Kina ponovo organizovala vojne vježbe oko Tajvana

Narodnoodlobodilačka armija Kine (PLA) izvela je dodatne vježbe u moru i na nebu oko Tajvana, javljaju zapadne agencije pozivajući se na Ministarstvo odbrane.

Komanda PLA odgovorna za Tajvan saopštila je da je u danas organizovala višenamjenske zajedničke patrole provjere borbene spremnosti i vojne vježbe u moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana, navodi Rojters.

Vježbe su, prema saopštenju PLA, zamišljene kao „odlučan odgovor i svečano sredstvo odvraćanja od dosluha i provokacija između SAD i Tajvana“, dok se u Tajpeju danas nalazi delegacija Kongresa Sjedinjenih Država, javila je agencija AP.

Delegacija Kongresa doputovala je u nedjelju uveče i, najavljeno je, posjetu završava danas popodne.

Nova delegacija Kongresa stigla je manje od dvije nedjelje poslije posjete predsjednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, što je Kina propratila vojnim vježbama na moru i u vazduhu, uključujući ispaljivanje projektila iznad ostrva i u Tajvanskom moreuzu.

Predsjednik parlamentarnog odbora za spoljnu i nacionalnu odbranu Lo Či-Čeng sastao se sa američkim zakonodavcima i izjavio da je „njihova posjeta u ovom trenutku od velikog značaja, jer je kineska vojna vježba namijenjena odvraćanju američkih kongresmena od posjete Tajvanu“.

„Njihova posjeta ovoga puta dokazuje da Kina ne može da spriječi političare iz bilo koje zemlje da posjete Tajvan, a takođe prenosi važnu poruku da američki narod stoji uz tajvanski narod“, ocijenio je Lo.

Petočlanu delegaciju Kongresa predvodi demokratski senator Ed Marki iz Masačusetsa, a ključne teme razgovora su američko ulaganje u geostratešku industriju poluprovodnika i smanjenje tenzija u Tajvanskom moreuzu.

Zamjenik pomoćnika predsjednika Džozefa Bajdena, Kurt Kembel izjavio je u petak u Vašingtonu da je Kina nakon posjete Nensi Pelosi reagovala „pretjerano“ i da su akcije Pekinga „provokativne, destabilizujuće i bez presedana“.

Kembel je rekao da će SAD poslati ratne brodove i avione kroz Tajvanski moreuz u narednih nekoliko nedjelja i da razvija mapu puta za trgovinske pregovore sa Tajvanom koju, kako je rekao, SAD namjeravaju da objave narednih dana.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Jovaniću i pripadnicima njegove grupe blokirana isplata skoro 900.000...

Odluku o privremenoj blokadi bankovnih računa ovih optuženih za malverzacije u stečajnim postupcima donio je sudija za...

Danas novi sastanak šefova svih poslanika: Ima li dogovor...

Nije poznato gdje se stiglo sa pregovorima nakon prošlog sastanka i da li su stavovi o sudijama...

Nacija na zrnu graška: Prva prava srpska bajka

Djeca, kaže reklama u Novostima, s oduševljenjem reaguju na knjigu čim vide korice. (slika gore)

Abazović demantovao i da će Temeljni ugovor biti potpisan...

DPS izmisli nešto da skrene pažnju. Jedna te ista priča - rekao je Abazović.

SNIMAK RAZOBLIČIO KNEŽEVIĆEVU LAŽ, Martinović: Zastrašujuće je što bi...

Ivan Gardašević pritvoren je u srijedu popodne, po nalogu osnovnog državnog tužioca u Podgorici Harisa Šabotića, nakon...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare