena za raspravu u parlamentu, a parlament ima pravo opozvati svaku mjeru nakon što ona stupi na snagu. Uvođenje policijskog sata bez prethodne rasprave u parlamentu je nemoguće uvesti.

O ovom su se zakonu međunarodni mediji raspisali tvrdeći kako se radi o „zaokretu u švedskom eksperimentu“. No, on u ovom obliku još uvijek ne znači velike promjene za Švedsku. Premijer Stefan Leven upozorio je kako će hiljade života biti izgubljeno, da će borba trajati nekoliko mjeseci i da se možda nisu za nju dovoljno dobro pripremili.

Međutim, uvođenja konkretnih strožijih mjera nije bilo. Jedina novost koju je juče donio je produženje zabrane putovanja u Švedsku za još 30 dana. U samom početku, kad se virus sredinom januara širio po Kini i Vuhan se spremao na karantenu, Švedska je reagovala isto kao i ostatak svijeta.

“Šanse da virus dođe do Švedske su vrlo male”, umirivalo je tada građane ministarstvo zdravstva.

Kad se virus približio Evropi, a potom u martu zavio Italiju u crno, optimizam se naglo izgubio.

“Šanse za pojavu virusa u Švedskoj su vrlo visoke”,izjavile su švedske vlasti 10. marta.

Gotovo cijela Evropa je do kraja marta prakticirala mjere socijalnog distanciranja, zatvorila škole i trgovačke centre i zabranila okupljanja. I Skandinavija je slijedila sličan uzorak. Danska je zatvorila škole 12. marta, a potom Finska i Norveška. Zatvorene su i neprehrambene trgovine i restorani. Iako se činilo kako će iste mjere uvesti i Švedska, to se do danas nije dogodilo.

Od svih epidemioloških mjera koje su uveli njeni susjedi, poput zatvaranja zimovališta u Norveškoj ili stavljanja Helsinkija u karantenu, Švedska je uglavnom ostala samo na zdravstvenim preporukama i vjerovanju svojim građanima da će se ponašati kao odrasli ljudi.

Nakon što su 11. marta zabilježili prvi smrtni slučaj, donesena je zabrana okupljanja više od 500 ljudi. Restorani, hoteli, kafići i škole i dalje normalno rade. Krajem marta, broj okupljanja smanjili su na 50 ljudi. Sve drugo ostalo je na preporukama.

Prema posljednjim brojkama Evropskog centra za kontrolu i prevenciju širenja bolesti, u Švedskoj je od koronavirusa zaraženo gotovo 12.000 ljudi, a umrlih je više od 1.200. To je dvaput više umrlih nego u Finskoj, Norveškoj i Danskoj zajedno. Juče je Švedska zabilježila i rekordan broj umrlih u jednom danu od početak izbijanja pandemije. Umrlo je 170 ljudi.

Strani mediji, ali i neke vlade, tvrde kako ove brojke pokazuju da će Švedska uskoro eksplodirati. Američki predsjednik Donald Tramp rekao je kako Švedska zbog svoje odluke provođenja imuniteta krda trenutno jako teško pati.

Velika podrška građana

Švedske novine Dagens Nyheter objavile su prije par dana pismo 22 švedskih naučnika koji kritikuju švedski Zavod za javno zdravstvo i njihovu strategiju u borbi s koronavirusom. Tvrde kako zbog njihovih postupaka švedski političari sada moraju intervenirati brzim i radikalnim mjerama. Peticiju za uvođenje strožih mjera je potpisalo gotovo 2.500 doktora, profesora i naučnika.

Odgovor švedskih vlasti bio je: „Mi činimo isto kao i vi, sve što radimo je u svrhu zaštite naših građana“. Ministarka vanjskih poslova En Lind negirala je da se koriste imunitetom krda, već da rade stvari koje nabolje odgovaraju Švedskoj i vjeruju u odgovorno ponašanje građana. Trumpovu izjavu je opisala kao činjeničnu grešku. U intervjuu za BBC-jevu svjetsku službu, kazala je da je mit da u Švedskoj život teče normalno, a izostanak restrikcija, odnosno činjenicu da je velika većina mjera i dalje sadržana samo u preporukama, ilustrirala je podatkom o cijepljenju.

“Znate, zakonski u Švedskoj vakcinisanje nije obvezno, ali svejedno imamo ogroman postotak procijepljenosti”, kazala je Linde dodajući da se sve švedske vlasti već 400 godina oslanjaju na tamošnje institucije koje vode stručnjaci.

Što se tiče Šveđana, oni uglavnom podržavaju tamošnji Zavod za javno zdravstvo. Istraživanje SVT-a je pokazalo da jako visoko povjerenje ima 19 posto građana, a prilično visoko 29 posto građana.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Brnabić: Vlada Srbije ukinula sve dozvole i uredbe za...

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rješenje i...

CGO osudio napad na novinara RTCG

“Pozivamo sve društvene aktere da doprinesu smirivanju tenzija i omoguće medijima da se nesmetano bave svojim poslom”,...

Krivokapić i Bečić sa slave poručili: Zajedno ćemo braniti...

"Na slavi sa predsjednikom Skupštine Zajedničkim snagama borićemo se da sačuvamo izbornu volju građana. Nećemo dozvoliti povratak...

Mandić: Krivokapić i Abazović da podnesu ostavke; Joković: SNP...

Mandić tvrdi da niko nema pravo da izda većinsku volju naroda od 30.avgusta 2020.godine. 

Kabinet premijera odgovorio GP URA: Krivokapić nije deklasirao sopstvenu...

Kako je saopšteno jednako je diplomatski skandalozna implicitna tvrdnja GP URA da premijer Krivokapić i Vlada Crne...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare