Kirbi: Rusija traži sporazum “oružje za hranu” sa Sjevernom Korejom

​Potparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Džon Kirbi je u četvrtak rekla da ima nove dokaze da Rusija ponovo traži oružje od Sjeverne Koreje za potpirivanje sukoba u Ukrajini, ovaj put u dogovoru koji bi Pjongjangu zauzvrat osigurao potrebnu hranu i drugu robu.

Najnovija je optužba da se Rusija, očajnička za oružjem i ograničena sankcijama i kontrolama izvoza, okreće “odmetničkim” nacijama kako bi joj pomogle da nastavi voditi specijalnu vojnu akciju koji traje 13 mjeseci.

“Kao dio ovog predloženog sporazuma, Rusija bi od Pjongjanga dobila više od dvadesetak vrsta oružja i municije”, rekao je Kirbi. “Takođe razumijemo da Rusija želi poslati izaslanstvo u Sjevernu Koreju i da Rusija nudi Sjevernoj Koreji hranu u zamjenu za municiju.”

Administracija je prethodno deklasifikovala obavještajne podatke kako bi predstavila dokaze da je Iran prodao stotine napadačkih bespilotnih letjelica Rusiji tokom ljeta i da je Vagner grupa, privatna ruska vojna kompanija, preuzela isporuku oružja od Sjeverne Koreje kako bi ojačala svoje snage dok se bore pored ruskih jedinicau Ukrajini.

Stručnjaci vjeruju da je situacija s hranom u Sjevernoj Koreji najgora nego što je ikada bila pod 11-godišnjom vladavinom Kim Džong Una, ali i dalje kažu da ne vide znakove neposredne gladi ili masovnih smrti. Kim je obećao ojačati državnu kontrolu nad poljoprivredom i preduzeti niz drugih koraka za povećanje proizvodnje žitarica, izvijestili su sjevernokorejski državni mediji ranije ovog mjeseca.

Državni sekretar Entoni Blinken rekao je prošlog mjeseca da američke obavještajne službe sugerišu da Kina razmatra isporuku oružja i municije Rusiji, iako su zvaničnici Bijele kuće rekli da tek trebaju vidjeti dokaze da je Peking isporučio oružje.

Administracija je rekla da je nastojala proširiti obavještajne nalaze kako bi saveznici i javnost ostali jasni u vezi s namjerama Moskve, a ruski predsjednik Vladimir Putin dvaput razmisli o svojim postupcima.

Ranije u četvrtak, Kancelarija za kontrolu inostrane imovine Ministarstva finansija najavila je sankcije protiv slovačkog državljanina Ashota Mkrtičeva, navodeći da je pokušao omogućiti poslove s oružjem između Rusije i Sjeverne Koreje.

Kirbi je rekao da je Mkrtičev u centru novog sporazuma Sjeverne Koreje i Rusije, koji tek treba biti ispunjen. Dodao je da SAD nemaju dokaze da je Mkrtičev bio uključen u raniji transfer oružja ruskoj Vagner grupi, čiji su vojnici bili u centru višemjesečne bitke za istočni ukrajinski grad Bahmut, prenosi “TheGlobeAndMail”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

DNEVNI HOROSKOP ZA 7. JUN: Blizance prati sreća, Jarac...

OVANDanas je pravi momenat da osobama sa kojima želite da ostvarite saradnju iznesete svoje predloge. Budite aktivni,...

Abazović sa Kovačevićem obišao radove na putu Nikšić –...

Počeli su radovi na rekonstrukciji magistrale od Nikšić do Kisida, jer je preostali dio puta ka Ilinom...

AFERA “DO KVON” ADUT ZA KRAJ: Sezona lova na...

Davno otvorena sezona lova na lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića završiće se danom izborne tišine ili...

Slika Dada Đurića prodata za 165.100 eura

U pitanju je ulje na platnu koje je nastalo u periodu 1958-59. godine. Đurićeva ćerka Amarante Szidon...

ODT Podgorica: Podnijeta žalba na odluku Osnovnog suda da...

Kako se navodi iz ODT Podgorica oni su izjavili žalbu na rješenje Osnovog suda u Podgorici kojem...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare