Kurti: Implementacija sporazuma trebala da počne u ponedjeljak

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je plan implementacije sporazuma trebalo da počne od ponedjeljka, ali da to nije učinjeno krivicom Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Kurti je zatražio od međunarodne zajednice da preduzme mjere.

„Sprovođenje ovog sporazuma trebalo je da počne još juče, jer i u planu implementacije stoji da postoji rok kada sporazum treba da počne da se primjenjuje. I osnovni sporazum i plan implementacije su već usaglašeni. Za nas je ovo dogovor, ali očekujem da međunarodni faktor osudi i ocijeni ponašanje Srbije, koja na sastancima kaže da ne potpisuje, a između sa sastanaka i kaže da ništa ne sprovodi”, rekao je Kurti.

On je kazao da član 7. osnovnog sporazuma sa Srbijom, koji pominje samoupravljanje srpske zajednice na Kosovu, formulacija koja „vrlo vjerno i precizno pripada Okvirnoj konvenciji o zaštiti nacionalnih manjina, prema Savjetu Evrope”, prenosi Telegrafi.

Kurti je naveo da sada Srbiju treba pitati zašto odbija da potpiše ovaj sporazum o čijem sadržaju su se strane usaglasile od sastanka u Briselu 27. februara.

„Smatram da sada lopta ne treba da bude na strani terena Kosova, već na strani Srbije. Umjesto da pitaju Srbiju zašto to ne potpisuju, oni mene pitaju kada ćete formirati ZSO“, rekao je Kurti.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare