Komšić i Izetbegović poručili ruskom ambasadoru: NATO integracije BiH ne tiču se Rusije

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je poruka ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova, "loša i nediplomatska poruka".

Ivancov je u intervjuu za portal “Srpska info” rekao da Rusija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, a u kršenju statusa i prava konstitutivnih naroda i entiteta vidi ozbiljnu prijetnju budućnosti multinacionalne BiH.

Komšić je kazao da atak Rusije na ono što je država Bosna i Hercegovina kroz svoje zakone i odluke definisala, daje Senatu SAD za pravo kada se tvrdi da Rusija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine, prenosi sarajevski portal Klix.

“S tim u vezi, smatram da moramo biti naročito oprezni kada je riječ o destruktivnoj ulozi Rusije na ovim prostorima, jer poruke koje šalje ambasador Rusije nisu nimalo bezazlene. Ono što je možda i dobro jeste to što danas mnogi u BiH to uviđaju, a ranije su osuđivali svakog ko bi pokušao da skrene pažnju na to”, rekao je Komšić.

Prema njegovim riječima, ambasador Ivancov možda misli da može u BiH da vodi “agresivnu anti-Zapadnu, anti-demokratsku politiku” kako to, kako kaže, njegova zemlja radi u Srbiji, u Crnoj Gori i kako su pokušavali u Sjevernoj Makedoniji, i poručio mu da je on “samo diplomata jedne strane države na tlu nezavisne i suverene BiH”.

Komentarišući stav Ivancova da je NATO “agresivni vojno-politički blok, koji stvara podjele u Evropi i podriva opšteevropsku stabilnost i bezbjednost”, da BiH kao suverena država “ima pravo da se (ne) približi nekome” i ukazao da u društvu BiH ne postoji konsenzus o integraciji u NATO, Komšić je rekao da Ivancova ne treba da se tiču NATO integracije BiH.

“Niti ima šta da komentariše odluke koje su donijela naša najviša zakonodavna tijela”, rekao je Komšić.

Na tu izjavu Ivancova reagovao je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je rekao da je odluka BiH o NATO donijeta davno i da Rusija sa tim nema veze.

“To su odluke za koje su digli ruku i ljudi koji sada sjede u Predsjedništvu poput Dodika i SNSD-ovaca. U ovoj zemlji će biti vladavine zakona, neće ovdje vladati Rusija ili bilo ko. Mi smo donijeli naše strateške odluke i zakone i po njima ćemo se kretati ka EU i NATO-u, sviđalo se to ili ne gospodinu ambasadoru”, rekao je Izetbegović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD-LP: Suverenističke partije da formiraju vlast koja će raditi...

"Svojim glasom, pokazali ste da vrednujete ne samo naš doprinosdosadašnjim rezultatima u lokalnoj vlasti, već ste i...

Bošković o izborima u tri opštine: Uzeli smo 37...

"U tri opštine koje predstavljaju Crnu Goru u malom, uzeli smo 43% glasova ili 37 mandata više...

Smolović: Pokušaćemo da povećamo koalicioni kapacitet i formiramo buduću...

"Naša ambicija je bila da samostalno vršimo vlast, međutim okolnosti su bile druge. Ne možemo reći da...

Eraković: Otvoreni smo za formiranje vlasti u sve tri...

DPS je još jednom potvrdila dominaciju. " Osvojili smo između 40 do 50 glasova...

SD: Državotvorne partije da formiraju vlast u sve tri...

“Nastavićemo da pružamo važan doprinos očuvanju državnog dostojanstva koje odlazeća vlast već punu godinu vrlo svjesno na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare