Izvor:dw

Kurti: Srbija pokušava da pretvori Crnu Goru u Ukrajinu

Sve je evidentnije da se Srbija na Zapadnom Balkanu ponaša kao Ruska Federacija – Republiku Srpsku u Bosni pokušava da pretvori u Bjelorusiju, a Crnu Goru u Ukrajinu, kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti.

On je u intervjuu za Dojče vele kazao da Srbija zemlje koje nisu u Evropskoj uniji – Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, pa čak i Sjevernu Makedoniju – ne priznaje kao prave, već ih smatra privremenim državama.

Srbija mora da se mijenja

Komentarišući koncept “Otvorenog Balkana”, Kurti je rekao da više voli inicijative unutar Evropske unije (EU).

“Postoji suštinska razlika između situacija u kojima se nalaze Albanija i Kosovo, jer Srbija priznaje Albaniju kao državu, a Kosovo ne. To odbijanje Kosova od strane Srbije dovodi do diskriminacije naših građana. Dakle, dok jedan albanski državljanin sa svojim pasošem može da putuje u Srbiju, državljanin Kosova ne može, jer se naši dokumenti u Srbiji ne priznaju” istakao je Kurti.

Da bi Balkan bio otvoren i slobodan, dodaje on, Srbija mora jednom zauvijek da se promijeni.

“Ukoliko sarađujemo sa Srbijom koja se ne mijenja, to Srbiji neće pomoći. Više volim inicijative unutar Evropske unije. Podržavamo Berlinski proces i zajedničko regionalno tržište, koje je proizašlo iz njega, kome su naravno potrebni sloboda kretanja i kvalifikacije, kao i priznavanje stručnih i fakultetskih diploma – ali Srbija to ne prihvata kada se radi o Kosovu”, rekao je Kurti.

Nema dogovora izvan okvira EU

Kurti optužuje srpsku vladu zato što se ne nastavlja dijalog između Srbije i Kosova. Dodaje da, izvan okvira EU, Kosovo i Srbija ne mogu da postignu nikakav dogovor.

“U postizanju sporazuma Evropska unija bi trebalo da bude posrednik. I taj sporazum bi trebalo da se bazira na međusobnom priznavanju, ono bi trebalo da bude centralni aspekt. Trenutno je situacija takva da Srbija ne priznaje Kosovo, niti Kosovo priznaje Srbiju. Nepriznavanjem zločina počinjenih na Kosovu, dakle zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i genocida, Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, jer vlast u Beogradu to smatra rezultatom našeg oslobodilačkog rata, ali pritom zaboravlja da su zločini Srbije primorali NATO da u Evropi interveniše protiv države koja je pokušala jedan narod da protera, ubije i siluje” istakao je Kurti.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

URA: Krivokapiću sada ne smetaju glasovi opozicije, dostojan premijerskog...

Oni su nastavili polemiku sa kabinetom premijera. "Nakon što je optužio za izdaju sve...

Vuković: Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici...

"Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici ne prisustvuje barem 41 poslanik. Jasno je da ne...

Brnabić: Vlada Srbije ukinula sve dozvole i uredbe za...

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rješenje i...

CGO osudio napad na novinara RTCG

“Pozivamo sve društvene aktere da doprinesu smirivanju tenzija i omoguće medijima da se nesmetano bave svojim poslom”,...

Krivokapić i Bečić sa slave poručili: Zajedno ćemo braniti...

"Na slavi sa predsjednikom Skupštine Zajedničkim snagama borićemo se da sačuvamo izbornu volju građana. Nećemo dozvoliti povratak...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare