Kosovo 14. decembra dobija vojsku

Skupština Kosova će 14.decembra i konačno staviti na glasanje zakone koji će omogućiti promjenu mandata Kosovskih bezbjednosnih snaga u oružane snage. Zakoni ne predviđaju promjenu imena ovih snaga, ali se odnose na promjenu strukture, službe i mandata ovih snaga.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka predsjedništva čestitao svim građanima transformaciju bezbjednosnih snaga u oružane.

“Vjerujem da će se zakoni usvojiti većinom glasova. Biće to vojska partnerstva, zapadnjačka, profesionalna”, kazao je Veselji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odbor za unutrašnje poslove kosovskog parlamenta izglasao je paket nacrta zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Skupština je 18. oktobra usvojila u načelu Zakon o Ministarstvu odbrane, Zakon o Bezbjednosnim snagama i o Službi u bezbjednosnim snagama. Te zakone nijesu podržali poslanici Srpske liste koji se oštro protive promjeni mandata. Zbog toga su kosovske vlasti umjesto ustavnih, inicirali zakonske izmjene.

Nove nadležnosti se tiču očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, građana, imovine i interesa Republike Kosova, te vojna podrška civilnim vlastima i učešće u međunarodnim operacijama. Takođe, predviđena je reogranizacija i prenos Ministarstva bezbjednosnih snaga u Ministarstvo odbrane.

Dužnosti Kosovskih snaga bezbjednosti do sada su se ticale učešća i operacijama odgovora na krizu, pomoć civilnim organima vlasti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i vanredne situacije, uništavanje eksplozivnih stredstava i sl.

Tranzicija Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) u vojsku je predviđena da traje deset godina. Aktuelni budžet ovih snaga iznosi oko 55 miliona eura na godišnjem nivou, a on će narednih godina postepeno da raste na osnovu potreba i mogućnosti.

Më 14 dhjetor 2018 do ta kemi zyrtarisht Ushtrinë e Kosovës. Kjo është data kur në Kuvendin e Kosovës do t’i votojmë Projektligjet që e transformojnë FSK-në në Ushtri. Na priftë e mbara dhe urime të gjithëve.

Gepostet von Kadri Veseli am Montag, 3. Dezember 2018

 

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Pred istorijsku utakmicu sa FK Sarajevo: Milenijum u bojama...

"Plavi" će protiv Sarajeva na stadionu “Bilino polje” u Zenici igrati u...

“U Crnoj Gori društveni rascjep između prozapadnih suverenističkih...

"Jugoistočno susjedstvo Hrvatske, odnosno Zapadni Balkan, još je opterećeno brojnim bezbjednosnim, političkim, privrednim i društvenim izazovima", navodi...

Sjutra kiša i grmljavina, temperatura do 24 stepena

Više padavina očekuje se u južnim i centralnim predjelima, a na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku zemlje...

Ko kaže da su Škoti škrti: Za osam godina...

Srećni dobitnik Colin Weir, bivši snimatelj iz Škotske, silno se trudio i do svoje smrti prošle godine potrošio je oko 44...

Facebook i Instagram se gase u Evropi?! Zukerberg prijeti,...

Iz američke kompanije su zaprijetili da postoji mogućnost da zaustave rad svojih najpoznatijih aplikacija, Facebook-a i Instagram-a,...

NAJČITANIJE

NEMA VIŠE ČEKANJA: Medojevićev PzP sa svojih pet poslanika...

Tvrd stav Abazovićeve koalicije o tome ko može biti dio vlasti, a ko...

“U Crnoj Gori društveni rascjep između prozapadnih suverenističkih...

"Jugoistočno susjedstvo Hrvatske, odnosno Zapadni Balkan, još je opterećeno brojnim bezbjednosnim, političkim, privrednim i društvenim izazovima", navodi...

Bojović: URA se zaplela kao pile u kučinu, učešće...

"Imamo pobjednike koji su nadomak poraza, imamo i poražene koji su, možda, nadomak pobjede. Oni koji su pobijedili...

Horoskopski znaci koje preko jeseni čeka pakao – promjena...

Vaga Vage na jesen očekuju dramatične promjene u privatnom životu.

Knežević: Tražimo da Krivokapić objasni zahtjeve Abazovića, ne pristajemo...

Knežević ističe da "nije tačno da je iko iz DF-a doveo u pitanje Zdravka Krivokapića kao mandatara".

Komentari

avatar